Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αναβίωσε στη Ν. Μηχανιώνα το έθιμο «Φωτιές»

                             
Χόρεψαν με την ψυχή τους γύρω από μία τεράστια φωτιά, το βράδυ της Πέμπτης, προπαραμονή των Χριστουγέννων, οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας, αφήνοντας για λίγο στην άκρη έγνοιες, σκοτούρες και προβλήματα, προκειμένου να υποδεχτούν με τον καλύτερο τρόπο όλοι μαζί τις άγιες ημέρες που έρχονται. Για τρεις και πλέον ώρες μεγάλοι και μικροί χόρευαν δίπλα στη φωτιά υπό τους ήχους ενός οργανοπαίχτη, ο οποίος με το ακορντεόν και τα παραδοσιακά τραγούδια του, σκορπούσε ασταμάτητα το κέφι, κάνοντας τις καρδιές να αγαλλιούν και να ευφραίνονται, με τη βοήθεια και του ντόπιου κρασιού, που  μαζί με νηστίσιμη  αχνιστή φασολάδα και ελιές, διανέμονταν δωρεάν στους εορτάζοντες κατοίκους.

Ήταν μία θαυμάσια εκδήλωση, που οργάνωσαν από κοινού ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Μηχανιώνας και το τοπικό 3ο σύστημα Ναυτοπροσκόπων, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μηχανιώνας, για την αναβίωση του Χριστουγεννιάτικου εθίμου «Φωτιές», που έφεραν μαζί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες οι Μικρασιάτες πρώτοι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας.
Το παρόν, μαζί με τους κατοίκους που πήραν μέρος στην εκδήλωση, έδωσε και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, μαζί με πολλούς δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, ενώ «έλαμψε» με την απουσία του ο απερχόμενος δήμαρχος Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης.

 Όπως έλεγαν εκ μέρους του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Μηχανιώνας η κ. Λίτσα Χάκη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μηχανιώνας κ. Νίκος Βεζεστεντζής,  στόχος είναι  να καθιερωθεί σε μόνιμη βάση  η αναβίωση του εθίμου «Φωτιές», προκειμένου, εκτός των άλλων, να αποτελεί και πεδίο προσέλκυσης επισκεπτών στην περιοχή τις μέρες των εορτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου