Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Στο Πρωτοδικείο τα "βαρύτερα" και "ολίγον λευκά" ψηφοδέλτια

                               "Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη"

Συζητείται την προσεχή Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στο Διοικητικό Τριμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η ένσταση κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010 και των επαναληπτικών της 14ης Νοεμβρίου στο Δήμο Θερμαϊκού, που υπέβαλε κατά του νικητή των εκλογών ο αποτυχών υποψήφιος δήμαρχος κ.Γιάννης Μαυρομάτης, παρά την εμφανή διαφορά των τριών ποσοστιαίων μονάδων, με τις οποίες έχασε την εκλογική μάχη.
Ο κ. Μαυρομάτης στην ένστασή του επικαλείται τρεις λόγους για να ζητήσει την ακύρωση της εκλογής του Δημάρχου Θερμαϊκού, υποστηρίζοντας ότι τα ψηφοδέλτια του κ. Αλεξανδρή ήταν… βαρύτερα από τα κανονικά, ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοδελτίων του αντιπάλου του δεν ήταν κατάλευκα αλλά είχαν … μία απόχρωση του λευκού και ότι κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων στο Πρωτοδικείο, δεν χρησιμοποιήθηκαν πιστοποιητικά εγγραφής στα Δημοτολόγια, αλλά πιστοποιητικά γέννησης !

Σημειώνεται ότι η εκλογική νομοθεσία δεν αναφέρει απολύτως τίποτα περί «βαρύτερων» ψηφοδελτίων, ούτε για τις … αποχρώσεις του λευκού που επικαλείται ο κ. Μαυρομάτης. Ενώ η απόφαση 45722 που εξέδωσε στις 10 Αυγούστου 2010 ο υπουργός Εσωτερικών, αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κ. Ραγκούσης, με θέμα τον «Ορισμό της μορφής και διαστάσεων ψηφοδελτίων», καθόριζε μόνο τα στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν στα ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού. Και συγκεκριμένα την ονομασία του συνδυασμού, το έμβλημά του, το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου δημάρχου και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, αλλά και των υποψηφίων συμβούλων για τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Επίσης καθόριζε τις διαστάσεις των ψηφοδελτίων, ανάλογα με τον αριθμό κατοίκων των νέων Δήμων, χωρίς να υπάρχει πουθενά αναφορά για … «Βαριά» και «ολίγον λευκά» ψηφοδέλτια.
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι αναφορικά με τη χρήση πιστοποιητικών γέννησης αντί πιστοποιητικών εγγραφής στα δημοτολόγια, που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, και τα επικαλείται ως λόγο ακυρότητας των εκλογών, τα ίδια ακριβώς  πιστοποιητικά είχε χρησιμοποιήσει και ο συνδυασμός του κ. Μαυρομάτη στην υποβολή των υποψηφιοτήτων !!
Υπενθυμίζεται ότι στις επαναληπτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου ο εκλεγμένος νυν δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής είχε λάβει 9.138 ψήφους ή ποσοστό 51,43% ενώ ο αποτυχών υποψήφιος κ. Γιάννης Μαυρομάτης, είχε λάβει 8.629 ψήφους ή ποσοστό 48,57%.
Έτσι λοιπόν,  ένας υποψήφιος δήμαρχος, γράφοντας στα παλιά του παπούτσια το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας και τη βούληση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, προσπαθεί με νομικίστικα τερτίπια να ακυρώσει τις εκλογές πιστεύοντας τι; Ότι θα ξαναγίνουν εκλογές και θα τις κερδίσει; Ότι θα ακυρωθούν τα ψηφοδέλτια του κ. Αλεξανδρή και θα κληθεί ο κ. Μαυρομάτης να αναλάβει ως «Μεσσίας» τα ηνία;  Μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η παλιά σοφή λαϊκή παροιμία που λέει ότι  «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου