Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Περαία και Νέοι Επιβάτες επικίνδυνες για σοβαρές πλημμύρες


Η χαμηλή υψομετρικά παράκτια περιοχής της Περαίας, καθώς και η παράκτια περιοχή των Νέων Επιβατών, είναι επικίνδυνες για τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών πλημμυρών, όπως τονίστηκε χτες στην περιφερειακή σύσκεψη με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού», που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι συνολικά 30 περιοχές στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τις Σέρρες, βρίσκονται «στο κόκκινο» για τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρών, ενώ 20 σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στους επτά νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θεωρούνται επικίνδυνα να αποκλειστούν ύστερα από χιονόπτωση ή παγετό.
Στις περιοχές αυτές θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Περιφέρεια, Πυροσβεστική, δήμοι, Αστυνομία, εθελοντικές ομάδες κ.ά.) σε περίπτωση πλημμυρών ή χιονοπτώσεων, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων φορέων που συμμετείχαν στην περιφερειακή σύσκεψη.
Ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Βασίλειος, Γ. Τουλίκας, επισήμανε ότι «για την πόλη της Θεσσαλονίκης, λόγω της έκτασης και της μορφολογίας του εδάφους της, μπορούν να εμφανιστούν πολλαπλά και μεγάλα προβλήματα πλημμυρών».
Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών που είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο πλημμυρών είναι οι εξής:
1. Οι εκτάσεις της ανατολικής πλευράς της πόλης που εκτείνονται κατά μήκος της οδού Γεωργίου Παπανδρέου, Φοίνικα, Αγίου Ιωάννη.
2. Ο δήμος Καλαμαριάς.
3. Η χαμηλή υψομετρικά παράκτια περιοχής της Περαίας.
4. Το ίδιο και η παράκτια περιοχή των Νέων Επιβατών.
5. Η περιοχή της Θέρμης, όπου τον περασμένο Οκτώβριο και ύστερα από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και υπερχείλιση χειμάρρων στην περιοχή.
6. Στη βορειοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης κατά μήκος του ρέματος Τριανδρίας - Κρυονερίου - Μαλακοπής.
7. Οι εκτάσεις της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης στο Δενδροπόταμο και το δήμο Μενεμένης.
8. Η γέφυρα των Αγίων Πάντων έως την πλατεία Δημοκρατίας.
9. Κατά μήκος του ρέματος Πολίχνης.
10. Ο δήμος Εχεδώρου.
11. Ο δήμος Αγίου Αθανασίου.
12. Ο δήμος Χαλάστρας.
13. Στην ανατολική πλευρά του νομού στο δήμο Αγίου Γεωργίου και ιδιαίτερα στα Βρασνά.
14. Στο δήμο Ρεντίνας και ιδιαίτερα ο Σταυρός.
15. Στο δήμο Απολλωνίας και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μελισσουργού.
16. Στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής.
17. Οι περιοχές των Φλογητών και Διονυσίου Χαλκιδικής.
18. Τα Ν. Μουδανιά.
19. Ο Αγιος Μάμας.
20. Η Ορμύλια.
21. Τα Ψακούδια.
22. Η Ιερισσός.
23. Η Ολυμπιάδα.
24. Συχνά προβλήματα παρουσιάζονται στη Φούρκα.
25. Το ίδιο ισχύει και για την Καλάνδρα.
26. Η Ν. Σκιώνη μετά την πυρκαγιά στην Κασσάνδρα.
27. Το Πευκοχώρι μετά την πυρκαγιά.
28. Η Χανιώτη έπειτα από την πυρκαγιά.
29. Το Πολύχρονο επίσης, λόγω της πυρκαγιάς.
30. Οι περιοχές απ' όπου διέρχεται ο Στρυμόνας στο νομό Σερρών, καθώς μετά τις βροχές του Δεκεμβρίου σε νότιες περιοχές της Βουλγαρίας, παρουσιάστηκε αύξηση της στάθμης του νερού και υπερχείλιση του ποταμού.
«Η Περιφέρεια από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ Κ. Μακεδονίας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ολοκλήρωσε την τελευταία διετία δεκάδες έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ έχουμε σε εξέλιξη ένα σύνολο έργων και μελετών που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ. Μέσω του ΕΣΠΑ διαθέσαμε 20 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία του νομού Θεσσαλονίκης, όπως και 8 εκατ. ευρώ για αντίστοιχα έργα στους άλλους νομούς της Κ. Μακεδονίας. Δώσαμε έμφαση στις περιοχές του Στρυμονικού κόλπου, του δήμου Δίου της Κατερίνης, ώστε να προστατευτούν από τον ποταμό Αίσωνα, το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης και την περιοχή της Αλμωπίας», τόνισε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή.
«Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Περαία, όπου έγινε μεγάλη παρέμβαση στο κεντρικό ρέμα, που κόστισε περίπου 2 εκατ. ευρώ, και στους Ν. Επιβάτες, όμως απαιτούνται έργα σε ακόμη 6 ρέματα για να θωρακιστεί η περιοχή μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα πλημμυρών. Σήμερα θα έχουμε συνάντηση προκειμένου οι μελέτες και τα έργα αυτά να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ», σημείωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής.
«Στην περιοχή μας μετά τις καταστροφές του 2006 έχουν γίνει παρεμβάσεις, όμως έχουμε ακόμη δρόμο και η αντιπλημμυρική προστασία του ενιαίου πλέον δήμου Βόλβης θα είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας», τόνισε ο νεοκλεγείς δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου