Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

"Oι αριθμοί ευημερούν και οι Έλληνες πένονται"

Υπουργείο Οικονομικών

Το είχε πει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο παππούς του σημερινού πρωθυπουργού, ο αείμνηστος «Γέρος της Δημοκρατίας» ότι στην Ελλάδα «οι αριθμοί ευημερούν και οι Έλληνες πένονται». Διαβάζοντας όμως ότι τα έσοδα του 2010 έκλεισαν με «τρύπα» 250 εκατομμυρίων ευρώ, καταλήξαμε στη διαπίστωση ότι στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», ούτε και οι αριθμοί ευημερούν. Και πάνε τζάμπα οι θυσίες των μισθωτών και των συνταξιούχων, καθώς μόνο αυτοί, όπως φαίνεται, κλήθηκαν να καλύψουν τα ελλείμματα, ενώ τους μεγάλους, τους «καρχαρίες» δεν φαίνεται να τους αγγίζουν ούτε μέτρα, ούτε «έκτακτες ανάγκες», τίποτα.  Και ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα αυτής της υστέρησης που εμφανίζουν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού του 2010 τόσο με βάση το αρχικό μνημόνιο όσο και με βάση τον προϋπολογισμό του 2011; Πάλι η «μαρίδα» θα κληθεί να σώσει το γκουβέρνο. Πάλι προβλέπουμε έκτακτες εισφορές, πάλι νέα ληστεία από τα λαϊκά εισοδήματα με έμμεση φορολογία, πάλι καθίζηση για τια αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων.

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, όλοι αυτοί που μας κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες, μαζί και οι σημερινοί κυβερνώντες, αποδεικνύονται μανούλες στην περιβόητη «δημιουργική λογιστική», που με τα τερτίπια της «μειώνει» ελλείμματα, δημόσιο χρέος, ανεργία, αλλά και «αυξάνει» ρυθμούς ανάπτυξης μεταφέροντας από προηγούμενες χρήσεις ή… προβάλλοντας στο μέλλον ευκαιριακές ευνοϊκές συγκυρίες. Και μετά, «αποκαλύπτονται» μεγάλες δημοσιονομικές αλχημείες, εξαγγέλλονται «απογραφές» για να αποδείξουν τη μαεστρική λαθροχειρία των προηγουμένων –και στη συνέχεια και από τους «αποκαλύπτοντες» χρησιμοποιούνται ξανά-μανά οι ίδιες ή παρεμφερείς μέθοδοι, για να «μαγειρευτούν» στοιχεία, να αποδειχθεί (και να διαφημιστεί…) η δική τους «ειλικρίνεια και επάρκεια». Τα  είδαμε, τα ζήσαμε, τα πληρώσαμε, μιθριδατίσαμε και καταλήξαμε να θεωρούμε τέτοιες μεθοδεύσεις συνήθεις (και το χειρότερο: αποδεκτούς!) όρους του έρμου «πολιτικού παιχνιδιού».
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Γιατί ενώ από τη μία το υπουργείο Οικονομικών ενώ κάνει λόγο για τη «μαύρη τρύπα» των 250 εκατ. ευρώ, από την άλλη πανηγυρίζει για το ότι τα έσοδα έφτασαν το 2010 τα 51,137 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 5,5% σε σύγκριση με το 2009.
Σε κάθε περίπτωση, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης για το 2010, δείχνουν πως σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011. Αναλυτικότερα περιορίστηκε στα 19,603 δισ. ευρώ από 30,871 δισ. που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009 σημειώνοντας μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο, υπήρξαν περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2010 "έκλεισε" με δαπάνες 8,4 δισ. έναντι 9,2 δισ. που προέβλεπε αρχικά το μνημόνιο με την τρόικα και 8,5 δισ. που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2011. Αλλά έτσι, δίχως επενδύσεις, δίχως συνθήκες απασχόλησης, η χώρα πηγαίνει κατευθείαν στον πάτο, οι επιχειρήσεις θα σβήσουν ολοκληρωτικά και η ανεργία θα φτάσει πλέον σε τρομακτικά ύψη. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό οι φωστήρες που μας κυβερνούν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου