Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Το μήνα 6,5 εκατ. ευρώ κοστίζει στην Ελλάδα η επιδρομή στη Λιβύη

Σε εποχή λιτότητας και περικοπής μισθών και συντάξεων
Πάνω από 6,5 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, κοστίζει στην Ελλάδα η επιδρομή των συμμαχικών δυνάμεων στην Λιβύη, αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώνοντας την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Ελλάδα έπραξε αυτό που επέβαλε το εθνικό της συμφέρον και δεν απέσχε από τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν βλαπτικό».
- Δεν κάναμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό που έπρεπε και τηρήθηκε η ισορροπία που απαιτούσε το λαϊκό αίσθημα, είπε.
Ο Υπουργός έκανε αναφορά σε όλη την πορεία των επιχειρήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει όσο απαιτείται με τις ίδιες δυνάμεις και τις ίδιες παραχωρήσεις - διευκολύνσεις προς στρατιωτικά τμήματα του συνασπισμού.
«Ούτε έχουμε πρόθεση, ούτε έχουμε προθυμοποιηθεί για χερσαίες επιχειρήσεις», απάντησε ο Υπουργός σε σχετικό ερώτημα του αντιπροέδρου της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου και του βουλευτή Πάνου Καμμένου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος, ούτε υψηλό ρίσκο για τη φρεγάτα μας που βρίσκεται στην περιοχή, δεδομένου ότι ελληνική θέση είναι οι όποιες τυχόν νηοψίες να είναι συναινετικές, δηλαδή δεν θα υπάρξει είσοδος στα χωρικά ύδατα της Λιβύης χωρίς την άδεια των λιβυκών αρχών, όποιες είναι στη δεδομένη στιγμή».
Αναφερόμενος στη νομική βάση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ για την ελληνική συμμετοχή, ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε το ίδιο το άρθρο 28 του Συντάγματος για την παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που «συνιστούν κανόνες διεθνούς δικαίου αυξημένης ισχύος». Ταυτόχρονα, θεώρησε ως σημαντικά οφέλη εθνικής προτεραιότητας από τη συμμετοχή μας, το σεβασμό, κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, δηλαδή του FIR Αθηνών, με την υποβολή σχεδίων πτήσεις από όλους.
Από την άλλη και για την κριτική που εκδηλώθηκε για την υποβάθμιση του ρόλου του CAOC Λάρισας, απάντησε πως «όταν το 78% που δυνάμεων που επιχειρούν εκκινούν από την Ιταλία και τη Γαλλία, είναι εύλογο ο συντονιστικός ρόλος να ανήκει στο ιταλικό CAOC».

Απόλυτη στήριξη από τη Ν.Δ.
Απόλυτη στήριξη στην κυβερνητική απόφαση συμμετοχής στις επιχειρήσεις εξέφρασε η πλευρά της ΝΔ, αν και σημειώθηκε από τους ομιλητές της - Δ. Αβραμόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης, Μ.Τζίμας, Π.Παναγιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης - ότι «παρά τις εκλεκτικές σχέσεις και του κυβερνώντος κόμματος με το καθεστώς Καντάφι, η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και καθυστέρησε να πάρει πρωτοβουλίες».
Το ερώτημα που ετέθη από όλους τους ομιλητές της ΝΔ ήταν αν έχουν σταθμιστεί τα οφέλη από τη συμμετοχή αυτή, όπως η εξασφάλιση κάποιων δεσμεύσεων για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, καθώς και τα συμφέροντα ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί και προς τις οποίες υπάρχει αξίωση και αποζημιώσεων από το παρελθόν.
Επιφυλακτικοί παρουσιάστηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πήραν το λόγο - Οδ. Βουδούρης, Γ. Χαραλαμπόπουλος, Π. Οικονόμου - τονίζοντας ότι η ελληνική συμμετοχή υπαγορεύεται αποκλειστικά από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς τι συμμαχίες μας, ενώ διερωτήθηκαν - ο κ. Οικονόμου - αν υπάρχει κάποιο ενεργητικό σχέδιο για επίκληση της συμμετοχής για την αντίστοιχη περίπτωση του Κυπριακού.
Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν αποκομίζει η Τουρκία σημαντικότερα οφέλη και «πόντους» από την Ελλάδα και πως εύλογο είναι όλοι να προσδοκούν στην επόμενη ημέρα.

Πλήρης η αντίθεση της Αριστεράς
Πλήρη αντίθεση με τις επιχειρήσεις εξέφρασαν οι αγορητές του ΚΚΕ (Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλη) και του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας.
Ο κ. Παφίλης χαρακτήρισε ως «κυνική» την ομιλία του υπουργού, αλλά και την συμφωνία του κ. Αβραμόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν θα πιστέψει ότι οι επιχειρήσεις αποσκοπούν σε ανθρωπιστικούς λόγους, ή την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά βεβαίως αποκλειστικά και μόνο για τον έλεγχο του πετρελαίου στο «σχέδιο της νέας Μέσης Ανατολής».
Ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι συνιστά μόνιμη πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που «βαφτίζεται πολιτική εθνικού συμφέροντος, η νοοτροπία να τα έχουμε καλά με τους ισχυρούς», ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν αποφασίστηκε παρόμοια επέμβαση στη Γάζα, μόλις χθες που βομβαρδίστηκε.
Ο κ. Κώστας Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ) διερωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο μετρήσιμο και χειροπιαστό οικονομικό όφελος από τη συμμετοχή μας, όταν η Τουρκία αρχικά παρουσιάστηκε απρόθυμη για να εμφανιστεί στη συνέχεια πρόθυμη
Η υπόθεση Εxplora
Ο Υπουργός Αμύνης έκανε ενημέρωση για το ιταλικό εμπορικό πλοίο Explora, το οποίο εμποδίστηκε προ ημερών, ενώ έπλεε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας κοντά στο Καστελλόριζο, από Τουρκικό πλοίο με τον ισχυρισμό ότι ήταν σε τουρκικά ύδατα.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ιταλικό πλοίο που είχε σκοπό να κάνει έρευνες για να ποντίσει υποβρύχια καλώδια μεταξύ Μπάρι και Τελ Αβίβ, ζήτησε τη σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές για περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στις 12 Μαρτίου το ιταλικό πλοίο εμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό, που του ζήτησε να διακόψει τις έρευνες και κατόπιν αυτού έστειλε e- mail στην ελληνική πλευρά.
Το Υπουργείο των Εξωτερικών, πέρα από τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που έστειλε στην περιοχή, με διάβημά του προς το Ιταλικό ζητούσε να μη απευθυνθεί στην τουρκική για τη σχετική άδεια, γιατί ενέπιπτε στην ελληνική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα. Κατά τον πλου επιστροφής του ιταλικού πλοίου, η τουρκική πλευρά εξέδωσε και δικό της σήμα που παρέθετε διαφορετική διαδρομή από αυτήν του ελληνικού διαβήματος.
Απεδείχθη εκ των υστέρων, είπε ο κ. Βενιζέλος, ότι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει άδεια και από τις τουρκικές αρχές, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και κατόπιν αυτού οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες που είχαν δοθεί στην εταιρεία και για άλλες ελληνικές περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο.
Φραστικό επεισόδιο Βενιζέλου – Καμμένου
Σφοδρό φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης, μεταξύ του Υπουργού Αμύνης και του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου, όταν ο δεύτερος ζήτησε να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί πληροφορία που διέθετε, ότι δέχθηκε προ ημερών επίθεση με πύραυλο το ελληνικό πολεμικό σκάφος «Λήμνος» κοντά στη Λιβύη και χρειάστηκαν αντίμετρα για να αντιμετωπιστεί.
Ο βουλευτής ευθέως μάλιστα ζήτησε από τον υπουργό να μην το διαψεύσει, γιατί «έχει τα σχετικά στοιχεία από άνθρωπο που γνώριζε το περιστατικό».
Ο κ. Βενιζέλος το διέψευσε, λέγοντας ότι «δεν εβλήθη το Λήμνος, λάθος σας πληροφόρησε ο εξάδελφός σας».
- Δεν είπα εγώ ότι έχω εξάδελφό μου στο «Λήμνος», είπε ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να ελέγξει το Α2 του» και ότι θα καταθέσει το σχετικό σήμα.
Ο Υπουργός επέμεινε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα μας δεν υιοθετεί αυτά που λέτε», για να του ανταπαντήσει ο κ. Καμμένος ότι «εκείνος είναι που έχασε την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει τώρα να πειθαρχήσει σε όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος, όταν αποκάλεσε τους στρατιωτικούς ως αντιπαραγωγικούς».
- Επικαλεστήκατε ένα γεγονός ανύπαρκτο, το οποίο θεωρώ ότι το κατασκευάσατε στη φαντασία σας. Δεν θα έρχεστε εδώ για να μας πείτε, τι είδατε στις τηλεταινίες το βράδυ, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου