Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

"Κούρεμα" μισθών και συντάξεων, σπατάλες στο Δημόσιο

Παρά τα μέτρα σκληρής λιτότητας που έχουν επιβληθεί, το τσεκούρεμα σε μισθούς και συντάξεις, εντούτοις οι κάθε είδους σπατάλες στα υπουργεία και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν έχουν μειωθεί ουσιαστικά, όπως επισημαίνει σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή ο Κώστας Κάρης. Ο οποίος αναρωτιέται γιατί οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις δεν αρθρώνουν λόγο περί αυτού, αφήνοντας το «σύστημα» να υπερδαπανά δημόσιο χρήμα. Το άρθρο του Κ.Κάρη με τίτλο «Ξέχασαν τις σπατάλες..» έχει ως εξής:  

Η Γέννηση της ελπίδας !!

Το μήνυμα της ελπίδας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, γιορτάζουν οι χριστιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα. Στη Βηθλεέμ στο Ναό της Γεννήσεως ο αριθμός των προσκυνητών, απ΄όλα τα χριστιανικά δόγματα έφτασε τις 100 χιλιάδες. Πρόκειται αριθμό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών αρχών. Προσκυνητές, τουρίστες και κληρικοί όλοι των χριστιανικών δογμάτων συγκεντρώθηκαν στην Βηθλεέμ για να γιορτάσουν τη γέννηση του Θεανθρώπου, σε μία ασυνήθιστα ζεστή ημέρα για την εποχή. 

Τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Tελικά, παρά τις αντιρρήσεις που υπήρχαν, ο μαρμάρινος ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στήθηκε από την απερχόμενη δημοτική αρχή του δήμου Θεσσαλονίκης στη νέα παραλία, στην αρχή της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κι αυτό, λίγο πριν αναλάβει η νέα υπό τον Γιάννη Μπουτάρη, δημοτική αρχή, η οποία είχε εκφράσει την αντίθεσή της για την τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο. Με το στήσιμο του ανδριάντα του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, τελειώνει και ένα "σίριαλ" που κράτησε περισσότερο από 12 χρόνια !

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Γράμμα παιδιών στον Άη-Βασίλη: "Σώσε μας από το ΔΝΤ",

Ήταν συνηθισμένο φαινόμενο κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, να στέλνουν παιδιά γράμματα στο ταχυδρομείο, που απευθύνονταν στον Άη-Βασίλη, ζητώντας του πράγματα, κυρίως παιχνίδια, λιχουδιές και κάθε λογής δώρα. Φέτος για πρώτη χρονιά τα πράγματα άλλαξαν. Και τα μικρά παιδιά ζητάνε πλέον αυτό που χαρακτηρίζει τις μέρες μας: Μια θέση εργασίας θέλουν για τους γονείς τους. Επιδόματα ανεργίας που κόπηκαν και συντάξεις για τους υπερήλικες παππούδες. Στην καλύτερη περίπτωση ένα φτηνό δώρο γι' αυτά τους αρκεί, έχοντας κατά νου ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τον Άγιο!

Γεύματα και καφέδες πολυτελείας στη Μηχανιώνα λίγο πριν την αποχώρηση

To διαβάσαμε στο τελευταίο φύλλο (Δεκέμβριος 2010) της μηνιαίας εφημερίδας "Περαία" και κυριολεκτικά δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Ότι το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Μηχανιώνας, μετά από πρόταση της διοίκησης Μαυρομάτη, ενέκρινε κονδύλιο ύψους 3.406,64 για γεύματα και 760 ευρώ για καφέδες που δαπανήθηκαν σε εκλογικά κέντρα του δήμου Μηχανιώνας στις 7 και στις 14 Νοεμβρίου, δηλαδή τις δύο Κυριακές των τελευταίων δημοτικών εκλογών. Νομίζουμε ότι οφείλει η απερχόμενη διοίκηση του δήμου Μηχανιώνας να δώσει εξηγήσεις για το που ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα και μάλιστα σε τέτοια εποχή σκληρής λιτότητας.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αναβίωσε στη Ν. Μηχανιώνα το έθιμο «Φωτιές»

                             
Χόρεψαν με την ψυχή τους γύρω από μία τεράστια φωτιά, το βράδυ της Πέμπτης, προπαραμονή των Χριστουγέννων, οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας, αφήνοντας για λίγο στην άκρη έγνοιες, σκοτούρες και προβλήματα, προκειμένου να υποδεχτούν με τον καλύτερο τρόπο όλοι μαζί τις άγιες ημέρες που έρχονται. Για τρεις και πλέον ώρες μεγάλοι και μικροί χόρευαν δίπλα στη φωτιά υπό τους ήχους ενός οργανοπαίχτη, ο οποίος με το ακορντεόν και τα παραδοσιακά τραγούδια του, σκορπούσε ασταμάτητα το κέφι, κάνοντας τις καρδιές να αγαλλιούν και να ευφραίνονται, με τη βοήθεια και του ντόπιου κρασιού, που  μαζί με νηστίσιμη  αχνιστή φασολάδα και ελιές, διανέμονταν δωρεάν στους εορτάζοντες κατοίκους.

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Αλεξανδρή: "Διώξτε θλίψη και κατήφεια"

Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος, απευθύνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, μαζί με την προτροπή στους δημότες να διώξουν, όσο μπορούν τη θλίψη και την κατήφεια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι αυτή τη χρονιά, τα σπίτια και οι αυλές δεν είναι εορταστικά στολισμένα, η κίνηση στην αγορά είναι μειωμένη, ενώ οι καρδιές των πολιτών είναι σφιγμένες, εξαιτίας των φαινομένων της φτώχειας, της ανεργίας και της αδικίας. Τέλος ο δήμαρχος Θερμαϊκού εύχεται η γέννηση του Θείου βρέφους να γεμίσει τις ψυχές όλων με ευσπλαχνία και ανιδιοτέλεια.
Το πλήρες μήνυμα του κ. Γιάννη Αλεξανδρή, έχει ως εξής:

Ληστεία με ... γκαντεμιά !!


Να είσαι ληστής, αλλά να είσαι και… γκαντέμης, ε, πια αυτό δεν το είχαμε ξανασυναντήσει. Ο λόγος για δύο νεαρούς οι οποίοι προσπάθησαν να ληστέψουν μια 60χρονη ψιλικατζού στην Πάνω Πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι νεαροί, φαίνεται ότι παρακολουθούσαν τη γυναίκα, που διατηρεί κατάστημα ψιλικών, δίπλα στον σταθμό πυροσβεστικής, στην οδό Ολυμπιάδος. Και μόλις έκλεισε το βράδυ το μαγαζάκι της και μπήκε στην είσοδο παρακείμενης πολυκατοικίας, όπου βρίσκεται το διαμέρισμά της, εκεί καιροφυλακτούσαν και της επιτέθηκαν. Ας παρακολουθήσουμε όμως την αφήγηση της ηλικιωμένης γυναίκας:

Νέος προϋπολογισμός με αβεβαιότητα και προβληματισμό

Το αποτέλεσμα της χτεσινοβραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή, για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, ήταν αυτό που περιμέναμε, με τους 156 κυβερνητικούς βουλευτές να το υπερψηφίζουν και τους 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους να το καταψηφίζουν. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει από δω και πέρα. Και κυρίως, εάν μέσα στον χρόνο που έρχεται, η κυβέρνηση θα υπακούσει για μία ακόμη φορά στα κελεύσματα του ΔΝΤ και της τρόϊκας, επιβάλλοντας νέο τσεκούρεμα στους μισθούς, στις συντάξεις, στην περίθαλψη, στην κοινωνική ασφάλεια.

Περαία και Νέοι Επιβάτες επικίνδυνες για σοβαρές πλημμύρες


Η χαμηλή υψομετρικά παράκτια περιοχής της Περαίας, καθώς και η παράκτια περιοχή των Νέων Επιβατών, είναι επικίνδυνες για τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών πλημμυρών, όπως τονίστηκε χτες στην περιφερειακή σύσκεψη με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού», που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ποιοί αναλαμβάνουν Αντιδήμαρχοι

Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, σημειώνονται αυτές τις μέρες σε όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, σχετικά με τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις των Αντιδημάρχων αλλά και των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι αφενός μεν προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα ικανότερα από τα στελέχη της δημοτικής τους παράταξης και αφετέρου να διατηρήσουν τις λεπτές ισορροπίες στο Δήμο τους. Οι σχετικές διεργασίες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι και την δεύτερη ή την τρίτη ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, δεδομένου ότι στις 2 Ιανουαρίου τα δημοτικά συμβούλια θα συγκροτηθούν σε σώμα και θα εκλέξουν τους προέδρους τους.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τα τελευταία μίζερα Χριστούγεννα

Είχαμε συνηθίσει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες  να τριγυρίζουμε στην αγορά της Θεσσαλονίκης, να χαιρόμαστε κι εμείς, σαν τα μικρά παιδιά, τη γιορταστική ατμόσφαιρα, τις φανταχτερά στολισμένες βιτρίνες, την πολύβουη κίνηση στους δρόμους, τις φωνούλες, σαν τιτιβίσματα,  των παιδιών, τους πολυφορτωμένους με σακούλες γεμάτα δώρα άνδρες και γυναίκες που κυκλοφορούσαν στα πεζοδρόμια, το στολισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο και το φωτισμένο με χιλιάδες λαμπιόνια καραβάκι της πλατείας Αριστοτέλους.

Όλη η Ελλάδα στο προσκέφαλο του Θανάση Βέγγου

Όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκέφαλο του μεγάλου μας ηθοποιού, του «δικού» μας ανθρώπου, του Θανάση Βέγγου, που δίνει τη μεγάλη του μάχη στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός». Κρίσιμη, αλλά σταθερή χαρακτηρίζουν οι θεράποντες ιατροί την κατάσταση της υγείας του δημοφιλούς κωμικού, ενώ ο διευθυντής του νοσοκομείου κ. Πετρόχειλος δήλωσε ότι «συγκρατημένα αισιόδοξοι οι θεράποντες ιατροί αναμένουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα για να εκτιμήσουν την κατάσταση».
Ο Θανάσης Βέγγος έπεσε την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι του, υπέστη εγκεφαλικό αιμάτωμα και την Παρασκευή μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. 
Στο πλευρό του 83χρονου ηθοποιού βρίσκονται η σύζυγος και τα παιδιά του.

Με άδειο σακούλι φέτος ο Άη-Βασίλης !!


Με αδειανό σακούλι θα έρθει φέτος ο Άγιος Βασίλης για την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, που εμφανίζονται έτοιμα να βάλουν μαχαίρι στις χριστουγεννιάτικες δαπάνες, περιορίζοντας τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα και περικόπτοντας ακόμη και τα δώρα προς τα παιδιά ή τα συγγενικά τους πρόσωπα!
Καθώς οι οκτώ στους δέκα Έλληνες βλέπουν τα οικονομικά τους να... χάνονται στο τούνελ της ύφεσης, οι έξι στους δέκα σκοπεύουν να κάνουν λιγότερα δώρα σε φίλους και συγγενείς, ενώ οι τρεις στους δέκα θα περιορίσουν και ο ένας στους τέσσερις θα καταργήσει τα δώρα προς τα παιδιά.

Από την άνοιξη του 2012 η θαλάσσια συγκοινωνία στο Θερμαϊκό !!

Είναι ρεαλιστικό να αρχίσει η θαλάσσια συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη με τα «καραβάκια» μέσα στην άνοιξη του 2012, δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,  Σπύρος Βούγιας, και μάλιστα η θαλάσσια αυτή συγκοινωνία θα έχει τρεις στάσεις: Θερμαϊκός, Καλαμαριά, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτό συζήτησε χτες Δευτέρα ο κ. Βούγιας με τους νεοεκλεγμένους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, Γιάννη Μπουτάρη, Θεοδόση Μπακογλίδη και Γιάννη Αλεξανδρή, αντίστοιχα, με τους οποίους είχε συνάντηση εργασίας.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ορκίστηκε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού

Τη συνεργασία όλων των ζωντανών δυνάμεων από τα οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του νέου Δήμου Θερμαϊκού, για να πάει μπροστά ο τόπος και να υπάρξει μία αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή, ζήτησε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, κατά την τελετή ορκωμοσίας των νεοεκλεγμένων δημοτικών και τοπικών συμβούλων, που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στην κατάμεστη ασφυκτικά από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «Ξενία» της Περαίας.

Κόπηκε το "Δώρο" στους μισθωτούς- "Δωράκι" στους φαρμακοβιομήχανους

Την ώρα που η κυβέρνηση στερεί από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους τον 13ο μισθό, ετοιμάζεται να κάνει «δώρο» 180 εκατομμυρίων ευρώ στους φαρμακοβιομήχανους για το 2011. Κι ενώ οι τελευταίοι χρωστούν έτσι κι αλλιώς 400 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μη καταβολή του 4% του τζίρου που κάνει το Ταμείο σε κάθε φάρμακο, το κράτος όχι μόνο δεν τους τιμωρεί, αλλά τους ανταμείβει, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους.

Στα όρια του Κραχ η ανεργία στη Θεσσαλονίκη

Αντιμέτωπη με ένα πραγματικό κραχ ανεργίας, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη και εάν, όπως γράφει η εφημερίδα «Μακεδονία», η απώλεια θέσεων εργασίας ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, η πόλη θα έπρεπε να έχει ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καθώς η ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 25% και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που μπορεί να φτάσει το 2011 που η κρίση θα βαθαίνει ακόμη περισσότερο !

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ορκίζεται το νέο Δ.Σ. του Δήμου Θερμαϊκού.

Σήμερα Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του ξενοδοχείου "ΞΕΝΙΑ" στην Περαία, θα γίνει η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του ενοποιημένου πλέον Δήμου Θερμαϊκού. Και φυσικά τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν στον μεγάλο νικητή των εκλογών, τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Αλεξανδρή.
Όπως πληροφορούμαστε, η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού θα γίνει την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011 και ως αίθουσα συνεδριάσεων έχει οριστεί ο χώρος του πρώην κοινοτικού καταστήματος Νέων Επιβατών, που κρίθηκε ως πιο κατάλληλο, καθώς οι αίθουσες συνεδριάσεων δημοτικών συμβουλίων Περαίας και Μηχανιώνας ήταν αδύνατο να χωρέσουν τους δημοτικούς συμβούλους.

O πόλεμος για την "καρέκλα" !!


Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Μακεδονία», οξύνεται η ενδοπαραταξιακή αναταραχή στην πλειοψηφούσα παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”, παραμονές μάλιστα της παραλαβής της δημοτικής αρχής από τον Γιάννη Μπουτάρη. Κι όλα αυτά, εξ αιτίας κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προσπάθησαν εκβιαστικά να πάρουν θέσεις αντιδημάρχων, πιέζοντας ασφυκτικά προς τούτο τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Ένα μάλιστα από τα στελέχη αυτά, ο Γιώργος Γεράκης, γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος, σε δήλωσή του τόνισε την ανάγκη της “ισοπολιτείας μέσα στον συνδυασμό” και ευθέως τάχθηκε κατά της άτυπης ηγετικής “τρόικας”. Της ομάδας δηλαδή Μπουτάρη-Αβραμόπουλου-Κουράκη, η οποία με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, απόντων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονταν για την αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

"Εμείς στην ανεργία κι εσείς μες στη χλιδή..."

Σκηνές απείρου κάλλους, διαδραματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Ολυμπιακό Στάδιο, μετά την ήττα με 1-0 του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό Βόλου, με γκολ στο 78΄ λεπτό από τον Μόνχε. Χιλιάδες φίλαθλοι της ομάδας του Παναθηναϊκού, ο οποίος σε ένα ακόμα ματς, είχε εμφάνιση αποκαρδιωτική, φώναζαν ρυθμικά το σύνθημα: «Εμείς στην ανεργία κι εσείς μες στη χλιδή, τιμήστε το τριφύλλι, τελειώνει η υπομονή».