Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ποιός είναι ο πρώην υπουργός που έχει καταθέσεις 178 εκατ. ευρώ;


Τα στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ, εντοπίζοντας τραπεζικές καταθέσεις πρώην "γαλάζιου" υπουργού, ύψους 178 εκατ. ευρώ ζητά η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα μέλη της διακομματικής Επιτροπής ομόφωνα εξουσιοδότησαν τον πρόεδρό της Βαγγέλη Αργύρη να έλθει σε επαφή με το ΣΔΟΕ και να ζητήσει τα σχετικά στοιχεία, εφόσον υπάρχουν.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου των οικονομικών βουλευτών και κομμάτων, που ταυτόχρονα ελέγχει και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών, ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ και σύμφωνα με τα οποία εντοπίσθηκε «πρώην γαλάζιος υπουργός με τραπεζικές καταθέσεις 178 εκατ. ευρώ».
Το θέμα ετέθη την Τετάρτη κατά την εκτός δημοσιότητας, συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που συνήλθε υπό την προεδρία του Γ΄ αντιπροέδρου της Βουλής Ευάγγελου Αργύρη με τη συμμετοχή των βουλευτών Ντίνου Βρεττού (ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιου Μπούρα (ΝΔ), Αντώνη Σκυλλάκου (ΚΚΕ), Βουτσί Αποστολάτου (ΛΑΟΣ), Θεόδωρου Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) των αντιπροέδρων του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, καθώς και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Από όλες τις πτέρυγες των κομμάτων τονίσθηκε ότι αυτό το θέμα που κυκλοφορεί ως φήμη, κι ούτε διαψεύδεται, ούτε προσωποποιείται, εκθέτει τον πολιτικό κόσμο και, ως εκ τούτου, εξουσιοδοτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος κ. Αργύρης να έλθει σε επαφή με το ΣΔΟΕ και να ζητήσει τα σχετικά στοιχεία.
Διερεύνηση του «Πόθεν Έσχες» για Άκη και Αλογοσκούφη
Την περαιτέρω διερεύνηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πρώην υπουργών, Γιώργου Αλογοσκούφη και Άκη Τσοχατζόπουλου, ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, από τους ορκωτούς λογιστές που έχουν αναλάβει την σχετική διαδικασία. Παρότι κατ' αρχήν δεν εντοπίζονται παρατυπίες στις δηλώσεις των δύο υπουργών, τα μέλη της Επιτροπής, κατά την σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή τους, συμφώνησαν να υπάρξει διευκρίνιση ορισμένων σημείων των εν λόγω δηλώσεων, προκειμένου να οδηγηθεί η Επιτροπή σε ασφαλή συμπεράσματα.
Η απόφαση της Επιτροπής προκάλεσε τη δυσφορία του Γιώργου Αλογοσκούφη, συνεργάτες του οποίου διακρίνουν σε δήλωσή τους «απαράδεκτη προσπάθεια πολιτικού συμψηφισμού», καθώς «τα στοιχεία του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού κ. Αλογοσκούφη, είναι κατατεθειμένα διαχρονικά με ακρίβεια και σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Άλλωστε, έχει δώσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένος».
Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Νοέμβριο, η Επιτροπή έχει ζητήσει από τους ορκωτούς εκτιμητές και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τη διερεύνηση πιθανών αποκλίσεων ανάμεσα στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» και τους τραπεζικούς λογαριασμούς δέκα υπουργών, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Ζήμενς.
Πρόκειται για τους Τάσο Μαντέλη, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρίστο Βερελή, Άκη Τσοχατζόπουλο, Βύρωνα Πολύδωρα, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη.

Το πιο εντυπωσιακό, στο σαφάρι που έχει ξεκινήσει το ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό του κύκλου του μαύρου χρήματος στη χώρα μας, είναι ότι ο έλεγχο έχει φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 1981! Διαφαίνεται, λοιπόν, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποδειχθεί με όλα τα απαραίτητα παραστατικά, ότι οι μίζες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 1981 μέχρι και σήμερα, αγγίζουν το ασύλληπτο ποσό των 200 δις ευρώ!!!
Ερώτηση Θανάση Γιαννόπουλου
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ και Τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θανάσης Γιαννόπουλος, σχετικά με τον έλεγχο καταθέσεων τ. Υπουργού, στις οποίες βρέθηκαν 178 εκατ. ευρώ. Ο κ. Γιαννόπουλος ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες του υπουργείου, τη διαδικασία ελέγχου και τα πορίσματα αυτού και αν έχει κληθεί ο ελεγχόμενος  τ. Υπουργός προς παροχή εξηγήσεων όπως η νομιμότητα το επιβάλλει.
Αναλυτικότερα η Ερώτηση αναφέρει: «Δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (13-3-2011) με τον τίτλο  «178.000.000 ΕΥΡΩ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΝΔ!» αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι : "Η Επιτροπή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος άνοιξε τους λογαριασμούς πρώην υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Ζήμενς, και έπεσε πάνω σε θησαυρό"….. Ότι ο εν λόγω έχει καταθέσεις σε τράπεζες, συνολικού ύψους 178.000.000 ευρώ… Και ότι τα παραπάνω ποσά δεν ήσαν δηλωμένα ως εισοδήματα "ούτε στο πόθεν έσχες του ούτε στη φορολογική του δήλωση". Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ο συνάδελφος Γεράσιμος Γιακουμάτος εξουσιοδότησε ως εντολέα τον δικηγόρο Αθηνών κ.Βασίλειο Καπερνάρο όπως καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπερ και εγένετο την 21η Μαρτίου 2011.
Η είδηση αυτή είναι λογικό να οδηγεί σε σκέψεις σχετιζόμενες με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών του φερομένου ως πιθανού υπευθύνου ενός οικονομικού ή κάποιου άλλου ποινικού αδικήματος. Πολύ δε περισσότερον όταν ο φερόμενος ως δράστης έχει διατελέσει υπουργός. Η αναζήτηση των υπευθύνων οικονομικών εγκλημάτων και μάλιστα σχετιζομένων με οικονομικά σκάνδαλα διαβρώσεως και χρηματισμού του πολιτικού κόσμου της χώρας αποτελεί ζωτικής σημασίας αντικείμενο της ευθύνης των υπηρεσιών του Υπουργείου σας, Κεντρικών και Περιφερειακών. Υλοποιείται δε, μέσω μιας σειράς υπηρεσιακών σχηματισμών του υπουργείου με κύριο φορέα τη λεγόμενη επιτροπή του ν. 3981/2008 ή "επιτροπή ξεπλύματος". Η επιτροπή αυτή, τελεί κατά τον ιδρυτικό της νόμο υπό την άμεση υπηρεσιακή σας εποπτεία και έλεγχο. Επομένως, και η διαρκής ενημέρωσή σας σχετικώς προς την ασκουμένη από την Επιτροπή αυτήν δραστηριότητα, το έργο της και τις πρωτοβουλίες της είναι αυτονόητο καθήκον και υποχρέωση τόσον της Επιτροπής εκείνης όσον και Υμών. Κατά λογική συνέπεια, ο Υπουργός Οικονομικών είναι διαρκώς ενήμερος για την δραστηριότητα και τις ενέργειες της υπηρεσίας αυτής. Πρέπει δε να είναι σε θέση ανά πάσαν στιγμήν όταν του ζητηθεί να δύναται να ενημερώσει την Βουλή για όσα στοιχεία από την δραστηριότητα της επιτροπής δεν παραβλάπτει η δημοσιότητα ή δεν απαγορεύονται από την δικονομία και την νομοθεσία εν γένει.
Κατόπιν αυτών, και βάσει των ανωτέρω λογικών περιορισμών που είναι και περιορισμοί από τον Νόμο, Ε Ρ Ω Τ Α Σ Θ Ε  και Π Α Ρ Α Κ Α Λ Ε Ι Σ Θ Ε να ενημερώσετε το Σώμα:
1.Ποία η χρονολογική σειρά ενεργειών  στις οποίες προέβησαν όργανα της παραπάνω  Επιτροπής του  ν. 3981/2008  που οδήγησαν στα  συμπεράσματα που  έχουν δημοσιευθεί  διά του τύπου (ότι δηλαδή υπάρχει τ. υπουργός με μη δικαιολογούμενες ή αδήλωτες καταθέσεις);
2.Ποίος εκίνησε την όλη διαδικασία ελέγχου (δηλαδή εάν εκινήθη αυτοδικαίως η Επιτροπή ή εάν τούτο της εζητήθη από άλλη αρχή και ποία είναι αυτή);
3.Ποία τα πορίσματα εκ του  γενομένου ελέγχου; Εις ποίον έχουν τα πορίσματα αυτά γνωστοποιηθεί;
4.Εάν έχει κληθεί ο ελεγχόμενος  τ. Υπουργός προς παροχή εξηγήσεων όπως η νομιμότητα το επιβάλλει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου