Είχαμε την μεγάλη τύχη να λάβουμε ένα συγκλονιστικό σχόλιο του αναγνώστη μας Αριστοτέλη Λαμπρίδη, απάντηση σε πληροφορίες που είχαμε δημοσιεύσει πριν από δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου, για κάποιους συμπατριώτες μας, οι οποίοι λόγω κρίσης, εγκαταλείπουν τις πόλεις, καταφεύγοντας σε αγροτικές περιοχές για να επιβιώσουν.
Την απάντηση που πήραμε, θεωρήσαμε καλό να την αναδείξουμε σε θέμα, για να την μοιραστούμε με όλους εσάς τους αναγνώστες μας. Καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί μία ανεπανάληπτη μαρτυρία του κλίματος που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία αυτή την εποχή του Μνημονίου.
Μας γράφει λοιπόν ο αναγνώστης μας αυτός:
«Ο τίτλος θα έπρεπε να είναι ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΑ ΤΟΥΣ. Και εγώ φεύγω από Αθήνα, για τέρμα πάνω στα σύνορα, κάπου ανάμεσα σε Ν.ΠΕΛΛΑΣ και Ν.ΚΙΛΚΙΣ. Ψάχνω για αγροτεμάχιο να φτιάξω μια μικρή φάρμα, λίγο από όλα, λίγο γάλα, λίγα κηπευτικά και πολύ όραμα ζωής.
Η κατάσταση στην Αθήνα έχει ξεφύγει, παντού τυχοδιώκτες, πόλεμος όλων, εναντίον όλων. Η μόνη αξία, αυτή του χρήματος και η μόνη αρχή, αυτή της διαφθοράς, για αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, κάποιο σοβαρό πανηγύρι, σαν τα Δεκεμβριανά του συγχωρεμένου του Α. Γρηγορόπουλου, γιατί σχεδόν όλοι προκειμένου να επιβιώσουν, έχουν βουτήξει στη σαπίλα και είναι ένοχοι. Δεν είναι δε καθόλου περίεργο, ότι εδώ και 2 χρόνια τα STUDIO ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, σε κάθε γειτονιά και μάλιστα με φωτεινές ΝΕΟΝ επιγραφές, δείγμα ανέχειας-παρακμής.
Προβλέπω ότι σε λίγο θα σφαχτούν, θα βγουν όλοι έξω και η ζωή του καθενός θα είναι φύρα για αυτή την πόλη. Ο καιρός φορτώνει!! ΓΙ ΑΥΤΟ και εγώ σκέφτηκα να μην το ζήσω αυτό, παρά να πάρω τα βουνά να ζήσω και να φυλάξω κάνα σύνορο, μη δουν ότι τρωγόμαστε κι αρχίσουν και μπουκάρουν. Και που ξέρετε? μπορεί άξιοι άνθρωποι, να τύχει να συναντηθούν σε ψηλές βουνοκορφές κι ελεύθερα νησιά και κάτι άξιο-θετικό-ανοιχτόμυαλο-δημοκρατικό να βγει, γιατί η κρίση είναι παγκοσμιοποιημένη και εμείς, όπως και οι άλλοι, πρέπει να ζήσουμε, απλά τα πράγματα.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ
Το αρχικό μας θέμα, με τίτλο «Φεύγουν από τις πόλεις για να έχουν οικονομικότερη ζωή», ήταν ως εξής:
Η κρίση αναγκάζει πολλούς να εγκαταλείψουν τις μεγάλες πόλεις, καταφεύγοντας σε αγροτικές περιοχές όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες και οικονομικότερες. Έρευνα που διενήργησε η ΠΑΣΕΓΕΣ, διαπιστώνει ότι υπήρξε αύξηση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα της τάξης του 7% στην Ελλάδα τη διετία 2008 – 2009.
To ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 38.000 άτομα που αποφάσισαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή και να αλλάξουν τρόπο ζωής ή και κατοικίας.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη μεσαία ηλικιακά κατηγορία (45 - 64 ετών), κυρίως στη Δυτ. Μακεδονία, στη Δυτ. Ελλάδα και στη Θεσσαλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου