Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Τα χρέη "πνίγουν" τους Δήμους

Πάνω από 20 εκατ. ευρώ το "φέσι" στο Δήμο Θερμαϊκού, ενώ αποδεικνύεται παραμύθι η περιβόητη "προίκα" Μαυρομάτη 
Υπό το βάρος τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, άρχισαν τη λειτουργία τους οι νέοι, λόγω «Καλλικράτη», δήμοι της χώρας, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο, λόγω των υπέρογκων χρεών που έχουν προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τις τράπεζες αλλά και ιδιώτες, καθώς και εξ αιτίας της αισθητά μειωμένης κρατικής επιχορήγησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο Δήμο Θερμαϊκού, όπως μας έλεγε στέλεχος της δημοτικής αρχής, τα συσσωρευμένα χρέη από τους τρεις πρώην δήμους (Μηχανιώνας, Επανομής και Θερμαϊκού) ξεπερνούν κατά πολύ τα 20 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να φαντάζουν πλέον πολύ … «αισιόδοξες» οι προεκλογικές προβλέψεις μας ότι το συνολικό χρέος των τριών δήμων θα κυμανθεί μεταξύ 17-20 εκατ. ευρώ.
Oι διαβεβαιώσεις κάποιων δημάρχων ότι «λεφτά υπάρχουν» και ότι αφήνουν στο Δήμο που διοικούσαν «προίκα τριών εκατομμυρίων ευρώ», αποδεικνύονται πλέον παραμύθια για μικρά παιδιά, καθώς στο συγκεκριμένο δήμο τα χρήματα που άφησε πίσω της η απελθούσα δημοτική αρχή, δεν φτάνουν ούτε για τη μισθοδοσία ενός μηνός. Η οικονομική κατάσταση του νέου Δήμου Θερμαϊκού είναι σε τέτοιο χάλι, ώστε η νέα δημοτική αρχή, μόλις ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων, να ετοιμάζεται για έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα τα οικονομικά του Δήμου,.

Τα ίδια στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Η ίδια όμως οικτρή κατάσταση επικρατεί ακόμη και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών, η εφορία στην οποία υπάγεται ο δήμος θα αποστείλει τα πρώτα κατασχετήρια σε βάρος περιουσιακών στοιχείων του. «Είναι μία επιβεβλημένη κίνηση, προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο την είσπραξη των χρεών», ανέφερε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του οικονομικού σκανδάλου ο δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει προς τη Θ’ ΔΟΥ περίπου 7,2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις φτάνουν κοντά στα 22 εκατ.


Μόνο χρέη στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης
Μάχη ακόμη και για τη μισθοδοσία του προσωπικού, που κινδυνεύει να μείνει απλήρωτο τους επόμενους μήνες λόγω έλλειψης ρευστού, δίνουν πλέον οι νέοι δήμαρχοι, που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους πριν από λίγες ημέρες.
Το ταμείο σε καθέναν από τους 14 καλλικρατικούς δήμους της Θεσσαλονίκης είναι μείον και κανείς δεν κάνει λόγο για έργα, παρά μόνο για χρέη. «Όχι έργα αλλά ούτε μια γέφυρα δεν είμαστε σε θέση να φτιάξουμε. Ο Καλλικράτης είναι φτωχός και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα», σχολιάζουν προβληματισμένοι οι δήμαρχοι.
Οι αιρετοί, ίσως για πρώτη φορά, έχουν αφήσει στην άκρη την υποσχεσιολογία για έργα και δράσεις, καθώς την επομένη της Πρωτοχρονιάς διαπίστωσαν ότι υπάρχουν μόνο προβλήματα, ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείμματα και χρέη που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται αδύνατον να καλυφθούν. Για πρώτη φορά επίσης κανείς τους δεν μιλά για κανένα αναπτυξιακό έργο και δυστυχώς αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι έχουν να διαχειριστούν “μαύρες τρύπες” στα ταμεία και με το ζόρι να καλύψουν το επόμενο διάστημα τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Ψαλίδι 36% στα κονδύλια
Το 2010 η τοπική αυτοδιοίκηση δέχθηκε το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα των τελευταίων χρόνων, αφού η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των γενναίων περικοπών, ψαλίδισε κατά 30%-36% τους θεσμοθετημένους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι όχι μόνο δεν έχουν λεφτά να κάνουν έργα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ούτε μπαλώματα.
 
«Λιγότερα έσοδα κατά 3 εκατ. το 2010»
Ενδεικτικά της δεινής οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι δήμοι είναι τα νούμερα που παρουσίασε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, από όπου φαίνεται η δραματική μείωση των πόρων το 2010 σε σχέση με το 2009.
Το 2000 ο δήμος Αμπελοκήπων έλαβε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 8,3 εκατ. ευρώ και το 2010 6,3 εκατ. ευρώ. Από τη ΣΑΤΑ το πρόγραμμα ΤΑ, που αφορά έργα, ο ίδιος δήμος πήρε το 2009 1,1 εκατ. ευρώ και το 2010 μόλις 757.241 ευρώ, ενώ το ποσό των λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία μειώθηκε στο 50%, καθώς από 647.397 ευρώ ο δήμος πήρε το 2010 μόλις 313.142 ευρώ. Κοινώς, όπως ανάφερε ο κ. Κυρίζογλου, το 2010 οι πόροι του δήμου μειώθηκαν σε σχέση με το 2009 κατά 3.041.424,78 ευρώ. “Γι’ αυτό, καλό θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης να αφήσει κατά μέρους τους εξυπνακισμούς ότι φταίνε οι δήμοι. Φταίει η κυβέρνηση, που επιδεινώνει τη φτώχεια”, σημείωσε ο δήμαρχος.
«Να κερδίσουμε κοινοτικό χρήμα»
Για μακρά περίοδο φτώχειας που θα περάσει η αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο Καλλικράτης έπρεπε να γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα, ήρθε τώρα, σε μια περίοδο φτώχειας, για να υπηρετήσει τις οικονομίες και όχι τις κοινωνίες».
Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση των τριών δήμων που συνενώθηκαν (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία) αναφέρει ότι προς στιγμή υπάρχει ταμειακό υπόλοιπο 2,3 εκατ. ευρώ στη Σταυρούπολη και μόλις 700.000 ευρώ στην Ευκαρπία. Αντίθετα, όπως είπε, η Πολίχνη έχει σωρεία χρεών, που φτάνουν τα 12,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,5 εκατ. είναι δάνεια.
«Επομένως, για ποιον δήμο και για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε;» αναρωτιέται ο δήμαρχος και σημειώνει ότι λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για ανέκδοτο. «Προσπαθούμε σε πρώτη φάση να σώσουμε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Από κει και έπειτα πρέπει να ξέρουμε ότι εθνικό χρήμα δεν υπάρχει και, αν είμαστε έξυπνοι και ικανοί, θα πρέπει να κερδίσουμε κοινοτικό χρήμα, είτε μέσω του ΕΣΠΑ είτε μέσω διαφόρων προγραμμάτων», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Είμαστε πρωταθλητές στα χρέη»
Για χρέη που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ στο σύνολο του καλλικρατικού δήμου Ωραιοκάστρου έκανε λόγο ο δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος. “Όποιος έχει την πεποίθηση ότι θα κάνει πράγματα στο εξής έχει αυταπάτες. Ας φτάσουν πρώτα τα λεφτά για τη μισθοδοσία το επόμενο διάστημα και βλέπουμε”.
Ο ίδιος πάντως αποκάλυψε ότι εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών του, ο νέος δήμος Ωραιοκάστρου κατατάσσεται πρώτος σε χρέη στον νομό Θεσσαλονίκης και τέταρτος στην Ελλάδα. «Μόνο τα χρέη σε δάνεια αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, για αυτό το βασικό μας μέλημα είναι να δούμε την αποπληρωμή τους και πώς αυτή δεν θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του δήμου συνολικά», υπογράμμισε ο κ. Σαραμάντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου