Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Θεσσαλονίκη:Εφιάλτης τα σκουπίδια


Σε εφιάλτη για τη Θεσσαλονίκη, μετατρέπεται το πρόβλημα των σκουπιδιών τα οποία σχηματίζοντας «βουνά», έχουν κατακλύσει δρόμους και πλατείες. Με συνέπεια όχι μόνο να προκαλούν αντιαισθητικό θέαμα και να εμποδίζουν την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, αλλά πλέον να δημιουργούν και σοβαρά υγειονομικά προβλήματα.

Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο όγκος των σκουπιδιών και η μακροχρόνια έκθεσή τους στο περιβάλλον, έχει σαν συνέπεια την ανάπτυξη μικροοργανισμών, ειδικά στα οργανικά απορρίμματα, δημιουργώντας κινδύνους μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων. 
Η αρμόδια υπηρεσία συνιστά στους πολίτες, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, να κρατούν τις σακούλες καλά κλεισμένες στα μπαλκόνια τους και να αποφεύγουν την έκθεση με τους όγκους των απορριμμάτων. Επίσης, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δεν πρέπει να αφήνουν τα ζώα τους να προσεγγίζουν τα σκουπίδια. 
Παράλληλα, συνεχίζεται εντατικά η προσπάθεια καθαρισμού της πόλης.

Αποστάσεις Χρύσας Αράπογλου
Διακριτές αποστάσεις από κεντρικές θέσεις της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης πήρε χτες η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Παρόλο που δήλωσε ότι κατανοεί τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει και είναι στη διάθεσή της για ό,τι χρειαστεί, αναφερόμενη στο πρόβλημα με τα σκουπίδια, την κάλεσε να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή του.
Μίλησε για μία «ακόμη πιο αποτελεσματική ομάδα διαχείρισης της κρίσης», ενώ χαρακτήρισε ως «ακραίο να μην μπορείς να βρεις τους υπαλλήλους», σχολιάζοντας δήλωση του κ. Μπουτάρη ότι περισσότεροι από εκατό ακόμη... αναζητούνται.
Η κ. Αράπογλου ερωτηθείσα για την πρόταση του δημάρχου να μεταφερθεί η ΔΕΘ στους Λαχανόκηπους αντί για τη Σίνδο, είπε: «Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να ανοίξει τη συζήτηση από την αρχή. Αν συνεχίσει αυτό το... πηγαινέλα με τη χωροθέτηση, στο τέλος δε θα υπάρχει ΔΕΘ. Πρέπει να σοβαρευτούν όλοι, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, βουλευτές και οι διοικήσεις Helexpo και ΔΕΘ».
Απηύθυνε έκκληση ν' ανοίξει ένας ευρύς τοπικός διάλογος σχετικά με τη νέα ταυτότητα που έχει ανάγκη η πόλη, εν όψει του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της και της επικαιροποίησης του ρυθμιστικού σχεδίου και κατέθεσε τρεις προτάσεις για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, της φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας των προσφύγων και ενός τοπόσημου που θα τη βάλει στον παγκόσμιο χάρτη των εικόνων των πόλεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου