Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Νέος προϋπολογισμός με αβεβαιότητα και προβληματισμό

Το αποτέλεσμα της χτεσινοβραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή, για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, ήταν αυτό που περιμέναμε, με τους 156 κυβερνητικούς βουλευτές να το υπερψηφίζουν και τους 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους να το καταψηφίζουν. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει από δω και πέρα. Και κυρίως, εάν μέσα στον χρόνο που έρχεται, η κυβέρνηση θα υπακούσει για μία ακόμη φορά στα κελεύσματα του ΔΝΤ και της τρόϊκας, επιβάλλοντας νέο τσεκούρεμα στους μισθούς, στις συντάξεις, στην περίθαλψη, στην κοινωνική ασφάλεια.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε καθησυχαστικός στο κοινοβούλιο, διαβεβαιώνοντας πως «τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω πια», ενώ αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι «δεν θα χρεοκοπήσουμε», προβλέποντας ότι το 2012 η χώρα θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013 θα απαλλαγεί από το Μνημόνιο.  Επειδή όμως αυτά τα ακούγαμε κατά κόρον από το στόμα Παπανδρέου τη χρονιά που έφυγε, αλλά ακολουθούσαν πάντα τα σκληρά μέτρα λιτότητας, γιαυτό και οι πολίτες είναι πλέον δύσπιστοι. Όπως δύσπιστοι είναι και αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που στάθηκαν κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση, κατά τις ομιλίες τους στη Βουλή.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Θωμά Ρομπόπουλου, ότι
δεν θα ξαναψηφίσει νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση, εάν δεν έχει προηγηθεί διάλογος με την Κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και του βουλευτή Οδ. Βουδούρη, ο οποίος ανέφερε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων ευνοεί την ανάπτυξη», επισημαίνοντας ότι «οι βουλευτές δεν είμαστε ντεσπεράντος ούτε στρατιωτάκια» και συστήνοντας στην κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι «ο χρόνος για να πείσει είναι περιορισμένος». Αλλά και ο κ. Φρ. Παρασύρης τόνισε ότι «περίμενα σε αυτή την περίοδο οι υπουργοί να ακούνε τους βουλευτές γιατί αλλιώς απαξιώνεται το κοινοβουλευτικό έργο». Μάλιστα είπε: «Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά οι ιδεολογικές μου αναστολές με σταμάτησαν μπροστά στο ενδεχόμενο της ολικής κατάρρευσης».
Τα πυρά των ανεξάρτητων
Ιδιαίτερα σκληρή κριτική άσκησαν στην κυβέρνηση οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ. Η κυρία Σοφία Σακοράφα ανέφερε ότι «η χώρα μας είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα βρέθηκε στο επίκεντρο κερδοσκοπίας», υπογραμμίζοντας: «Η ιστορία θα δείξει αν η κυβέρνηση υπήρξε αφελής και ακούσια χειραγωγούμενη ή αν υπήρξε άλλος πόλος μιας συμφωνίας με καταστρεπτικές συνέπειες για τους πολίτες και τη χώρα». Από την πλευρά του ο κ. Ι. Δημαράς υποστήριξε ότι «αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι δικός μας, είναι ξένος, μας επιβάλλεται» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δυστυχώς έχει περιέλθει σε ανακολουθίες που κατατείνουν σε ψεύδη που ενοχλούν όχι μόνο τους βουλευτές της και τους πολίτες αλλά και την αξιοπρέπειά μας». «Οι κυβερνώντες ψεύδονται, παλινδρομούν, λανθάνουν, στραγγαλίζουν και υποτάσσουν το λαό με ψευδή προσχήματα», είπε ο κ. Δημαράς. Ο κ. Β. Οικονόμου διεμήνυσε στην κυβέρνηση πως «όταν θα βουλιάξετε το καράβι, οι πόντικοι θα φάνε στο κεφάλι την ξυλιά από αυτούς που είναι ήδη στη θάλασσα», ενώ ο κ. Ευ. Παπαχρήστος κάλεσε την κυβέρνηση «να απαλλαγεί από την λογική του μονοδρόμου» προειδοποιώντας, όπως και η κυρία Βάσω Παπανδρέου, ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν», ενώ δήλωσε ότι «θα ψηφίζει πάντα υπέρ των εναλλακτικών πολιτικών που δίνουν πορεία στη χώρα αλλά όχι υπέρ των πολιτικών του μονοδρόμου» καταλήγοντας: «Θα στηρίζω την κυβέρνηση σε κάθε θετική της επιλογή αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω τον παρόντα προϋπολογισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου