Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Στοιχεία-σοκ για τις βλάβες που προκαλούν κινητά και κεραίες

Παρουσιάσθηκαν σε εκδήλωση του δήμου Θερμαίκού με το Σύλλογο Γονέων του δημοτικού σχολείου Αγ. Τριάδας
Συγκλονιστικά στοιχεία για τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό η συχνή και ανεξέλεγκτη χρήση του κινητού τηλεφώνου, αλλά και η ζημία που προκαλείται στις νεαρές ηλικίες από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας,  ιδιαίτερα όταν αυτές βρίσκονται δίπλα σε σχολεία, παρουσίασαν δύο καθηγητές του Α.Π.Θ., σε εκδήλωση που οργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του 3ου δημοτικού σχολείου Περαίας ο δήμος Θερμαϊκού σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων του δημοτικού σχολείου Αγ. Τριάδας.

Κων. Τριανταφυλλίδης
Όπως αποκάλυψε ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του τομέα Μοριακής Βιολογίας του Α.Π.Θ.,, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Interphone», που χρηματοδοτήθηκε από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και διήρκεσε επί μία δεκαετία, έδειξε ότι η πολύχρονη χρήση του κινητού τηλεφώνου, αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης  καρκίνου στους σιαλογόνους αδένες (παρωτίδα).  Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά και όσοι χρησιμοποιούν υπερβολικά το τηλέφωνο.

Κανείς δεν συμμορφώνεται.. 
Ακόμη ο καθηγητής ανέφερε ότι εδώ και τρία χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από όλες τις χώρες της Ε.Ε. να μειώσουν τα όρια για την Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Εκτός όμως από το Βέλγιο και το Λιχνεστάϊν, κανένα άλλο κράτος δεν συμμορφώθηκε κι αυτό λόγω των ισχυρών επιρροών που ασκούν οι εταιρίες.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης στάθηκε στα στοιχεία επιστημονικών ερευνών, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μειώνει τη γονιμότητα ποντικιών και πουλιών, ενώ στους άνδρες μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
Ακόμη, η συχνή έκθεση του ανθρώπου στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, επηρεάζει τη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου σε ανθρώπινα κύτταρα του νευροβλαστώματος και μπορεί να διασπάσει το DNA.
Στο σημείο αυτό ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ και έδειξε ότι στην περιοχή του Σαν Φραντζίσκο οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί τις πρώτες 10 εβδομάδες της κυοφορίας σε μαγνητικό πεδίο μεγαλύτερο από 16 Milligaus, παρουσίασαν εξαπλάσια αύξηση αποβολών. Ενώ πειράματα στη Φινλανδία οδήγησαν στη διαπίστωση ότι η έκθεση της επιδερμίδας των γυναικών  επί μία ώρα σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αλλάζει τη σύνθεση 8 πρωτεϊνών.

Ο καθηγητής  Θ. Ξένος
Θωμάς Ξένος
Πιο επιφυλακτικός στις διαπιστώσεις του σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, εμφανίστηκε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Θωμάς Ξένος.
Ο κ. Ξένος που ανέφερε ότι από τις 8.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν στην Ελλάδα, οι 2.500 βρίσκονται στην Αττική και οι 500 στη Θεσσαλονίκη, αναρωτήθηκε κατά πόσο πρέπει να φοβόμαστε τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και το κατά πόσο συνδέονται με την καθημερινή μας πράξη.
«Κατ’ αρχήν κανείς δεν πρέπει να φοβάται. Πρέπει να γνωρίζει τον κίνδυνο, γιατί η κάθε τεχνολογία έχει θετικές κι αρνητικές πλευρές, τις οποίες εάν γνωρίζουμε ξέρουμε και πως θα προστατευθούμε», είπε. Για να προσθέσει:
 Υπάρχει πολλή φιλολογία πάνω στο θέμα κινητή τηλεφωνία. Τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει και ούτε πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσουν. Ξέρουμε αρκετά πράγματα αυτή τη στιγμή, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι γνωρίζαμε πριν μια δεκαετία ή πριν από 20 χρόνια. Ξέρουμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά η άποψή μου είναι ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτή τη στιγμή και σχετικά εύκολα», τόνισε.


Αναφορικά με τις σκοπιμότητες των αποτελεσμάτων ερευνών που ενίοτε δημοσιοποιούν οι εταιρίες και οι οποίες κάνουν λόγο για ακίνδυνες ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις, ο κ. Ξένος μίλησε για αμφίσημες έρευνες και διαφορετικά συμπεράσματα.
«Υπάρχουν άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά όπου αμφισβητούνται κάποια αποτελέσματα ερευνών. Υπάρχει και μια δημοσίευση που αναφέρει ότι όλες οι έρευνες που δείχνουν ότι οι είναι ακίνδυνες οι ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις χρηματοδοτούνται από εταιρίες. Το πρόβλημα με τις επιδράσεις είναι το τι ψάχνεις κάθε φορά. Αν ψάχνεις για καρκίνο, για παράδειγμα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν πρόκειται να βρεις ποτέ τίποτα, εκεί έχω καταλήξει μετά από τόσα χρόνια. Αν όμως συζητάμε για άλλες επιδράσεις, βεβαίως και υπάρχουν, είναι μια πλειάδα, οι  οποίες δεν είναι τόσο τραγικές όσο τις φαντάζεστε. Ξεκινάνε από ψυχολογικές αντιδράσεις και καταλήγουν σε διαταραχές οργανικών συστημάτων και άλλες».
Συμπερασματικά ο κ. Ξένος σημείωσε ότι η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο,  εξαρτάται από την ισχύ που απορροφάται από τον κάθε οργανισμό αλλά επίσης είναι συνάρτηση των παρακάτω πέντε παραγόντων:
1.Συχνότητα
2.Διηλεκτρικά χαρακτηριστικά (υλικό)
3.Πυκνότητα ισχύος, απόσταση από πηγή, πεδίο ακτινοβολίας
4.Προσανατοιλισμός εκτιθέμενου – Πόλωση κύματος
5. ΗΛΙΚΙΑ. Τα ραδιοκύματα διεισδύουν βαθύτερα στον εγκέφαλο ενός παιδιού και συγκεκριμένοι ιστοί (μυελός, μάτι, εγκέφαλος κλπ) απορροφούν περισσότερη ενέργεια.
 Όπως ανέφεραν τόσο ο κ. Τριανταφυλλίδης όσο και ο κ. Ξένος, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ενώ στη χώρα μας η πυκνότητα ισχύος ηλεκτρομαγνητικού κύματος είναι 6,3 W/M2, την ίδια ώρα είναι στο Βέλγιο 0,24 στην Ελβετία 0,21, στο Τορόντο 0,1, στο Παρίσι 0,01 και στο Σάλζμπουργκ 0,001 w/m2   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου