Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θερμαϊκού για το έτος 2011

Χαρακτηρίσθηκε ως "πρόγραμμα μεταβατικού χαρακτήρα με στόχο την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό"
To δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία στην 7η τακτική συνεδρίασή του, το βράδυ της Τρίτης το Τεχνικό Πρόγραμμα του νέου δήμου για το έτος 2011, συνολικού προϋπολογισμού 9.973.015 ευρώ.
Υπέρ του Τεχνικού Προγράμματος ψήφισαν  όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, καθώς επίσης οι σύμβουλοι της παράταξης «Μπροστά Μαζί» του Απ. Οικονομίδη και ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία των Πολιτών» Νικ. Παράσχου, ενώ κατά, ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης Μαυρομάτη  και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Νέα Αυτοδιοίκηση», Γρηγ. Παραδείσης και «Λαϊκή Ενότητα», Ντίνα Μώραλη.
Παρουσιάζοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βογιατζής, εξήγησε  πως πρόκειται πρόγραμμα μεταβατικού χαρακτήρα που έχει ως στόχο να οδηγήσει σε εξυγίανση και εξορθολογισμό των παρεχόμενων τεχνικών υπηρεσιών του νέου δήμου Θερμαϊκού προς τους πολίτες, ξεκινώντας από αφετηριακή βάση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Βογιατζής «αποτελεί ουσιαστικά «γέφυρα» ανάμεσα στο παρελθόν που παραλαμβάνουμε και το μέλλον που καλούμαστε να σχεδιάσουμε εξ αρχής για τον νέο διευρυμένο δήμο Θερμαϊκού. Το βασικό στοιχείο στη δράση μας, παρόλο της επικρατούσας οικονομικής κρίσης, παραμένει και ενισχύεται και αφορά κυρίως στο στήσιμο ενός δήμου σε στέρεη βάση, ώστε να ανταποκρίνεται στην πράξη στις απαιτήσεις ενός στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού».
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, παρατήρησε στη συνέχεια πως η περιοχή υπήρξε ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους δήμους στην Ελλάδα, για τον οποίο όμως διατέθηκαν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά  που απαιτούσαν οι ανάγκες για έργα υποδομής. Κατέληξε δε λέγοντας ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2011 ο δήμος Θερμαϊκού θα κινηθεί αξιοποιώντας και διεκδικώντας κάθε πόρο από το κράτος, από Οργανισμούς και Προγράμματα, καθώς επίσης θα προχωρήσει και σε έργα με αυτεπιστασία.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης που νωρίτερα είχε ζητήσει την αναβολή του θέματος προκειμένου να μελετήσουν οι σύμβουλοι καλύτερα το Τεχνικό Πρόγραμμα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της διοίκησης του δήμου, κατηγορώντας την ότι από το πρόγραμμα των έργων «απουσιάζει ένα κοινωνικό πρόσωπο» και ότι για κάποιες δημοτικές ενότητες απουσιάζουν τελείως τα έργα.
Ακόμη, επέκρινε τη δημοτική αρχή που δεν έχει πρόβλεψη για τη δημοτική συγκοινωνία και ζήτησε να συνταχθεί μελέτη για τη σύνδεση του δικτύου ύδρευσης του δήμου Θερμαϊκού με την ΕΥΑΘ Α.Ε. και να χαρακτηρισθεί ως έργο προτεραιότητας ο δρόμος Μηχανιώνας-Επανομής.
Απαντώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, παρατήρησε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, που το χαρακτήρισε νοικοκυρεμένο, συντάχθηκε με βάση τα οικονομικά του δήμου. Και αφού επισήμανε ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για την εκτέλεση έργων από ίδιους πόρους του δήμου, τόνισε με έμφαση ότι η μόνη λύση, είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ένας τομέας στον οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η διοίκηση του δήμου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κωστής Κούτουκας. Ο οποίος σημειώνοντας ότι με τα συσσωρευμένα χρέη των 20 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων από δικούς του πόρους. «Είναι δύσκολο να μιλάμε για νέα έργα, τη στιγμή που από εδώ και πέρα η έγνοια μας είναι το πώς θα πληρώσουμε τα παλιά χρέη», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά Μαζί», Απ. Οικονομίδης, αφού δήλωσε ότι θα ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα, υπογράμμισε ότι η κύρια προσπάθεια της διοίκησης θα πρέπει να είναι στο πως ο δήμος Θερμαϊκού θα αναπτυχθεί ενιαία, ισόρροπα και όχι στρεβλά. Αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν πολεοδομικές μελέτες για την Περαία και τη Μηχανιώνα, δεν υπάρχουν για την Επανομή. Με συνέπεια να μην υπάρχουν χώροι για σχολεία.
Στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι πολεοδομικές μελέτες της Επανομής, συμφώνησε και ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής. Ο Οποίος συμφώνησε επίσης στην πρόταση του προέδρου του δημοτικού διαμερίσματος Επανομής κ. Καζάκη για την ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα μελέτης ανέγερσης καινούριου κτιρίου για το 1ο  δημοτικό σχολείο Επανομής.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Γρηγόρης Παραδείσης, χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα ότι διακρίνεται από μεγάλη προχειρότητα. Και επισημαίνοντας ότι δεν έχουν οι σύμβουλοι κρίσιμα μεγέθη του προϋπολογισμού, ώστε να ξέρουν ποια έργα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα, πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση, προκειμένου να καταρτισθεί ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα καταδείχνει τις ανάγκες του νέου δήμου.
Εποικοδομητικές προτάσεις για έργα που πρέπει να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα, κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο  οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Τσακμάκας, Μήλιος, Μπαλασάς, Ασθενίδης,  ενώ αίσθηση προκάλεσε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Βασίλης Αθανασιάδης. Ο οποίος αφού κατήγγειλε ότι οι δήμοι θα πρέπει να υλοποιήσουν έργα με σημαντικές περικοπές στις επιχορηγήσεις τους, κατήγγειλε ότι ο «Καλλικράτης» θα είναι η ραφόπλακα για την αυτοδιοίκηση, καθώς πλέον οι δήμοι βαδίζουν σε μαρασμό. Πρότεινε δε να υπάρξει στο δήμο Θερμαϊκού ένα μάστερ-πλαν για τις δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.
Η συζήτηση έκλεισε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Κυριάκο Στεφανίδη να δηλώνει ότι μπορεί ο ίδιος, ως δημοτικός σύμβουλος να έχει παράπονο που δεν εντάχθηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα κάποια έργα που η παράταξή του τα είχε εξαγγείλει προεκλογικά. «Είμαι όμως ικανοποιημένος που δεν έχουμε κατακερματισμένα έργα, όπως γινόταν στο παρελθόν σε κάποιο δήμο, για να δίδονται σε «δικούς» μας εργολάβους. Ενώ συμφώνησε με τη σύνταξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη του δήμου Θερμαϊκού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου