Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Θύμα της κρίσης και το ούζο !!

Ποιος να το περίμενε ότι το εθνικό μας προϊόν, το ούζο, αγαπημένο ποτό των μερακλήδων σε όλη την επικράτεια, θα έπεφτε κι αυτό θύμα της οικονομικής κρίσης και των φορολογικών μέτρωνβ της κυβέρνησης. Κι όμως, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Μακεδονία», τη μάχη επιβίωσης δίνει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο προϊόντα της Ελλάδας. Το ούζο, που δεκαετίες τώρα στηρίζει την ελληνική οικονομία και πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές, έχει πέσει θύμα της φορολογικής πολιτικής και της ύφεσης.
Όπως υποστηρίζουν οι ποτοποιοί, ολόκληρο το 2010 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση που κυμάνθηκε στο 20%-30%.


Σήμερα στην Ελλάδα το ούζο αντιπροσωπεύει το 18% της συνολικής αγοράς ποτών (εκτός κρασιού και μπίρας) και κατέχει τη δεύτερη θέση στην κατανάλωση μετά το ουίσκι, ενώ είναι το πρώτο σε εξαγωγές προϊόν του κλάδου (85%) με κύριους προορισμούς τη Γερμανία, την Αυστρία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ελβετία, τη Σουηδία και την Ιαπωνία.
Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων & Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ) θεωρούν πως η ελάττωση της κατανάλωσης οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ και δευτερευόντως στη μειωμένη διασκέδαση λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στα αζήτητα όλα τα αλκοολούχα ποτά
Η  Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αλκοολούχων Ποτών επισημαίνει πως είναι άμεση ανάγκη να μειωθεί σημαντικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, προκειμένου να αναζωπυρωθεί η κατανάλωση και να ανασάνει ο κλάδος.
Ο αντιπρόεδρος της ένωσης Χρήστος Αργυρού δήλωσε πως η κατάσταση στον κλάδο είναι εκρηκτική, με τις απολύσεις να φτάνουν στο 15% του εργατικού δυναμικού και τις εταιρείες να στραγγίζουν από ρευστό, ενώ προέβλεψε με μελανά χρώματα την πορεία της αγοράς το 2011.

Τρεις εκδοχές για την ονομασία
Μέχρι σήμερα υπάρχουν τρεις εκδοχές για το πώς το αγαπημένο ποτό των Ελλήνων απέκτησε το όνομά του. Σύμφωνα με την πρώτη, οφείλεται σ' ένα Τούρκο μπέη από τον Τύρναβο, που εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του όταν δοκίμασε το πρώτο ούζο λέγοντας «μωρέ αυτό είναι uso di Massiglia (= προς χρήσιν Μασσαλίας)» καθώς στην περιοχή του Τυρνάβου οι εξαγωγές κουκουλιών μεταξοσκώληκα στη Μασσαλία ήταν σημαντική εμπορική δραστηριότητα. Η δεύτερη είναι ότι προέρχεται από παραφθορά του αρχαίου ελληνικού ρήματος όζω (= μυρίζω) που έγινε ούζο. Και η τρίτη και πιο χαριτωμένη, μάλλον και η πιο απίθανη, ότι προέρχεται από το «ου ζω» (= δεν ζω χωρίς ούζο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου