Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Οργή για τις κερδοσκοπικές ελλείψεις στα φάρμακα !!


Οργή στους πολίτες, προκαλεί η τεράστια έλλειψη βασικών φαρμάκων που παρατηρείται στα φαρμακεία, κι αυτό εξαιτίας των κερδοσκοπικών παιχνιδιών από κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες στο όνομα του κέρδους και της επιδιωκόμενης ανατίμησης των φαρμακευτικών ειδών, αφήνουν άδεια τα ράφια των φαρμακείων όλης της χώρας. Οι ελλείψεις είναι σημαντικές και αφορούν ειδικά στα βασικά φάρμακα, με συνέπεια να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο ακόμη και η ζωή ασθενών.

Μεταξύ των φαρμάκων που λείπουν, συγκαταλέγονται το madopar για τη νόσο του Πάρκινσον, το ψυχοφάρμακο sereqouel, το καρδιολογικό imdur, το νευρολογικό azathoprin, ενώ σε έλλειψη βρίσκονται και τα σπρέι για αναπνευστικά προβλήματα, τα αντικαταθλιπτικά bespar, το καρδιολογικό dilatrent και οι ινσουλίνες. Από τα ράφια όμως απουσιάζουν μέχρι και τα απλά μπουκάλια οινόπνευμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις αφορούν από ασπιρίνες, μέχρι και viagra, ενώ οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το καταναλωτικό κοινό και διώχνουν τον κόσμο.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ελλείψεις παρουσιάζονται κυρίως σε φάρμακα των οποίων η τιμή μειώθηκε πρόσφατα, ενώ το ότι στερεύει η αγορά από φάρμακα, οφείλεται κυρίως στην προτίμηση των φαρμακευτικών εταιριών να εξάγουν τα φτηνά φάρμακα, προκειμένου να κερδίζουν περισσότερα.
Πολλοί φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι με τη μείωση ορισμένων φαρμάκων, οι εταιρίες μείωσαν τα κέρδη τους και θεώρησαν πιο επικερδή την εξαγωγή τους στο εξωτερικό.
Πρόστιμα από τον ΕΟΦ
Πρόστιμα ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ έχει επιβάλει σε φαρμακευτικές εταιρείες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων για την έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Γιάννης Τούντας, επισημαίνει στην «Ελευθεροτυπία» πως συχνά διαπιστώνεται ότι οι αναφερόμενες ως ελλείψεις αφορούν προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των εταιρειών, φαρμακεμπόρων και φαρμακείων.
Σε αυτήν την περίπτωση ο ΕΟΦ αδυνατεί να παρέμβει θεσμικά για να λύσει όλα τα προβλήματα της αγοράς, τονίζει ο καθηγητής, όπως είχε επισημάνει και σε επιστολή τους προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής. Υπογραμμίζει επίσης πως σε όλες τις χώρες που υπήρξε μείωση των τιμών των φαρμάκων σημειώθηκαν μεγάλες ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, αναφερόμενος χθες στο θέμα, έκανε λόγο για τεχνητές ελλείψεις λόγω παράλληλων και παράνομων εξαγωγών. Είναι απαράδεκτο, τόνισε, να εξάγονται στο εξωτερικό φάρμακα χωρίς κουπόνια, τα οποία έχουν ήδη χρεωθεί σε ασφαλιστικά ταμεία και το υπουργείο θα λάβει αυστηρά μέτρα για το θέμα αυτό. Ανέφερε μάλιστα ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η κατάργηση των κουπονιών.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ σε δύο ευρείες συσκέψεις τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο 2010 που συγκάλεσε για το θέμα των ελλείψεων κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους στη διάθεση των φαρμάκων στην ελληνική αγορά να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών και ζήτησε να συνεισφέρουν όλοι στην επάρκεια.
Μέχρι τώρα σημειώνεται ότι έχει επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία ROCHE για την έλλειψη του MADOPAR (μείωση πωλήσεων κατά 30%) και στην εταιρεία BAYER για την έλλειψη ασπιρίνης (οι διαθέσιμες ποσότητες είχαν μειωθεί κατά 50%). Στην εταιρεία ROCHE ο πρόεδρος του ΕΟΦ επέβαλε αρχικά πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ και έπειτα το ανώτατο πρόστιμο που προβλέπεται, ύψους 44.000 ευρώ . Στην εταιρεία BAYER επέβαλε πρόστιμο 10.000 ευρώ .
Οπως εξηγεί ο κ. Τούντας, στη βάση δεδομένων του ο ΕΟΦ παρακολουθεί σε μηνιαία βάση τις πωλήσεις και τα αποθέματα όλων των φαρμάκων. Επιπλέον παρακολουθεί τις παράλληλες εξαγωγές των φαρμακαποθηκών, ενώ έχει καθιερωθεί σύστημα παρακολούθησης ελλείψεων από τις υπηρεσίες του ΕΟΦ, αξιολόγησής τους και προσπάθεια κάλυψης των θεραπευτικών κενών, εφόσον προκύπτουν από την απουσία μοναδικών και απαραίτητων φαρμάκων. Ο συνήθης τρόπος όταν προκύπτει θεραπευτικό κενό είναι η έκτακτη εισαγωγή από το ΙΦΕΤ, κατ' εντολή του ΕΟΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου