Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Tελικά, παρά τις αντιρρήσεις που υπήρχαν, ο μαρμάρινος ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στήθηκε από την απερχόμενη δημοτική αρχή του δήμου Θεσσαλονίκης στη νέα παραλία, στην αρχή της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κι αυτό, λίγο πριν αναλάβει η νέα υπό τον Γιάννη Μπουτάρη, δημοτική αρχή, η οποία είχε εκφράσει την αντίθεσή της για την τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο. Με το στήσιμο του ανδριάντα του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, τελειώνει και ένα "σίριαλ" που κράτησε περισσότερο από 12 χρόνια !

Το φορτηγό που μετέφερε στη Θεσσαλονίκη τον ανδριάντα του Καραμανλή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», έφτασε στην περιοχή της νέας παραλίας γύρω στις 8.00 χθες το πρωί. Από νωρίς στο σημείο βρέθηκαν ο πρώην υπουργός και αδελφός του αείμνηστου Κ. Καραμανλή, Αχιλλέας Καραμανλής, καθώς επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Τις εργασίες τοποθέτησης επέβλεπε προσωπικά ο γλύπτης του έργου Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Η απερχόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε στην τοποθέτηση του ανδριάντα μετά το πράσινο φως που έλαβε από τις εισαγγελικές αρχές.
Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που κόστισε περίπου 250.000 ευρώ, έχει ύψος τρία μέτρα και βρίσκεται τοποθετημένος σε κλιμακωτό βάθρο 1,60 μέτρων. Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου του καλλιτέχνη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσιάζεται “ευθυτενής, αγέρωχος, κλασικός και κομψός, σε στάση σχεδόν κούρου, η οποία και τον χαρακτήριζε". Με το αριστερό του χέρι εμφανίζεται να ακουμπά στο έδρανο του κοινοβουλίου, πάνω στο οποίο υπάρχει μια εικονογραφημένη παράσταση από τον αρχαίο ελληνικό μύθο με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, ενώ στο δεξί χέρι του κρατά τη συνθήκη της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Έχουμε ενστάσεις, θα το επανεξετάσουμε”
Για γεροντικό πείσμα του Αχιλλέα Καραμανλή και υποταγή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου σε κομματικές διαθέσεις έκανε λόγο ο Γ. Μπουτάρης αναφερόμενος στην υπόθεση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται, όπως είπε, για μια ατυχή επιλογή του απερχόμενου δημάρχου, η οποία έγινε κατά παράβαση όσων έχουν λεχθεί για το θέμα. “Έχουμε ενστάσεις και θα παραπέμψουμε το θέμα σε επιτροπή, η οποία και θα αποφασίσει για τον ανδριάντα”, ανέφερε ο κ. Μπουτάρης λέγοντας ότι η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης δεν είναι η αυλή κανενός για να αποφασίζει όποτε και όπου θέλει να βάζει αγάλματα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προσωπικότητες του μεγέθους του Κ. Καραμανλή.
Ο Αχιλλέας Καραμανλής ήρθε και συναντήθηκε με τον Γ. Μπουτάρη για το θέμα του ανδριάντα, ενώ νωρίτερα ο νεοεκλεγείς δήμαρχος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Απ. Τζιτζικώστα.

Σίριαλ 12 ετών
Η απόφαση για την τοποθέτηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο το 1998.
Τον Μάρτιο του 2007 η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αναγγέλλει την προκήρυξη του καλλιτεχνικού διαγωνισμού για τη φιλοτέχνηση του μαρμάρινου ανδριάντα και την πρόθεσή του να τοποθετηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους. Η συνολική δαπάνη φτάνει τις 250.000 ευρώ. Μάλιστα προβλέπονται χρηματικά βραβεία για τις τρεις καλύτερες καλλιτεχνικές προτάσεις, ύψους 9.000 ευρώ, 6.000 ευρώ και 3.000 ευρώ. Τελικά τον διαγωνισμό κέρδισε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος.
Το ύψος του ανδριάντα (μαζί με το βάθρο) θα ξεπερνούσε τα 5 μέτρα. Το άγαλμα του Βενιζέλου, έργο του αείμνηστου γλύπτη και ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά, έχει ύψος 3,73 και το βάθρο 1,78. Του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία έχει ύψος 6,15 μ. και η βάση του είναι 4,10 μ. ενώ του Ανδρέα Παπανδρέου στην Καλαμαριά έχει ύψος 3,75 μ.
Η αντιπολίτευση του δήμου εξαρχής αντέδρασε έντονα στην απόφαση της τοποθέτησης του ανδριάντα στην πλατεία, που έχει διαφορετικά ιστορικά χαρακτηριστικά, και πρότεινε ο ανδριάντας να τοποθετηθεί στη Νέα Παραλία.
Έκτοτε προκλήθηκαν ουκ ολίγες αντιδράσεις, κυρίως για τον χώρο τοποθέτησής του (στην πλατεία Αριστοτέλους, μεταξύ “Ολύμπιου” και “Ηλέκτρα Παλάς”) αλλά και για το μέγεθός του. Η τοποθέτηση στο εν λόγω σημείο έλαβε την έγκριση του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων το 2009.
Ωστόσο το θέμα δεν έκλεισε, καθώς έπειτα από επιστολή διαμαρτυρίας της “Πρωτοβουλίας” στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο προαναγγέλθηκε η ανάπεμψη και επανεξέτασή του. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανακοίνωσε την τοποθέτηση του ανδριάντα στη Νέα Παραλία.
Στις 8 Οκτωβρίου σχετική απόφαση για την τοποθέτηση του ανδριάντα στη Νέα Παραλία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο και στις 3 Δεκεμβρίου ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υπέγραψε τη σύμβαση για την έναρξη των εργασιών τοποθέτησης του αγάλματος.
Μόλις μία εβδομάδα αργότερα και ενώ είχε ήδη αρχίσει η διαμόρφωση του χώρου, παρενέβη στην υπόθεση η εισαγγελία Θεσσαλονίκης, με βάση έγγραφο που έλαβε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, σύμφωνα με το οποίο απαιτούνταν ειδική άδεια για την εκτέλεση εργασιών στην περιοχή της Νέας Παραλίας.
Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας εκπρόσωποι της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων απάντησαν ότι δεν υπάρχει εμπόδιο για την εξέλιξη του έργου στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς δεν εμποδίζει άλλα κτίρια χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου