Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ξυπνήστε επιτέλους: Η επέτειος της Θεσσαλονίκης έφτασε !!

Αν και βρισκόμαστε ένα μόλις χρόνο πριν το μεγάλο ιστορικό γεγονός, τα «γενέθλια» της  Θεσσαλονίκης, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα απελευθέρωσής της από τον Οθωμανικό ζυγό, εντούτοις δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή προετοιμασία για την τόσο σημαντική αυτή επέτειο. Καθώς κυβέρνηση, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και νομαρχία μέχρι χτες, δήμοι και οι άλλοι φορείς της Μακεδονικής πρωτεύουσας, δείχνουν σα να βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης ύπνωσης.
Τα νερά, ήρθε να ταράξει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος σε επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου,  υπογραμμίζει την ελλιπή προετοιμασία για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 2012.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης σημειώνει ότι το 2012 είναι για τη Θεσσαλονίκη «μια μεγάλη αφορμή για να κάνει κάποια βήματα μπροστά όσον αφορά τις υποδομές της αλλά και να προβληθεί διεθνώς ως μία από τις πλέον ιστορικές πόλεις της Ευρώπης» και ζητά από τον Πρωθυπουργό να ενεργήσει τα δέοντα «ώστε να γίνει προγραμματισμός εκδηλώσεων διεθνούς χαρακτήρα που θα προβάλλουν την κοσμοπολίτικη πορεία της Θεσσαλονίκης στο χρόνο, τον πολιτισμό και την ιστορική της διαδρομή, την ελληνικότητά της».
Το θέμα του εορτασμού του χρυσού ιωβηλαίου της Θεσσαλονίκης, δεν είναι όμως μόνο θέμα της όποιας κυβέρνησης βρίσκεται στην εξουσία, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και μάλιστα, όχι μόνο του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος και της ευρύτερης περιοχής, καθώς τα γενέθλια της Θεσσαλονίκης αφορούν όλο το νομό Θεσσαλονίκης που στις 26 Οκτωβρίου 1912 απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό.

Πρωτοβουλίες του δήμου Θεσσαλονίκης στα χαρτιά
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο η τότε διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για το ιστορικό αυτό γεγονός, αυτές όμως στη συνέχεια έμειναν στα χαρτιά, λόγω ίσως και της προετοιμαζόμενης απομάκρυνσης του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου από τα δημοτικά πράγματα.  Μία κίνηση τότε του δήμου, ήταν να προκηρύξει «δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη διοργάνωση και υλοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν για τον παραπάνω σκοπό».
Σύμφωνα με την προκήρυξη εκείνη, που την υπέγραφε ο τότε αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Γάκης,  οι δράσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων θα πρέπει να αναφέρονταν:
«• Στο χθες με εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, οι οποίες θα μπορούν να αναπτύσσονται σε θέματα πέραν της εκατονταετίας - σε διαλεκτική όμως σχέση με το ιστορικό παρελθόν και το σήμερα. Οι δράσεις δεν θα πρέπει να αποτελούν επαναλήψεις δράσεων ή πρωτοβουλιών του παρελθόντος,
• Στο σήμερα, με πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη, το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης και το ρόλο της.
• Στο αύριο, με δράσεις και πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στη διαμόρφωση του οράματος για τη Θεσσαλονίκη της επόμενης εκατονταετίας.
Η φιλοσοφία των δράσεων που θα προταθούν θα πρέπει να εμπεριέχει κάποια από τα εξής χαρακτηριστικά:
• Οικουμενικότητα (η οποία επιτυγχάνεται πλέον των άλλων και με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, διεθνούς εμβέλειας, όπου η συμμετοχή του καλλιτέχνη θα αναδείξει επικοινωνιακά την πόλη και θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια της).
• Πρωτοτυπία
• «Εναλλακτικό ύφος» στα πρότυπα της σύγχρονης δημιουργίας.
• Ανάδειξη της ιστορικότητας, ως στοιχείο της συνέχειας της πόλης και αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης της.
• Αξιοποίηση των υποδομών που υπάρχουν στην πόλη μας και των πολυάριθμων φορέων του πολιτισμού που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή μας.
• Ενίσχυση της προσπάθειας για καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως φυσικού μητροπολιτικού κέντρου στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, πόλη του πολιτισμού, πόλη των πανεπιστημίων, πόλη της νεολαίας.
• Προβολή της πόλης ως τουριστικό προορισμό 
• Ενεργοποίηση στο μέγιστο βαθμό της νεολαίας με δράσεις που βρίσκονται κοντά στη νοοτροπία τους
• Ενεργοποίηση όλων των πολιτών, ιδίως μέσω του εθελοντισμού».
Όπως όμως είπαμε, δεν υπήρξε συνέχεια στην πρωτοβουλία εκείνη και οι όποιες σχεδιαζόμενες δραστηριότητες παρέμειναν στα χαρτιά, κι αυτό ενώ τα περιθώρια για το λαμπρό γεγονός των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στενεύουν απελπιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου