Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Δεν θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα, πιστεύουν οι Έλληνες


Πεπεισμένοι είναι οι περισσότεροι Έλληνες ότι οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα της δημόσιας ζωής δεν θα τιμωρηθούν τελικά, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διαφθορά στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το φαινόμενο της διαφθοράς θεωρείται το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας και στην Αττική (33,5%) και στην Κεντρική Μακεδονία (36,3%), ενώ οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες συμφωνούν ότι όταν σκέφτονται τη λέξη διαφθορά τους έρχονται αυτόματα στο νου υποθέσεις όπως το Βατοπέδιο, ηSiemens και το Χρηματιστήριο.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι σχεδόν ένας στους δύο (53%) θεωρεί ότι δεν είναι ηθικά λάθος να δίνει κάποιος χρήματα ή δώρα σε δημόσιους λειτουργούς προκειμένου να καταφέρει να βρει το δίκιο του, εάν είναι αυτός ο μόνος τρόπος να πετύχει αυτό που θέλει, αν και περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα σε δημόσια υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσουν οι υποθέσεις τους.
Παράλληλα το 44%-45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μόνος σίγουρος τρόπος να διευθετήσει θέματα σε σχέση με το κράτος είναι να πληρώσει κάποια επιπλέον χρήματα.
Υπεύθυνοι για τη διαφθορά στην Ελλάδα, θεωρούνται βάσει της μελέτης, από κοινού η κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες.
Σχεδόν έξι στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ περισσότεροι από έξι στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πολεμήσει το πρόβλημα της διαφθοράς.
Στην ερώτηση τέλος αν «θεωρείτε ότι το επίπεδο της διαφθοράς θα μειωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», το 46% του δείγματος απαντά θετικά, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 35% εκτιμά ότι θα παραμείνει το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου