Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Για φυγή στο εξωτερικό ετοιμάζονται και οι Βούλγαροι νέοι

Δεν είναι μόνο οι νέοι της χώρας μας που απογοητευμένοι από την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό. Ανάλογο φαινόμενο επικρατεί και στη γειτονική Βουλγαρία, όπου επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, έδειξε ότι αυξάνει ραγδαία ο αριθμός των Βούλγαρων που θέλουν να μεταναστεύσουν, αλλά και απροθυμία των μεταναστών από τη Βουλγαρία να επιστρέψουν στη χώρα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ η επιθυμία των ανθρώπων να μεταναστεύουν τριπλασιάστηκε. Περίπου 200.000 Βούλγαροι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα. Κυρίως λόγω των χαμηλών εισοδημάτων και του μη ικανοποιητικού βιοτικού επίπεδου. Και ενώ το 2007 οι περισσότεροι άνθρωποι έφευγαν για το εξωτερικό για οικογενειακούς λόγους και με επιθυμία για επαγγελματική αποκατάσταση, από το 2007, όταν η Βουλγαρία έγινε μέλος της ΕΕ, οι οικονομικοί λόγοι είναι ο βασικός παράγοντας γι αυτήν την απόφαση.
Ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου, υφηγητής Βεσελίν Μίντσεφ, που καθοδηγεί τις εργασίες της έρευνας, λέει: «Είναι φυσικό με την υπάρχουσα διαφορά στο βιοτικό επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών οι Βούλγαροι να θέλουν να ζουν καλύτερα. Γεγονός είναι ότι ως αποτέλεσμα της κρίσης αφενός και της συμμετοχής μας στην ΕΕ αφετέρου, η Βουλγαρία δεν προσελκύει , αλλά χάνει πληθυσμό».
Όπως προσθέτει ο κ. Μίντσεφ, «παρά την κρίση το ύψος των εμβασμάτων των Βουλγάρων μεταναστών παραμένει στα ίδια επίπεδα».
Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης στην Ευρώπη, περίπου το 40% των Βουλγάρων μεταναστών επέστρεψε στη χώρα. Το ήμισυ αυτών των 450.000 ατόμων σκοπεύει να φύγει και πάλι στην αλλοδαπή. Οι προτιμητέοι προορισμοί είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.
Ενδιαφέρουσα είναι και η κατανομή ανά ηλικία των ανθρώπων που δηλώνουν και των ανθρώπων που δεν δηλώνουν ενδιαφέρον για τα όσα διαδραματίζονται στη Βουλγαρία. Όπως τονίζει ο κ. Μίντσεφ: «Κάθε τρίτος ηλικίας άνω των 45 ετών απλώς δεν ενδιαφέρεται από τα όσα γίνονται στη χώρα. Οι άνθρωποι ηλικίας 31 -45 ετών δηλώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον»
Και ακόμα μία διαπίστωση της έρευνας: Τα τελευταία 10 χρόνια η βουλγαρική κοινωνία έχει γίνει πιο ανοιχτή και αντιμετωπίζει με καλύτερο τρόπο τόσο τους Βούλγαρους που εργάζονται στο εξωτερικό όσο και τους ξένους που εγκαθίστανται και εργάζονται στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου