Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Εγχειρίδιο για Φυσικές Καταστροφές από το Δήμο Θερμαϊκού

Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για την προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές, εξέδωσε ο δήμος Θερμαϊκού, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του δήμου και την ΕΘΟΠΑΚ (Εθελοντική Οργάνωση Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών Θερμαϊκού).

Στις 64 σελίδες του εγχειρίδιου, περιλαμβάνονται οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για την προφύλαξή μας από σεισμούς, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, κατολισθήσεις-καθιζήσεις. Επίσης για έντονα καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνα, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, χιονόπτωση-δριμύ ψύχος, παγετό κ.α.
Όπως αναφέρει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής: «Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Πρόληψη  – Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών, αποτελούν ένα θέμα απόλυτα συνδεδεμένο με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, που καλείται να υπηρετήσει ο Δήμος.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι θάνατοι, που προέρχονται από φυσικές καταστροφές, παρουσιάζουν αυξητική τάση. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η οποία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι ανθρωπογενής και αναπόφευκτη!
Η ανάληψη των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων επιπέδων διοίκησης είναι κατά συνέπεια επιτακτική. Ο Δήμος Θερμαϊκού δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προετοιμασία, αλλά και τον συντονισμό μεταξύ των φορέων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την Εθελοντική Οργάνωση Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών  (ΕΘ.Ο.Π.Α.Κ.) του Δήμου μας. 
Συνεργαζόμαστε και με άλλους δημόσιους φορείς, υπηρεσίες και ΔΕΚΟ για την εφαρμογή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και μεριμνούμε για τη συγκρότηση ομάδων εθελοντών για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και την  πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων. 

Προετοιμαζόμαστε σταθερά και μεθοδικά και επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη και όχι μόνο στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών. Αυτό το σκοπό έχει και το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας. Διαβάστε το προσεκτικά. Δείξτε και στα παιδιά σας τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, αρχικώς για να προλάβουν και μετέπειτα για να προστατευθούν.  

Η πρόληψη είναι μονόδρομος για την επιτυχία!
Ο  Δήμαρχος
Ιωάννης Αλεξανδρής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου