Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Διορθωτική πορεία στο καράβι

Τρεις μήνες, συμπλήρωσε η νέα δημοτική αρχή στο δήμο Θερμαϊκού.  Πολλά τα προβλήματα που έπρεπε από την πρώτη μέρα να αντιμετωπίσει. Μεγάλες οι δυσκολίες από την συνένωση των τριών πρώην δήμων Επανομής, Θερμαϊκού και Μηχανιώνας. Βουνό τα εμπόδια, κυρίως λόγω του τεράστιου συσσωρευμένου χρέους των 20 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Ανυπέρβλητες σε ένα βαθμό οι αντιξοότητες, εξαιτίας πρωτίστως της πετσοκομμένης κατά 30% και πλέον της κρατικής επιχορήγησης.

Είναι γνωστό εξάλλου, ότι με τον τρόπο που πήγε να υλοποιήσει η κυβέρνηση το  πρόγραμμα «Καλλικράτης», εφαρμόζοντας μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και χωρίς προοπτική ανάπτυξης, είχε σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμοι της χώρας να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της χρεωκοπίας. 
Δεν είμαστε από τους ανυπόμονους και τους βιαστικούς. Ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υπό τον δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού. Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα όπως επίσης συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά δεν μπορούν να ξεπεραστούν από τη μία μέρα στην άλλη. Εξάλλου οι εποχές όπου οι πολιτικοί μας, στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στην αυτοδιοίκηση, υπόσχονταν «μαγικά ραβδάκια» και «συνταγές λύσεων», έχουν παρέλθει πλέον ανεπιστρεπτί.
Γιαυτό και ήμασταν από τους πρώτους που την 1η Ιανουαρίου 2011, την ημέρα που αναλάμβανε η νέα διοίκηση, παρέχοντάς της ολόθερμη στήριξη, σημειώναμε σε άρθρο μας ότι «οι ευχές όλων, είναι ο νέος διευρυμένος Δήμος Θερμαϊκού, ξεπερνώντας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει και την αρνητική συγκυρία, να πάει μπροστά για το καλό του τόπου και των κατοίκων του». Τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να δοθεί και η απαραίτητη πίστωση χρόνου στον δήμαρχο, στους αντιδημάρχους και τους άλλους συμβούλους που επιφορτίσθηκαν αρμοδιότητες για την καλή λειτουργία του νέου δήμου, ώστε να παράξουν έργο, πριν αρχίσουμε να τους κρίνουμε.
Έκτοτε, πέρασαν τρεις και πλέον μήνες. Θα ήμασταν μηδενιστές εάν δεν αναγνωρίζαμε ότι έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Ότι ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και οι αντιδήμαρχοι, παρά τις αντιξοότητες, εργάζονται νυχθημερόν. Όμως ο βηματισμός της διοίκησης δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Καθώς θεωρούμε ότι διακρίνεται από ατολμία και αναποφασιστικότητα.
Είναι γνωστό ότι πάντα στην αρχή κάθε διοίκησης, όποια κι αν είναι αυτή, από την κυβέρνηση μέχρι και το διοικητικό συμβούλιο του τελευταίου συλλόγου, το πρώτο διάστημα είναι αυτό που λαμβάνονται τα γενναία και αποφασιστικά μέτρα. «Στη βράση κολλάει το σίδερο», όπως σοφά λέει ο λαός μας. Και στην περίπτωση του δήμου Θερμαϊκού, δεν μπορούμε να πούμε ότι στις 90 και πλέον μέρες που πέρασαν, πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις και έγιναν κάποιες δυναμικές ενέργειες που θα μπορούσαν να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα. Ώστε, εκτός των άλλων, να δείξουν σε όλους, φίλους και αντιπάλους, ότι έχουμε να κάνουμε με μία διοίκηση η οποία παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, διαθέτει ένα δυναμισμό και μία αποφασιστικότητα.
Θα μπορούσαμε για όλα αυτά να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα. Δεν το κάνουμε, καθώς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα και εμπόδια στο έργο της διοίκησης. Ίσα-ίσα, να την βοηθήσουμε προσπαθούμε όλο αυτό το διάστημα.
 Όμως, ελέγχοντας την δημοτική αρχή και επικροτώντας κάθε θετικό της βήμα, οφείλουμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου. Και να επισημάνουμε έγκαιρα ότι απαιτείται αλλαγή πλεύσης. Καθώς πιστεύουμε ότι μπορεί στη συνέχεια να υπάρξει μία διορθωτική πορεία, πριν το σκάφος αρχίσει να λοξοδρομεί και πριν αρχίσουν να επιχαίρουν εκείνοι που ήθελαν προεκλογικά να αναλάβουν το πηδάλιό του για να το ρίξουν στα βράχια. Και ο νοών, νοείτω…   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου