Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ένας ακόμη "φίλος" της Ελλάδος

Τον κ. ντ΄Εστέν τον είχαμε βραβεύσει κιόλας, με απόφαση της
Βουλής επί προεδρίας Δημ. Σιούφα, με τον οποίο εικονίζεται
Θυμόμαστε όλοι τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, στο όνομα του οποίου ορκιζόμασταν εμείς οι Έλληνες αμέσως μετά την μεταπολίτευση, ονοματίζοντάς τον «φίλο» και «προστάτη» της χώρας μας. Και κάθε φορά που τον βλέπαμε με τον δικό μας «Θεό», τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αναφωνούσαμε σε μορφή συνθήματος το περιβόητο για την εποχή εκείνη «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία».
Ε, λοιπόν, ο «φίλος» μας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν, όχι μόνο «μας την έκανε», κατά τη λαϊκή έκφραση της εποχής, αλλά μας κάρφωσε κιόλας, δηλώνοντας σε συνέντευξή του σήμερα Πέμπτη στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», ότι θα έπρεπε η Ελλάδα να κηρύξει πτώχευση, καθώς επιδείξαμε… ασωτία.
«Οι χώρες που διαχειρίστηκαν με τρόπο άσωτο τα δημοσιονομικά τους θα έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση», ισχυρίστηκε ο Γάλλος πολιτικός, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά και «φίλος» της Ελλάδας. Για να προσθέσει: «Τα κράτη που αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος, όπως ακριβώς και οι επιχειρήσεις».
Απαντώντας σε ερώτημα για τις συνέπειες που θα είχε η πτώχευση ενός μέλους του ευρώ -και εν προκειμένω της Ελλάδας- ο Ζισκάρ ντ΄Εστέν δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας:
«Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε… όχι όμως και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».
Στην ίδια συνέντευξη υπογραμμίζει ότι για τα σημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται σε χώρες όπως η Ελλάδα «φέρουν βαριά ευθύνη η Γαλλία και η Γερμανία διότι εμπόδισαν την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας τη δεκαετία του 2000».
Ωστόσο, επιμένει ότι «η αμαρτωλή δημοσιονομική διαχείριση» αφορά αποκλειστικά συγκεκριμένες κυβερνήσεις και όχι το σύνολο της Ευρωζώνης.
«Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ! Το ενιαίο νόμισμα αποδίδει και για ορισμένους μάλιστα αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που δεν είχαμε προβλέψει ήταν οι κανόνες του παιχνιδιού σε περίπτωση που ένα μέλος, όπως η Ελλάδα, κηρύξει πτώχευση», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Άλλα έλεγε πριν ένα χρόνο
Όμως ο κ. Ντ΄Εστέν, άλλα έλεγε πριν ένα ακριβώς χρόνο και συγκεκριμένα την 1η Μαίου 2010, όταν τότε, σε ομιλία του στη Γενεύη για την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση, δήλωνε ότι «η  επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι ευθύνη της ευρωζώνης κι όχι του ΔΝΤ», επικρίνοντας την «πολύ ανησυχητική», όπως ανέφερε «έλλειψη αλληλεγγύης των ευρωπαίων παραγόντων απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μία χώρα - μέλος της νομισματικής ένωσης».
Για να προσθέσει ο Γάλλος πολιτικός: «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως, είπε αναφερόμενος στην πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι Έλληνες στοχαστές, φιλόσοφοι, ποιητές και οι δραματουργοί και οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας απέναντι στη ελληνική κρίση δεν αποτελεί παρά μία από τις εμφανείς εκδηλώσεις της σημερινής διάσπασης των ευρωπαϊκών κρατών. Εάν η ΕΕ δεν εκπλήρωσε το καθήκον της είναι γιατί δεν διαθέτει ηγέτες που να επενδύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική».

7 σχόλια:

  1. Κύριε Κουζινόπουλε εσείς εάν είχατε έναν φίλο και τον δανίζατε συνεχώς και δεν σας επέστρεφε τα χρήματα σας τί θα του κάνατε; Θα συνεχίζατε να του δανίζετε ; Γιατί μας ενοχλούν οι αλήθειες ;
    Ένας άχρηστος λαός είμαστε και άχρηστους πολιτικούς εκλέγουμε . Ως πότε θα μας ανέχονται;
    Ακούσατε τι είπε σήμερα η κ. Διαμαντοπούλου ;
    Η είσοδος της Ελλάδος στην Ευρωπαική και νονισματική ένωση ήταν ότι καλύτερο έχει συμβεί.
    Βέβαια εσείς οι Σοσιαλοκουμουνιστές όλα τα ανακαλύπτετε κατόπιν εορτής .
    Σας φταίει ο ντ' Εστέν , η Μέρκελ , ο Σαρκοζί κλπ ενώ ο Στρός καν διεσύρθει και αγαπούσε την Ελλάδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνούμε απόλυτα ότι η είσοδος της Ελλάδος στην Ε.Ε. και τη νομισματική ένωση ήταν ότι καλύτερο εχει συμβεί για τον τόπο. Απο κει και πέρα όμως το να μιλάμε για "άχρηστο ελληνικό λαό" είναι προσβολή προς τους πολίτες αυτής της χώρας που πλήρωσαν σκληρά, με ευθύνη του σάπιου πολιτικού συστήματος, το οποίο μας έφερε σ΄αυτή την κατάντια, διάφορους τσαρλατάνους δήθεν "φίλους". Δήθεν "συμμάχους" και "φίλους" οι οποίοι τη "φιλία" τους την πουλούσαν μαζί με τα πανάκριβα εξοπλιστικά συστήματα, με τα F16 και Μιράζ, μαζί με τους νταβατζήδες της Siemens και των άλλων πολυεθνικών που όλα τα προηγούμενα χρόνια έκαναν "πάρτι", αποστραγκίζοντας τους οικονομικούς πόρους της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενώ οι φίλοι μας οι ρώσοι όταν μας πούλησαν τους S 300 μας τα έκαναν δώρο όπως δώρο μας έκαναν τα τανκς και ότι άλλο αγοράσαμε απ' αυτούς .
    Δεν μου απαντάτε όμως για τα δανεικά . Θα συνεχίζατε να δανίζετε τον φίλο σας χωρίς να σας τα επιστρέφει ; Μήπως θέλετε να σας θυμίσω τί λέγατε για την καταραμένη δεξιά όταν μας έβαζε στην τότε ΕΟΚ ; Πότε είχατε δίκαιο τότε ή τώρα ;
    Δεν πειράζει όμως κάλιο αργά παρά ποτέ . Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βεβαίως και πρέπει να επιστρέφονται τα δανεικά. Όμως η αξιοπιστία μιας χώρας πρέπει να συμβαδίζει και με την διεκδίκηση των όποιων εθνικών και οικονομικών της δικαίων. Όχι στο όνομα της όποιας "φιλίας" να απεμπολούμε διεκδικήσεις μας, όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις και η επιστροφή από τη Γερμανία του ελληνικού χρυσού που οι κατοχικές δυνάμεις άρπαξαν από τα κρατικά θησαυροφυλάκια.
    Από κει και πέρα φίλε μου, σε μία εποχή όπου τα πάντα γκρεμίζονται, όπου αποδεικνύονται περίτρανα οι ευθύνες ΟΛΩΝ των πολιτικών δυνάμεων - κυρίως των γαλαζοπράσινων που κυβέρνησαν τον τόπο- για τη σημερινή κατάντια της χώρας και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, είναι αστείο να μιλάμε με όρους του παρελθόντος για "δεξιά", "κέντρο" "αριστερά" και όλα τα συναφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ. Κουζινόπουλε με την τελευταία σας τοποθέτηση νομίζω πως βάλατε τα πράγματα , κάπως , στη θέση τους και φυσικά με δικαιώνεται σε όλα μου τα σχόλια . Όσο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις , γιατί δεν τα εισέπρατε το ΠΑΣΟΚ ; 25 χρόνια κυβέρνησε τη χώρα . Όποιος το επικαλείται φροντίζει και να το εφαρμόσει .
    Σήμερα πάντως είδα στην Θεσ/νίκη πάρα πολλές αφίσες του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου με κάποιες ιστορικές φράσεις . Θα τις δείτε κι εσείς . Θα ήθελα το σχόλιο σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως είδατε, μίλησα για τις ιστορικές ευθύνες των γαλαζοπράσινων που μας κυβέρνησαν. Ξεκινώντας από τον "εθνάρχη" Κων.Καραμανλή που στο όνομα της διακρατικής συμφωνίας με την Γερμανία για την υποδοχή Ελλήνων εργατών, αμνήστευσε και φυγάδευσε τον εγκληματία πολέμου Μέρτεν, κι έκανε "γαργάρα" τις πολεμικές αποζημιώσεις. Το ίδιο που έγινε με τον παππού του σημερινού πρωθυπουργού, τη χούντα, τις μεταδικτατορικές κυβερνήσεις Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όσο για τον Κ.Μητσοτάκη και τον Κ.Σημίτη, αυτοί όχι μόνο δεν τόλμησαν να ψελλίσουν λέξη περί αποζημιώσεων, αλλά άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τις χώρας για τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, με τα οπλικά συστήματα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις αποικιοκρατικές συμβάσεις των πολυεθνικών. Γιαυτό ξεσηκώνονται οι συμπατριώτες μας, φωνάζοντας όλο και πιό δυνατά "φέρτε πίσω τα κλεμμένα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα νομίζω πως συμφωνούμε απόλυτα . Μόνο που στα άρθρα σας παρουσιάζετε τα κακά της μιάς πλευράς ,
    εάν παρουσιάζατε και της άλλης πλευράς θα είσασταν πλήρως αντικειμενικός . Μου αρκεί όμως που ξέρετε και αναγνωρίζετε την αλήθεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή