Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η περίπτωση Παπαδάτου δείγμα της προχειρότητας της ΕΛ.ΑΣ

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν από την αστυνομία οι προσαγωγές υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα - έτσι είχε ανακοινωθεί - διατυπώσαμε το σκεπτικισμό μας σχετικά με το κατά πόσο ήταν σοβαρή η υπόθεση, καθώς οι διωκτικές αρχές μας είχαν συνηθίσει στο παρελθόν σε γκάφες και διόγκωση γεγονότων. Η προχειρότητα με την οποία συνεχίζουν δυστυχώς ακόμη και σήμερα να λειτουργούν, φάνηκε και από τη σύλληψη,  από την αντιτρομοκρατική στο Βύρωνα, στη διάρκεια εκείνης της επιχείρησης,  το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, του 28χρονου Δημοσθένη Παπαδάτου - Αναγνωστόπουλου, υποψήφιου διδάκτορα πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στέλεχος του ΣΥΝ.

"Προσωρινά κρατούμενοι" κρίθηκαν οι 4 νεαροί

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η απολογία στην Ε' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης των τεσσάρων νεαρών που συνελήφθησαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, στην περιοχή του Βύρωνα. Και αφού κρίθηκαν ως προσωρινά κρατούμενοι, μεταφέρθηκαν εκ νέου στην Αθήνα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Οι κατηγορούμενοι νεαροί, είχαν οδηγηθεί το μεσημέρι στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να απολογηθούν για την επίθεση με γκαζάκια, τον περασμένο Οκτώβριο, σε όχημα της ΔΕΗ, που ήταν σταθμευμένο σε εργοτάξιο της Επιχείρησης, στη διασταύρωση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Έντισον.

Έρχεται επιδείνωση του καιρού

Έρχεται επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες, σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για ισχυρές καταιγίδες την Κυριακή και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο που θα φτάσουν ακόμα και τα 9-10 μποφόρ.

Αναλυτικά, κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι:

Σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια οι οπαδοί του ΠΑΟΚ

Σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια και πέρασαν χωρίς να πληρώσουν χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ, μεταβαίνοντας σήμερα από τη Θεσσαλονίκη στο Βόλο, όπου η αγαπημένη ποδοσφαιρική τους ομάδα αντιμετωπίζει απόψε τον Ολυμπιακό Βόλου. Με το σύνθημα «στο δρόμο για το Βόλο δεν υπάρχουν διόδια», οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ πέρασαν τα διόδια και σύμφωνα με την υπόδειξη του συνδέσμου τους Θύρα 4, δεν κατέβαλαν τι αντίτιμο των διοδίων, ενώ το «πάνε - όλα», κοστίζει πλέον γύρω στα 20 ευρώ στα διόδια. Τις τελευταίες ημέρες το κίνημα κατά της πληρωμής διοδίων πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς όλο και μεγαλύτερες κατηγορίες πολιτών αρνούνται να καταβάλουν το αντίτιμο, μετά και τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές που επιβλήθηκαν από τις ιδιωτικές εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα διόδια.

Απολογούνται στην Ε΄ ανακρίτρια Θεσσαλονίκης οι 4 συλληφθέντες

Συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα στην Ε΄ τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, οι απολογίες των τεσσάρων νεαρών που συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Οι τέσσερις συλληφθέντες, προσήχθησαν το μεσημέρι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, για να απολογηθούν για άλλη υπόθεση για την οποία κατηγορούνται. Πρόκειται για τη συμμετοχή τους σε επίθεση με γκαζάκια, τα ξημερώματα της 13ης Οκτωβρίου 2010, σε φορτηγό της ΔΕΗ που ήταν σταθμευμένο σε εργοτάξιο της επιχείρησης, στη διασταύρωση των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Έντισον, στη Θεσσαλονίκη. Οι τέσσερις ζήτησαν και έλαβαν δίωρη προθεσμία από την ανακρίτρια προκειμένου να ετοιμάσουν τις απολογίες τους, οι οποίες ξεκίνησαν μετά τις 2.30 το μεσημέρι. 

To παραμύθι των Μεσογειακών Αγώνων

Βρήκαμε τυχαία ένα άρθρο της πολύ καλής συναδέλφου δημοσιογράφου Αθανασίας Μπαξεβάνη στο site www.eklogika.gr και σας το μεταφέρω αυτούσιο, προσυπογράφοντάς του. Θεωρώντας κι εγώ, όπως πολλοί άλλοι, ότι η χώρα, με τα άθλια οικονομικά της, δεν πρέπει να προχωρήσει στη διοργάνωση το 2013 των Μεσογειακών Αγώνων, προσθέτοντας και νέα συσσωρευμένα χρέη στο χοντρό «φέσι» που φάγαμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004. Στους οποίους, εμείς μεν οι απλοί πολίτες καμαρώναμε με εθνική υπερηφάνεια, τα δε λαμόγια και τα όρνεα, θησαύριζαν με τις αρπαχτές και τις αστρονομικές «προμήθειες», που τα πληρώνει πολύ ακριβά σήμερα ο ελληνικός λαός. Γράφει η Α.Μπαξεβάνη:

Θύμα της κρίσης και το ούζο !!

Ποιος να το περίμενε ότι το εθνικό μας προϊόν, το ούζο, αγαπημένο ποτό των μερακλήδων σε όλη την επικράτεια, θα έπεφτε κι αυτό θύμα της οικονομικής κρίσης και των φορολογικών μέτρωνβ της κυβέρνησης. Κι όμως, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Μακεδονία», τη μάχη επιβίωσης δίνει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο προϊόντα της Ελλάδας. Το ούζο, που δεκαετίες τώρα στηρίζει την ελληνική οικονομία και πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές, έχει πέσει θύμα της φορολογικής πολιτικής και της ύφεσης.
Όπως υποστηρίζουν οι ποτοποιοί, ολόκληρο το 2010 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση που κυμάνθηκε στο 20%-30%.

Και "γειτονιά του έρωτα" αποκτά τώρα η Θεσσαλονίκη

Kατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες το πρωί στο δημαρχείο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αντιπροσωπεία ιερόδουλων, επανέλαβε tην παλαιότερη πρότασή του για τη δημιουργία «γειτονιάς του έρωτα» σε μια μη κατοικημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μπουτάρης υποσχέθηκε ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα και εξήγησε ότι αναφέρεται σε μια μη κατοικημένη περιοχή που θα οριοθετήσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.
Η πρόταση του κ. Μπουτάρη, έτσι όπως την έχει διατυπώσει και προεκλογικά, είναι «να αναλάβει να βρει ο δήμος σε ένα δρόμο, μακριά όχι μόνο από κατοικίες, αλλά και από πάσης φύσεως καθημερινές δραστηριότητες, μια πολυκατοικία όπου θα επιβάλει την εγκατάσταση όλων των οίκων ανοχής της Θεσσαλονίκης», ενώ ανέφερε ως παραδείγματα τις πόλεις του Αμστερνταμ και του Αμβούργου.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Εθνική ξεφτίλα: Στο παρά ένα σώθηκε το σπίτι του Κωστή Παλαμά !!


Αυτό κι αν είναι εθνική ξεφτίλα: Να σώζεται την τελευταία στιγμή από τον πλειστηριασμό, η οικία του εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά, καθώς η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, που βρίσκεται στην οδό Περιάνδρου 5, στην Πλάκα κατάφερε κυριολεκτικά «στο παρά ένα» να προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών της με την τράπεζα και έτσι ματαιώθηκε η δημοπρασία.

Ασθενής σεισμική δόνηση στη Θεσσαλονίκη

Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε απόψε το βράδυ, χωρίς να ανησυχήσει ιδιαίτερα τους Θεσσαλονικείς. Το επίκεντρο της δόνησης, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκε μεταξύ των δύο λιμνών, της Μικρής και της Μεγάλης Βόλβης, το ίδιο επίκεντρο που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό του 1978.

Στο διαδίκτυο όλες οι αποφάσεις του Δήμου Θερμαϊκού

Αρκετές ειδήσεις, προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θερμαϊκού ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Λαζαρίδης, με εκπροσώπους τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σταχυολογούμε μερικές από αυτές:
-Όλες οι αποφάσεις του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα οι δημότες.
-Θα δημιουργήσει ο δήμος Θερμαϊκού ιντερνετικό δημοτικό ραδιόφωνο, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν γρήγορη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην περιοχή τους.
-Βελτιώνεται σύντομα το site του δήμου, προκειμένου να γίνει πιο εύχρηστο, να περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία και για τα οκτώ δημοτικά και κοινοτικά διαμερίσματα, αλλά και να είναι δυνατή η απευθείας, μέσω ίντερνετ, μετάδοση όλων των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Σκηνές απείρου κάλους κατά την εκδίκαση της ένστασης Μαυρομάτη

Επιτέλους, συζητήθηκε σήμερα στο Διοικητικό Τριμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η ένσταση κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Θερμαϊκού, που υπέβαλε κατά του νικητή των εκλογών, Γιάννη Αλεξανδρή ο αποτυχών υποψήφιος δήμαρχος κ.Γιάννης Μαυρομάτης, και λύθηκε η απορία μας σχετικά με το επιχείρημα περί «βαρειών ψηφοδελτίων» που χρησιμοποίησε.
Είχαμε σκεφθεί λοιπόν ότι ακόμη και εάν ήταν όντως κάπως «βαρύτερο» κατά κάποια μικρογραμμάρια το χαρτί  στο κάθε ψηφοδέλτιο του εκλεγέντος δημάρχου, πως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον ψηφοφόρο, και να αλλοιωθεί έτσι το εκλογικό αποτέλεσμα; Πολύ περισσότερο μάλιστα, που δεν επρόκειτο για ένα, δύο ή λίγα μόνο ψηφοδέλτια,  αλλά για χιλιάδες;

Πέντε συλλήψεις στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων και 27χρονης Γερμανίδας

Πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και μια 27χρονη Γερμανίδα υπήκοος, συνελήφθησαν από την αστυνομία στην Αθήνα. Η Γερμανίδα παραπέμπεται μαζί με τους άλλους τέσσερις συλληφθέντες στο Βύρωνα στον εισαγγελέα.
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των τεσσάρων συλληφθέντων, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης του Ε΄Ανακριτικού Τμήματος Θεσσαλονίκης, για τη συμμετοχή τους σε επίθεση με εκρηκτικό  εμπρηστικό μηχανισμό σε κτήριο της Δ.Ε.Η. στη Θεσσαλονίκηστις 13-10-2010. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε συλληφθεί επ΄αυτοφώρω και κρατείται προσωρινά ο 19χρονος Ιωάννης Σκουλούδης.

Έκθεση στο Λούβρο για Μέγα Αλέξανδρο και Αρχαίους Μακεδόνες

Μόνο ικανοποίηση, προκαλεί η έκθεση με 668 εκθέματα από μουσεία της Θεσσαλονίκης για τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες, που θα διοργανώσει το Μουσείο του Λούβρου, από τον προσεχή Οκτώβριο έως και τον Ιανουάριο του 2012. Η έκθεση, με τίτλο «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Η Αρχαία Μακεδονία» (Au Royanne de l'Alexandre le grand - La macédoine Antigue) θα γίνει στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου του Λούβρου, στο Παρίσι. 

Έξω τα Ι.Χ. από το κέντρο της Καλαμαριάς

Πεζοδρομείται από την άνοιξη η οδός Μεταμορφώσεως στην Καλαμαριά, από την Τραπεζούντος έως την οδό Πόντου, ενώ θα υπάρξει απομάκρυνση των ΙΧ σε πάνω από 20 δρόμους της περιοχής, προκειμένου να δοθεί χώρος στους πεζούς και στο πράσινο. Επομένως, δύσκολα πλέον θα διέρχονται τα ΙΧ από το κέντρο της Καλαμαριάς. Και όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «από δω και στο εξής δεν πρόκειται να δίνουμε απάντηση τι θα γίνει με τα αυτοκίνητα και πού θα παρκάρουν. Η εύκολη λύση του πεζοδρομίου για τα ΙΧ, που εμπόδιζε τη διέλευση των πεζών, ανήκει στο παρελθόν».

Η γερμανική αντίδραση για το Δίστομο και ο βαρύς «φόρος» της Κατοχής.

40.000 οι εκτελεσμένοι, 50.000 τα θύματα του Ολοκαυτώματος, 600.000 οι νεκροί από την πείνα, πάνω από 30 δις το γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα

Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι», λέει η σοφή λαϊκή μας παροιμία. Τη θυμηθήκαμε διαβάζοντας τη γραπτή δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπε ότι τάχα δεν κατανοεί την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το αίτημα των απογόνων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Δίστομο Βοιωτίας, να αποζημιωθούν από το γερμανικό κράτος για την φριχτή ομαδική δολοφονία των δικών τους ανθρώπων.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που αναζητώντας νομικίστικα επιχειρήματα επικαλέστηκε «το προνόμιο της ετεροδικίας», έκανε λόγο για τις «διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους», απειλώντας πως αν δικαιωθούν οι προσφεύγοντες απόγονοι των θυμάτων του Διστόμου «απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια». Και για να βάλει και λίγο κερασάκι στην τούρτα του, στο τέλος μας έκανε και μία παραχώρηση, αναφέροντας ότι η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη καθώς και «τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Απογοητευμένοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα οι Έλληνες

Ένα εκπληκτικό σκίτσο από το περιοδικό "Νέος Αριστοφάνης" της δεκαετίας του 1890. H Eλλάδα τραβά από τα αυτιά τους Tρι­κούπη και Δηλιγιάννη, που είναι «οι αίτιοι της κα­τα­στά­σεώς μας». Κάτι ανάλογο μάλλον έπρεπε να συμβαίνει και στις μέρες μας !!


Απογοητευμένοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζονται οι Έλληνες, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΙ. Δεν θεωρούν αναγκαία τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ κρίνουν ότι το ποσοστό αποχής θα άγγιζε το 34% σε περίπτωση που διενεργούνταν βουλευτικές εκλογές.
Ικανοποιημένο από την λειτουργία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δηλώνει μόνο το 20% των ερωτηθέντων, έναντι του 79% που δηλώνει δυσαρεστημένο. Χειρότερες είναι οι γνώμες για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς μόνο ένας στους 9 πολίτες φαίνεται ικανοποιημένος από τη λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους δυσαρεστημένους να φτάνουν στο 89%.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Όλε-Όλε, συνήλθε από το λήθαργο και η ΠΑΣΚΕ

Εννιά ολόκληρους μήνες από την υπογραφή του μνημονίου με την τρόϊκα, να που ξύπνησε και η ΠΑΣΚΕ. Και σε μια μακροσκελή «σκληρή» ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν 102 συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Εργαζομένων, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, «κατακεραυνώνουν» την πολιτική της κυβέρνησης. Τονίζοντας ότι «η κατ’ εφαρμογή του μνημονίου, ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Δεν είναι η πολιτική για την οποία στρατευτήκαμε, αγωνιστήκαμε, ψηφίσαμε», τονίζουν οι «πράσινοι» συνδικαλιστές.

Προσαγωγές με πολλά ερωτήματα

Πολλά ερωτήματα, μας δημιουργήθηκαν με αυτές τις τέσσερις προσαγωγές υπόπτων, που τόσο πομπωδώς προβλήθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια μας. Επισήμως, οι προσαγωγές έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης από την αστυνομία, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ανεπίσημα όμως, μήπως οι προσαγωγές αυτές – ούτε καν συλλήψεις – έχουν σχέση με την δίκη των συλληφθέντων μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» που αρχίζει την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα; Ή μήπως πάλι, όλος αυτός ο «ντόρος» έχει να κάνει με επικοινωνιακούς λόγους των αρχών;

Έκρηξη ανεργίας. Πλήττονται πιο πολύ νέοι (18,3%) και γυναίκες (17,6%)

Mαύρες σκέψεις για το μέλλον της απασχόλησης στη χώρα και την προοπτική των νέων να βρουν δουλειά, προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και τα οποία δείχνουν ότι  η ανεργία στη χώρα μας «σκαρφάλωσε» στο 13,5% τον Οκτώβριο, έναντι 9,8% τον Οκτώβριο του 2009 και 12,6% το Σεπτέμβριο του 2010. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία ανεργίας.

Ένα προφητικό άρθρο για την κρίση.

To εκπληκτικό προφητικό κείμενο που ακολουθεί, για την οικονομική κρίση, για το ποιος επωφελείται από αυτήν, για το φόβο που έχει φωλιάσει στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, για τη μεσαία τάξη που εξαφανίζεται για χάρη των λίγων, για τα γκρεμισμένα όνειρα και ελπίδες των νέων μας, δεν είναι σημερινό, αλλά πριν 2,5 χρόνια, στις 7 Οκτωβρίου 2008. Και δεν γράφτηκε από μία ελληνίδα στο εσωτερικό της χώρας, γιατί γυναίκα το συνέταξε, αλλά από μία φίλη Ομογενή που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλές δεκαετίες τώρα. Το «βλαμμένο ανθρωπάκι» που αναφέρει, είναι ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους. Εάν τον αντικαταστήσουμε με τα ονόματα των Καραμανλήδων, των Παπανδρέου και όλων των πρωθυπουργών του δικομματισμού, που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, θα έχουμε το προφίλ αυτού που, σύμφωνα με την Ελληνοαμερικανή φίλη,  «κατάφερε να ρίξει μία τόσο μεγάλη χώρα τόσο χαμηλά».  Όμως, ας διαβάσουμε ολόκληρο το άρθρο της Ομογενούς μας με τίτλο «Σκόρπιες σκέψεις για την οικονομική κρίση». Γράφει:

Ξυπνήστε επιτέλους: Η επέτειος της Θεσσαλονίκης έφτασε !!

Αν και βρισκόμαστε ένα μόλις χρόνο πριν το μεγάλο ιστορικό γεγονός, τα «γενέθλια» της  Θεσσαλονίκης, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα απελευθέρωσής της από τον Οθωμανικό ζυγό, εντούτοις δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή προετοιμασία για την τόσο σημαντική αυτή επέτειο. Καθώς κυβέρνηση, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και νομαρχία μέχρι χτες, δήμοι και οι άλλοι φορείς της Μακεδονικής πρωτεύουσας, δείχνουν σα να βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης ύπνωσης.
Τα νερά, ήρθε να ταράξει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος σε επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου,  υπογραμμίζει την ελλιπή προετοιμασία για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 2012.

Γιούνγκερ: Άγνωστο πότε θα τελειώσει η κρίση στην Ευρωζώνη

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Ζυρίχη, δήλωσε χθες ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να προβλέψουμε πότε θα τελειώσει η κρίση στην ευρωζώνη. «Πρέπει να λάβουμε μια σειρά από σχετικές αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις έχουν δρομολογηθεί. Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει η κρίση», ανέφερε. Ο Γιούνκερ αρνήθηκε πάντως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες του «πακέτου» που επεξεργάζονται τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.

Και άλλες περιοχές ακολουθούν το παράδειγμα Διστόμου

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος στον μαρτυρικό Χορτιάτη

Το παράδειγμα του Δίστομου, για τη δικαίωση των θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής και την καταβολή από τη Γερμανία των πολεμικών αποζημιώσεων, φαίνεται ότι θα το ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της χώρας, όπως γράφαμε ακόμη από τις 6 Ιανουαρίου. Και την σχετική πρωτοβουλία, είναι αποφασισμένο να την αναλάβει το «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας της περιόδου 1949-45», την προεδρία του οποίου ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη.

Τη Δευτέρα τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Κων.Καραμανλή

Ο ανδριάντας του Κων.Καραμανλή στη νέα παραλία,
στο ύψος του δημαρχείου

Κοσμοσυρροή πολιτικών προσωπικοτήτων, αναμένεται ότι θα υπάρξει την προσεχή Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στις 1 μετά το μεσημέρι, οπότε θα τελεσθούν στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που τοποθέτησε ο κεντρικός δήμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παρών στην εκδήλωση αναμένεται να δώσει ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρεμπιπτόντως παρέστη και στην ανάλογη εκδήλωση για τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών τον Μάιο του 2008. Ιδιαίτερα πιθανή θεωρείται και η παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ενώ αναμένεται να παραστεί και ο πρόεδρος του ιδρύματος “Κ. Καραμανλής” Πέτρος Μολυβιάτης, καθώς και πολλοί νυν και πρώην γαλάζιοι βουλευτές.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Θ.Πάγκαλος: "Προσωπικές απόψεις όσα είπα για τους αγωνιστές του ΄21"


«Κάποιοι θέλουν να πείσουν ότι κάτι τρέχει, αλλά δεν τα κατάφεραν», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ανέφερε ότι συμφωνεί σε όλα με την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει λόγο να κάνει "ηρωική έξοδο". Όπως τόνισε, στο παρελθόν έχει φύγει δύο φορές από την κυβέρνηση, επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, και αυτό διότι υπήρχε ουσιαστική πολιτική διαφωνία για την υπόθεση Οτσαλάν και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον πρωθυπουργό σημείωσε: "Μην είστε τόσο σίγουροι ότι ο πρωθυπουργός θέλει να με δει. Κάτι ξέρω εγώ που το λέω".

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την κρίση

«Τα χειρότερα έπονται» σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση θεωρούν τρεις στους τέσσερις Έλληνες, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, οι Έλληνες εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι για τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο.
Το 75% των Ελλήνων θεωρεί ότι «τα χειρότερα έπονται» σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση (48% στην ΕΕ), ενώ μόλις το 22% θεωρεί ότι οι επιπτώσεις αυτές έχουν κορυφωθεί (42% στην ΕΕ).

Οργή για τις κερδοσκοπικές ελλείψεις στα φάρμακα !!


Οργή στους πολίτες, προκαλεί η τεράστια έλλειψη βασικών φαρμάκων που παρατηρείται στα φαρμακεία, κι αυτό εξαιτίας των κερδοσκοπικών παιχνιδιών από κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες στο όνομα του κέρδους και της επιδιωκόμενης ανατίμησης των φαρμακευτικών ειδών, αφήνουν άδεια τα ράφια των φαρμακείων όλης της χώρας. Οι ελλείψεις είναι σημαντικές και αφορούν ειδικά στα βασικά φάρμακα, με συνέπεια να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο ακόμη και η ζωή ασθενών.

Προσφυγή της Ελλάδος στη Χάγη για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ικανοποίηση, προκάλεσε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι θα υπάρξει παρέμβαση της χώρας μας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων στους απογόνους των κατοίκων του μαρτυρικού Διστόμου που εκτελέστηκαν από τους Ναζί ομαδικά στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής 
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «είναι προφανές ότι όλες οι ενέργειές μας έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα».

Απευθείας πτήσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης

Είναι πολύ καλό νέο για τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, η απόφαση της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines, να αρχίσει πτήσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης. Καθώς με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσει ώστε περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες και επιχειρηματίες να επισκέπτονται τη Μακεδονία αλλά και πιο εύκολα οι Έλληνες επισκέπτες να φτάνουν στην Πόλη.Σημειώνεται ότι η γραμμή αυτή έμεινε ανενεργή για δέκα χρόνια. Το 1999 η Turkish Airlines είχε πραγματοποιήσει τις πρώτες πτήσεις προς την Θεσσαλονίκη, οι οποίες όμως διεκόπησαν το 2001, έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου και τις σαρωτικές αλλαγές που επέφερε στην παγκόσμια αεροπορία.

Επιμένει η κυβέρνηση στο συρματόπλεγμα

Ανυποχώρητος στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, εμφανίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς παροχής ασύλου. Και όπως διεμήνυσε, στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν το δικαίωμα του ασύλου και διεθνούς προστασίας και κανείς άλλος. Δηλώνοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα όλοι οι υπόλοιποι να φύγουν είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό, είτε με υποχρεωτική απέλαση. Έντονες, υπήρξαν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αριστεράς ενώ η ΝΔ συμφωνεί με το νομοσχέδιο. 

Σε τακτική δικάσιμο παραπέμφθηκε να δικαστεί ο Απ. Γκλέτσος

Σε τακτική δικάσιμο, παραπέμφθηκε από τον εισαγγελέα Λαμίας κ. Θεολογίτη ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, μαζί με τον αντιδήμαρχο Νικ. Τσούμα για να δικαστούν για το γκρέμισμα της μπάρας στα διόδια της Στυλίδας, ενώ προκλήθηκε σοβαρό επεισόδιο με εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος προσέφυγε στον εισαγγελέα Λαμίας καταθέτοντας ταυτόχρονα και μήνυση για να συλληφθεί και να δικαστεί ο δήμαρχος με τη διαδικασία του Αυτοφώρου για διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Συνελήφθη με χειροπέδες για τα διόδια ο Απόστολος Γκλέτσος !!

Με χειροπέδες συνελήφθη και οδηγείται αυτή την ώρα στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας, στην Λαμία, ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος με την κατηγoρία της «φθοράς ξένης περιούσιας». Η σύλληψη, ήρθε μετά την  πρωτοβουλία του νέου δημάρχου και γνωστού ηθοποιού, να σπάσει χθες αλλά και σήμερα το πρωί, τις μπάρες που έχει βάλει η εταιρία που διαχειρίζεται τα διόδια Πελασγίας, στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι δημότες του να περνούν από το σημείο μέσω παράδρομου και να μην πληρώνουν το αντίτιμο. Η εντολή σύλληψης του γνωστού ηθοποιού δόθηκε από τον εισαγγελέα Λαμίας.

"Εξαιρετική δουλειά κάνει ο Πάγκαλος", λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Καλύπτει πλήρως η κυβέρνηση τον αντιπρόεδρό της Θεόδωρο Πάγκαλο, καθώς όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, «ο κ. Πάγκαλος έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ μεγάλη βαρύτητα και αυτό εξακολουθεί να κάνει», απορρίπτοντας τα περί αναδίπλωσης στην υπόθεση. Σημείωσε επίσης ότι ο ρόλος του κ. Πάγκαλου είναι «θεσμικός» ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης και «ασχολείται με σημαντικότατο έργο το οποίο και δημοσιοποιεί».
«Η κυβέρνηση ασχολείται με θέματα ουσίας, γιατί αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών και το μεγάλο στοίχημα που έχουμε βάλει, εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού και δεν ασχολούμαστε με ψιθύρους», είπε ο κ. Πεταλωτής.

"Oι αριθμοί ευημερούν και οι Έλληνες πένονται"

Υπουργείο Οικονομικών

Το είχε πει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο παππούς του σημερινού πρωθυπουργού, ο αείμνηστος «Γέρος της Δημοκρατίας» ότι στην Ελλάδα «οι αριθμοί ευημερούν και οι Έλληνες πένονται». Διαβάζοντας όμως ότι τα έσοδα του 2010 έκλεισαν με «τρύπα» 250 εκατομμυρίων ευρώ, καταλήξαμε στη διαπίστωση ότι στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», ούτε και οι αριθμοί ευημερούν. Και πάνε τζάμπα οι θυσίες των μισθωτών και των συνταξιούχων, καθώς μόνο αυτοί, όπως φαίνεται, κλήθηκαν να καλύψουν τα ελλείμματα, ενώ τους μεγάλους, τους «καρχαρίες» δεν φαίνεται να τους αγγίζουν ούτε μέτρα, ούτε «έκτακτες ανάγκες», τίποτα.  Και ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα αυτής της υστέρησης που εμφανίζουν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού του 2010 τόσο με βάση το αρχικό μνημόνιο όσο και με βάση τον προϋπολογισμό του 2011; Πάλι η «μαρίδα» θα κληθεί να σώσει το γκουβέρνο. Πάλι προβλέπουμε έκτακτες εισφορές, πάλι νέα ληστεία από τα λαϊκά εισοδήματα με έμμεση φορολογία, πάλι καθίζηση για τια αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.

Πόσο "κλειστό" είναι το επάγγελμα του δικηγόρου;

Μας γεννήθηκαν αρκετές απορίες με αυτή την επιμονή της κυβέρνησης, ελέω τρόϊκας, για «το άνοιγμα του επαγγέλματος του δικηγόρου». Κι επειδή έχουμε μερικούς δικηγόρους φίλους και γνωρίζουμε πολύ καλά αυτά που συμβαίνουν στον κλάδο τους, θέλουμε κι εμείς να ρωτήσουμε: Πόσο «κλειστό» μπορεί να είναι ένα επάγγελμα, όταν υπάρχουν σήμερα περίπου 45.000 δικηγόροι σε όλη τη χώρα; Πόσο πρέπει να «ανοίξει» ο συγκεκριμένος κλάδος, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών δικηγόρων (και δεν αναφερόμαστε σε κάποιες ελάχιστες «φίρμες») δίνουν καθημερινά σκληρό αγώνα επιβίωσης και μόλις και με δυσκολία βγάζουν 700-800 ευρώ το μήνα;

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Κλοπές τώρα και στα .... νεκροταφεία. Κύριε ελέησον !!

Δεν είχαν το … Θεό τους, οι άγνωστοι που μπήκαν στο νεκροταφείο του δήμου Ηράκλειας Σερρών και έκλεψαν καντήλια, σταυρούς και άλλα μικροαντικείμενα που υπήρχαν στους τάφους. Οι άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες απέσπασαν από αρκετούς τάφους τα μπρούτζινα αντικείμενα που τους ενδιέφεραν. Με την έκταση που παίρνει η εγκληματικότητα, να δούμε τι άλλο θα «σουφρώσουν» οι κλέφτες.

Το "χρυσό" ρεβεγιόν του κ. Θ. Πάγκαλου

Είπαμε να μην ασχοληθούμε με το ρεβεγιόν στο οποίο μετείχε παραμονή Πρωτοχρονιάς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Σκεφθήκαμε ότι έχει το δικαίωμα ακόμη και ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος να περάσει λίγες ξένοιαστες ώρες με την οικογένειά του. Όταν όμως πληροφορηθήκαμε για το κόστος αυτού του ρεβεγιόν, αγανακτήσαμε. Καθώς σκεφθήκαμε ότι αποτελεί πρόκληση η χλιδή που επιδείχθηκε από τον αντιπρόεδρο μιας «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια συμπατριώτες μας, μετρούσαν και την μπουκιά που έτρωγαν στο λιτό, λόγω κρίσης, τραπέζι τους.

"Βογκάει" η αγορά. "Αβέβαιο το μέλλον" λένε οι καταστηματάρχες

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η αγορά «βογκάει» στην κυριολεξία από το βάρος των συνεπειών της κρίσης. Τα μαγαζιά της περιοχής μας, από την Περαία μέχρι τη Νέα Μηχανιώνα και από τους Νέους Επιβάτες μέχρι την Επανομή, δούλεψαν ελάχιστα κατά την περίοδο των εορτών. Και μόνο ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει από δω και πέρα, καθώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες ακόμη και για την περίοδο των εκπτώσεων, μια και δεν υπάρχει το παραμικρό χρήμα στους καταναλωτές για να το ξοδέψουν σε αγορές προϊόντων. Το τεράστιο έγκλημα της κυβέρνησης, να κόψει τον 13ο μισθό από μισθωτούς και συνταξιούχους, δείχνει τώρα τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της αλόγιστης ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, κι ενώ τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι έμποροι της Θεσσαλονίκης δηλώνουν απογοητευμένοι οι εννέα στους δέκα (90%) από την κίνηση και τον τζίρο που πραγματοποίησαν κατά την περίοδο των εορτών.

Στο Πρωτοδικείο τα "βαρύτερα" και "ολίγον λευκά" ψηφοδέλτια

                               "Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη"

Συζητείται την προσεχή Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στο Διοικητικό Τριμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η ένσταση κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010 και των επαναληπτικών της 14ης Νοεμβρίου στο Δήμο Θερμαϊκού, που υπέβαλε κατά του νικητή των εκλογών ο αποτυχών υποψήφιος δήμαρχος κ.Γιάννης Μαυρομάτης, παρά την εμφανή διαφορά των τριών ποσοστιαίων μονάδων, με τις οποίες έχασε την εκλογική μάχη.
Ο κ. Μαυρομάτης στην ένστασή του επικαλείται τρεις λόγους για να ζητήσει την ακύρωση της εκλογής του Δημάρχου Θερμαϊκού, υποστηρίζοντας ότι τα ψηφοδέλτια του κ. Αλεξανδρή ήταν… βαρύτερα από τα κανονικά, ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοδελτίων του αντιπάλου του δεν ήταν κατάλευκα αλλά είχαν … μία απόχρωση του λευκού και ότι κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων στο Πρωτοδικείο, δεν χρησιμοποιήθηκαν πιστοποιητικά εγγραφής στα Δημοτολόγια, αλλά πιστοποιητικά γέννησης !

Τα χρέη "πνίγουν" τους Δήμους

Πάνω από 20 εκατ. ευρώ το "φέσι" στο Δήμο Θερμαϊκού, ενώ αποδεικνύεται παραμύθι η περιβόητη "προίκα" Μαυρομάτη 
Υπό το βάρος τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, άρχισαν τη λειτουργία τους οι νέοι, λόγω «Καλλικράτη», δήμοι της χώρας, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο, λόγω των υπέρογκων χρεών που έχουν προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τις τράπεζες αλλά και ιδιώτες, καθώς και εξ αιτίας της αισθητά μειωμένης κρατικής επιχορήγησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο Δήμο Θερμαϊκού, όπως μας έλεγε στέλεχος της δημοτικής αρχής, τα συσσωρευμένα χρέη από τους τρεις πρώην δήμους (Μηχανιώνας, Επανομής και Θερμαϊκού) ξεπερνούν κατά πολύ τα 20 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να φαντάζουν πλέον πολύ … «αισιόδοξες» οι προεκλογικές προβλέψεις μας ότι το συνολικό χρέος των τριών δήμων θα κυμανθεί μεταξύ 17-20 εκατ. ευρώ.

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

"Αγκάθι" αποτελεί πλέον για την κυβέρνηση ο Θ. Πάγκαλος;

Σε σοβαρό πονοκέφαλο, φαίνεται ότι εξελίσσεται για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η υπόθεση του Θεόδωρου Πάγκαλου και των κάθε τόσο υβριστικών του δηλώσεων κατά της ελληνικής κοινωνίας και ιστορίας. Και όπως γράφει σε ανάλυσή του στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» ο Σπύρος Σουρμελίδης, οι απειλές της Μέρκελ, η απαξίωση της Ελλάδας από μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας, οι ύβρεις μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου προς την Ελλάδα, είναι μικρά προβλήματα μπροστά στη βιαιότητα της επίθεσης που εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, στην ελληνική κοινωνία. Ανεξαρτήτως προθέσεων ή προπαγανδιστικών σχεδιασμών ή άλλων σκοτεινών σεναρίων, η κυνικότητα του κ. Πάγκαλου «βομβαρδίζει» την ίδια την κυβερνητική πολιτική.

Σοκ στις ΗΠΑ για την επίθεση στην Αριζόνα

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι είναι νεκροί και 13 τραυματίες ύστερα από την επίθεση ενόπλου κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης έξω από κατάστημα στο Τουκσόν της Αριζόνας. Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται η αντιπρόσωπος του Κογκρέσου των ΗΠΑ Γκάμπριελ Γκίφορντς, που πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι.
Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ένα 9χρονο κοριτσάκι κι ένας ομοσπονδιακός δικαστής που δέχθηκαν τα πυρά του ενόπλου.