Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Το πυρηνικό εργοστάσιο Μπέλενε στη Βουλγαρία και το Κοζλοντούϊ


O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ μιλώντας στη Σόφια σχετικά με το πυρηνικό σταθμό «Μπέλενε», επεσήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα πιθανόν θα υπογραφεί τρίμηνο μορατόριουμ με τη ρωσική πλευρά, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του δεύτερου μετά το Κοζλοντούϊ πυρηνικού σταθμού στη γειτονική μας χώρα. 

Η Ρωσία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την κατασκευή του δεύτερου βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού Μπέλενε και ανέφερε ότι τα συστήματα ασφάλειας αποτελούν το 40% του κόστους του σχεδίου.
Το πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας, ήδη είχε αρχίσει να κατασκευάζεται από τη δεκαετία του ΄90 σε απόσταση 7 χιλιομέτρων ανατολικά από την πόλη του Μπέλενε, η οποία βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Δούναβη στα Βουλγαρο-ρουμανικά σύνορα. Το Μπέλενε έχει σήμερα πληθυσμό 9.000 κατοίκους και στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 ήταν γνωστό για τις φυλακές και το στρατόπεδο εργασίας πολιτικών κρατουμένων που λειτουργούσαν εκεί. Στο σημείο εκείνο η Βουλγαρία πρόκειται να δημιουργήσει το πυρηνικό εργοστάσιο με δύο αντιδραστήρες, συνολικής δυναμικότητας 2.000 MW, για την αντικατάσταση των παλιών αντιδραστήρων 3 και 4 του Κοζλοντούϊ, που έκλεισαν ως προϋπόθεση για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.

Τι λένε οι Ρώσοι κατασκευαστές
Οι εκπρόσωποι της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom τόνισαν ότι ο σταθμός σχεδιάστηκε να αντέξει χτύπημα από αεροπλάνο βάρους 400 τόνων και διαφορές θερμοκρασιών από μείον 60 έως 60 βαθμούς πάνω από το μηδέν. Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες τόνισαν ρητά ότι οι αντιδραστήρες που προορίζονται για τον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε, δεν έχουν τίποτε κοινό με τους ιαπωνικούς του σταθμού Φουκουσίμα, γιατί είναι της νέας τρίτης γενιάς 3συν.
Η τιμή υλοποίησης του σχεδίου καθορίζεται σε 6,3 δις ευρώ, αν η κατασκευή ολοκληρωθεί μέχρι το 2017, υπενθύμισε η Rosatom. Η Βουλγαρία όμως δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τιμή άνω 5 δις ευρώ. Η Ρωσία είναι έτοιμη να δώσει πρόσθετες εγγυήσεις για την ασφάλεια των αντιδραστήρων που θα εγκατασταθούν στο δεύτερο πυρηνικό σταθμό Μπέλενε. Μπορεί να κατασκευαστεί ακόμα και κυματοθραύστης για τσουνάμι στο Δούναβη, όμως έτσι θα αυξηθεί το κόστος του σχεδίου, σχολίασαν οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες στη διάρκεια ενός φόρουμ των προμηθευτών υλικών για την πυρηνική βιομηχανία που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια και όπου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μέλλον του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.

Ο βούλγαρος υπουργός Ενέργειας
Η πόλη του Μπέλενε
Με τη σειρά του ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Τράιτσο Τράικοφ, δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρχει καθυστέρηση του σχεδίου ακριβώς λόγω της ασφάλειας. Ως εναλλακτική λύση ο υπουργός πρότεινε τη δυνατότητα ο αντιδραστήρας που παραγγέλθηκε για το σταθμό Μπέλενε, να εγκατασταθεί στο χώρο του υπάρχοντος πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι. «Λαμβάνοντας υπόψη τα κεφάλαια που ήδη επενδύσαμε, αυτή θα ήταν λογική λύση και για μας, και για τη ρωσική πλευρά», όπως είπε.
Αντίθετη είναι η άποψη της Ρωσικής πλευράς. «Η ανάλυση δείχνει ότι αν αυτός ο αντιδραστήρας χρησιμοποιηθεί και εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι, οι προθεσμίες θα παραταθούν τουλάχιστον με 2-3 χρόνια και η τιμή θα είναι σημαντικά υψηλότερη», σχολίασε την ιδέα της βουλγαρικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του φόρουμ ο Κύριλ Κομαρόφ, Διευθύνων Σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας Rosatom. Για να προσθέσει: «Στο Μπέλενε ήδη υπάρχει η απαραίτητη υποδομή, έγιναν επενδύσεις. Αν όλα αυτά μεταφερθούν στο Κοζλοντούι, τα πράγματα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή και τα επενδυμένα μέχρι τώρα περίπου 1 δις ευρώ από τη Βουλγαρία θα χαθούν».

Το νησάκι του Μπέλενε
Τα ερωτηματικά για το Μπέλενε
Τα ερωτηματικά γύρω από την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού Μπέλενε αυξήθηκαν, αφού ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τα θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε την τρέχουσα εβδομάδα ότι το σχέδιο πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς πρέπει να αναλυθεί η τεχνική ασφάλεια του έργου, η χρηματοοικονομική του επάρκεια και γενικά εάν υπάρχει ανάγκη η Βουλγαρία να αποκτήσει έναν δεύτερο πυρηνικό σταθμό.
«Οι αντιδραστήρες είναι ασφαλείς, συμπεριλαμβανομένης της αντισεισμικής αντοχής, όμως τα γεγονότα στην Ιαπωνία μας κάνουν να επανεξετάσουμε όλα όσα συνδέονται με την ασφάλεια και την προστασία», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Τράιτσο Τράικοφ ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Ο Γκίντερ Έτινγκερ υποστήριξε τα αιτήματα της βουλγαρικής κυβέρνησης για πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας των αντιδραστήρων τόσο από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, όσο και από τη ρωσική εταιρεία Rosatom.
Ο υπουργός Τράικοφ έλαβε μέρος σε συνάντηση που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες, στην οποία εξετάστηκαν τα διδάγματα από το δυστύχημα στην Ιαπωνία και έγινε επιθεώρηση των συστημάτων ασφάλειας των πυρηνικών ηλεκτροσταθμών. Επιτεύχθηκε κοινή συμφωνία για την πραγματοποίηση των λεγόμενων στρες τεστ με ενιαία στάνταρ. Τα τεστ πρέπει να δείξουν αν οι 153 πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα άντεχαν σε σεισμό, τσουνάμι ή τρομοκρατικές επιθέσεις.
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούϊ
Αναφορικά με το Κοζλοντούϊ ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας σχολίασε ότι «η Βουλγαρία δεν έχει λόγους να ανησυχεί για τον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι, γιατί αυτός είναι ένας από τους πλέον ελεγχόμενους σταθμούς στην Ένωση, ενώ ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του, που βρίσκονται σε λειτουργία, εκσυγχρονίστηκαν επανειλημμένα».
Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η αντίδραση των Βρυξελλών και το δυστύχημα στην Ιαπωνία δίνουν ατού στα χέρια της βουλγαρικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από το σχέδιο Μπέλενε χωρίς να περιπλέξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Εκτός αυτού, τα γεγονότα συμβαίνουν μία εβδομάδα πριν τη λήξη των διαπραγματεύσεων, στις οποίες η Βουλγαρία και η Ρωσία πρέπει να αποφασίσουν αν θα υπάρχει ή όχι ο πυρηνικός σταθμός Μπέλενε και ποια θα είναι η οριστική τιμή του σχεδίου. 
Μειώθηκαν οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας
Κατά ένα τρίτο έχουν μειωθεί οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία και την κρίση στον πυρηνικό σταθμό Φουκοσίμα, δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alpha Research, που διεξάχθηκε αμέσως μετά τη φυσική καταστροφή.
Πριν από την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, η πυρηνική ενέργεια ήταν το θέμα που συζητούταν περισσότερο τόσο στη χώρα μας, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Ύστερα από αίτημα των Βρυξελλών οι πρώτοι μικροί αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» έκλεισαν πριν από τη λήξη της προθεσμίας εκμετάλλευσής τους. Τότε τρία τέσσερα των Βουλγάρων υποστήριζαν την κατασκευή νέων μονάδων.
Σήμερα όμως η κοινή γνώμη ταλαντεύεται και οι απόψεις των ερωτηθέντων είναι αντίθετες. Οι οπαδοί της κατασκευής νέου πυρηνικού σταθμού συρρικνώθηκαν στο 51%, ενώ οι αντίπαλοι των αντιδραστήρων αυξήθηκαν μέχρι και 45%. Οι τελευταίοι ανήκουν κυρίως σε τέσσερεις κοινωνικές ομάδες – των μαθητών, των φοιτητών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των γυναικών, που είναι και οι κυριότεροι υποστηρικτές των οικολογικών πρωτοβουλιών.
Ο κίνδυνος από μόλυνση με ραδιενέργεια όμως ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σχετικά με τα θέματα της πυρηνικής ενέργειας. Αυτοί οι ενδοιασμοί μεταφέρονται και στην κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού ηλεκτροσταθμού στο Μπέλενε. Οι επιφυλάξεις αφορούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, το κόστος κατασκευής του σταθμού και ενδεχόμενα εναλλακτικά ενεργειακά σχέδια

1 σχόλιο: