Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ |
Οπως ανακοινώθηκε, το κοινοβούλιο ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης στρατιωτικής βιομηχανίας «VMZ» στο Σόποτ της κεντρικής Βουλγαρίας που απασχολεί 3.700 εργαζόμενους. Εκτός από αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, πως θα προχωρήσει στη διαδικασία παραχώρησης - για 35 χρόνια - του αεροδρομίου στην Γκόρνα Οριαχόβιτα.
Στις αρχές του χρόνου, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σιμεόν Ντιάνκοφ, ανάμεσα στα άλλα επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και της καπνοβιομηχανίας «Bulgartabac Holding AD», αλλά και στην πώληση των μειοψηφικών πακέτων που διαθέτει στους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας. Είχε προηγηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα της εταιρείας ύδρευσης «Σοφίσκα Βαντά» στο γαλλικό μονοπώλιο «Veolia Environment». Μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία, αφού προηγούμενα είχε απειλήσει να κόψει την παροχή νερού στους οφειλέτες, από την 1η Φλεβάρη προχώρησε σε αύξηση του τιμολογίου κατά 9,37%!
Λιτότητα και απολύσεις
Την ίδια στιγμή, ο βουλγαρικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με δυσβάστακτες αυξήσεις στα τρόφιμα από την αρχή του έτους, σε συνδυασμό με τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, αλλά και την επίσημη ανεργία να προσεγγίζει το 10% και μεγάλο μέρος των Βούλγαρων να μην μπορεί να αποκτήσει τα βασικά αγαθά.
Όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 55,5% των ιδιωτών και των νοικοκυριών της Βουλγαρίας δεν μπορεί να αποκτήσει τα βασικά αγαθά. Η καθημερινή διαβίωση ολοένα και θα χειροτερεύει αν υπολογίσει κανείς πως πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση άλλων 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2011, με πρόσχημα την εξοικονόμηση χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Ηδη μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουν απολυθεί 9.000 κρατικοί υπάλληλοι, δηλαδή το 12% του συνολικού προσωπικού. Επίσης, έχουν μειωθεί οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, έχει κοπεί το επίδομα Χριστουγέννων, έχουν «παγώσει» από το 2011 έως και το 2013 όλοι οι μισθοί, ενώ προωθείται η σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ώστε το 2020 οι γυναίκες να αναγκάζονται να δουλεύουν 37 χρόνια (από 34 που ισχύει) και οι άνδρες 40 (από 37) χρόνια για να λάβουν μια πλήρη, αλλά πετσοκομμένη σύνταξη.
Σήμερα, οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 60 και στα 63 έτη, αντίστοιχα, πράγμα που θα αλλάξει από το 2021, καθώς θα αυξηθεί το όριο σε 63 και 65, με το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες να είναι μόλις τα 69,48 χρόνια (εκτιμήσεις του 2009).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου