Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Έκθεση για τον Εβλιγιά Τσελεμπί


Μια έκθεση ψηφιακής μορφής, που αφηγείται ένα πραγματικό αλλά και πνευματικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, τη Βιέννη, τη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο και πώς ο οθωμανικός πολιτισμός επηρέασε το Λονδίνο και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσα από τη μουσική, την ιατρική και τις τέχνες, θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη την Δευτέρα 4 Απριλίου. "Ήρωας" της έκθεσης είναι ο Εβλιγιά Τσελεμπί, ταξιδευτής, αφηγητής ιστοριών, άνθρωπος των γραμμάτων, στρατιώτης, μουσικός και πολίτης του κόσμου... 

Μέσα από την ιστορία του ταξιδεύει το κοινό στα χρόνια που έζησε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του 17ου αιώνα και μετά. Ο Τσελεμπί μοιράστηκε τα ταξίδια και τις ιστορίες με άλλους ταξιδιώτες πριν και μετά από αυτόν. Ακόμη και σήμερα ένα προσεκτικό αυτί μπορεί να ακούσει πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, το Κάιρο και η Βιέννη, να αντηχούν από τις διηγήσεις αυτές, που μας ταξιδεύουν πίσω στην εποχή της ανταλλαγής των ιδεών.
Ο Εβλιγιά Τσελεμπί γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1611. Ήταν γιος του χρυσοχόου του παλατιού και μιας συγγένισσας του Μεγάλου Βεζίρη Μελέκ Αχμέτ πασά. Πιστός μουσουλμάνος και περιηγητής του κόσμου, μπήκε στην αυλή του Μουράτ Δ' όταν ήταν έφηβος, επιδεικνύοντας σπάνιο χάρισμα στη μελέτη της ισλαμικής θρησκείας, την αφήγηση ιστοριών και τη μουσική. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του ίδιου, κέρδισε τον σουλτάνο με τα αστεία και τα τραγούδια του. Όταν ήταν 21 ετών, είδε ένα όνειρο που τον κίνησε να ταξιδέψει για την υπόλοιπη ζωή του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία τότε εκτεινόταν από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική και να γράψει το Βιβλίο των ταξιδιών.
Η έκθεση “Εβλιγιά Τσελεμπί: Το Βιβλίο των Ταξιδιών» συνδιοργανώνεται με το Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, που έχει στόχο τον διάλογο για αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση με τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της έκθεση θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Ηλία Κολοβό, επίκουρο καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, με θέμα "Ο Εβλιγά Τσελεμπί, περιηγητής του οθωμανικού κόσμου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου