Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

"Αγκάθι" αποτελεί πλέον για την κυβέρνηση ο Θ. Πάγκαλος;

Σε σοβαρό πονοκέφαλο, φαίνεται ότι εξελίσσεται για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η υπόθεση του Θεόδωρου Πάγκαλου και των κάθε τόσο υβριστικών του δηλώσεων κατά της ελληνικής κοινωνίας και ιστορίας. Και όπως γράφει σε ανάλυσή του στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» ο Σπύρος Σουρμελίδης, οι απειλές της Μέρκελ, η απαξίωση της Ελλάδας από μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας, οι ύβρεις μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου προς την Ελλάδα, είναι μικρά προβλήματα μπροστά στη βιαιότητα της επίθεσης που εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, στην ελληνική κοινωνία. Ανεξαρτήτως προθέσεων ή προπαγανδιστικών σχεδιασμών ή άλλων σκοτεινών σεναρίων, η κυνικότητα του κ. Πάγκαλου «βομβαρδίζει» την ίδια την κυβερνητική πολιτική.

Η δυσφορία που εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου διά κάποιων «κύκλων» ή κυβερνητικών παραγόντων δεν απαλύνει το πρόβλημα που έχει πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόσο στη σχέση του με την κοινωνία όσο και στην παράταξη. Πολύ απλά, ο κ. Πάγκαλος ρίχνει λάδι στη φωτιά, προκαλώντας την οργή των βουλευτών, των κομματικών στελεχών και των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη κι αν στόχος είναι να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τα ακόμη χειρότερα ή να δικαιολογήσει το πολιτικό σύστημα για την κρίση στην οποία έφερε τη χώρα, το αποτέλεσμα είναι το εντελώς αντίθετο. Οι διευκρινίσεις για τις ακριβείς διατυπώσεις που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες, θυμίζουν ανέκδοτο. Η πραγματικότητα είναι πως οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου εξελίσσονται στη μεγαλύτερη προβοκάτσια σε βάρος της κυβέρνησης
Την ώρα που οι βουλευτές είναι αντιμέτωποι με την κοινωνία, ψηφίζοντας μέτρα και νομοθετήματα, καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερη οργή εξαιτίας των λεγομένων του κ. Πάγκαλου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως είναι εξαιρετικά διστακτικοί να πάρουν ανοιχτά θέση. Συγχρόνως, δε διαφαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες σε ό,τι αφορά τον αντιπρόεδρό του. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δε συζήτησε το θέμα με κανέναν πριν αναχωρήσει για Παρίσι και Ερζερούμ. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ψέλλιζαν ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις, όπως αυτές που έκανε ο κ. Πάγκαλος για τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «διαταράσσουν» την προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει ένα κλίμα όσο το δυνατό μεγαλύτερης ηρεμίας εν όψει των δύσκολων διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί.
Και ο εκλογικός νόμος
Το κλίμα δυσφορίας, ανησυχίας ή πανικού που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται και από τις διαφορές για τον εκλογικό νόμο. Το νέο εκλογικό σύστημα, που προβλέπει ριζικές αλλαγές, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αλλαγής του πολιτικού συστήματος που ευαγγελίζεται ο Γ. Παπανδρέου. Με εντολή Παπανδρέου ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να καταθέσει το σχετικό σχέδιο. Αυτή την ώρα όμως, το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου προκαλεί προβληματισμό -αν όχι τριγμούς- στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Οι Θ. Πάγκαλος και Ε. Βενιζέλος εκφράζουν διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά το νέο εκλογικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ο κ. Πάγκαλος είχε προαναγγείλει το νέο σύστημα το οποίο έχει υιοθετήσει προ πολλού. Ο λόγος γίνεται για το λεγόμενο γερμανικό σύστημα ή κάποια παραλλαγή του, με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των βουλευτών, κάτι το οποίο ασπάζεται και ο Δ. Ρέππας.
Στην απέναντι «όχθη» ο κ. Βενιζέλος αρθρογράφησε υπέρ του «σταυρού προτίμησης», τη στιγμή που το σχέδιο του εκλογικού συστήματος που προτείνει το ΠΑΣΟΚ προβλέπει -στην αρχική του φάση τουλάχιστον- την ανάδειξη των διακοσίων (από τους τριακόσιους) βουλευτών (μάλλον) με λίστα.
Οι βουλευτές, με το άγχος και τον εκνευρισμό που τους προκαλεί η ψήφιση αντιλαϊκών «νομοσχεδίων εκτάκτου ανάγκης», βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο δίλημμα το οποίο καθορίζει και την προσωπική πορεία του καθενός. Ακριβώς γι' αυτό υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν πως ο «νέος εκλογικός νόμος δεν περνάει». Εχει δημιουργηθεί μάλιστα η εκτίμηση πως ακόμα κι αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας θα βρεθούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα δώσουν αρνητική ψήφο!
Οι πιο δύσκολες 90 μέρες
Η κυβέρνηση και βεβαίως όλοι εμείς έχουμε μπροστά μας τις πιο δύσκολες 90 πρώτες ημέρες του 2011. Εως το τέλος Μαρτίου περιμένουμε:
- Την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ. του Mαρτίου.
- Τη διαπραγμάτευση των όρων της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ από το Mηχανισμό Στήριξης.
- Τη διαχείριση της αναδιάρθρωσης των ΔEKO με τις μαζικές μετατάξεις, απολύσεις και το τσεκούρι των αποδοχών.
- Τη δέσμη νέων μέτρων 12,5 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος στην τριετία 2012 - 2014.
Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν την πολιτική βούληση αλλά και την πολιτική πυγμή της κυβέρνησης για το άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, τη δημιουργία ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, το δραστικό περιορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, τις περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας με παράλληλη εγκατάσταση ελεγκτών στα μεγάλα νοσοκομεία, την αναδιάρθρωση ή και το «λουκέτο» σε ΔEKO και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου