Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

"Βογκάει" η αγορά. "Αβέβαιο το μέλλον" λένε οι καταστηματάρχες

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η αγορά «βογκάει» στην κυριολεξία από το βάρος των συνεπειών της κρίσης. Τα μαγαζιά της περιοχής μας, από την Περαία μέχρι τη Νέα Μηχανιώνα και από τους Νέους Επιβάτες μέχρι την Επανομή, δούλεψαν ελάχιστα κατά την περίοδο των εορτών. Και μόνο ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει από δω και πέρα, καθώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες ακόμη και για την περίοδο των εκπτώσεων, μια και δεν υπάρχει το παραμικρό χρήμα στους καταναλωτές για να το ξοδέψουν σε αγορές προϊόντων. Το τεράστιο έγκλημα της κυβέρνησης, να κόψει τον 13ο μισθό από μισθωτούς και συνταξιούχους, δείχνει τώρα τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της αλόγιστης ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, κι ενώ τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι έμποροι της Θεσσαλονίκης δηλώνουν απογοητευμένοι οι εννέα στους δέκα (90%) από την κίνηση και τον τζίρο που πραγματοποίησαν κατά την περίοδο των εορτών.

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) σε δείγμα 230 εμπορικών επιχειρήσεων, τα καταστήματα κατέγραφαν -κατά μέσο όρο- απώλειες της τάξης του 30-40%. Ετσι, οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για μερική ανάκαμψη στην περίοδο των εορτών δεν ευοδώθηκαν.
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, το 96% διαπίστωσε μείωση τζίρου σε σχέση με τα προηγούμενα Χριστούγεννα, το 3% κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τις γιορτές του 2009 προς το 2010, και μόνον το 1% είδε αύξηση πωλήσεων.
Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου το 94% των ερωτηθέντων δήλωσε αρνητική μεταβολή τζίρου. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού: στη Δυτική Θεσσαλονίκη, το 98% των καταστηματαρχών είχε μείωση τζίρου, ενώ στην ανατολική πλευρά της πόλης, το 100% των ερωτηθέντων δήλωσε πως είχε αρνητική μεταβολή τζίρου, σε σχέση με πέρσι.
Και απολύσεις
Πάντως, η αγορά δεν «ζεστάθηκε» παρά το γεγονός ότι περισσότερα από 7 στα δέκα καταστήματα (το 74%) εφάρμοσαν προσφορές ή μειωμένες τιμές κατά το διάστημα των εορτών. Στο μεταξύ, η έρευνα κατέγραψε ότι εντός του 2010, το 28% του συνόλου των ερωτηθέντων προέβη σε μείωση του προσωπικού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου