Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Επανομή: Συμμετοχή των κατοίκων στη συζήτηση για την αποχέτευση


Σοβαρό το θέμα που συζητούνταν το βράδυ της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής.  Όσοι παρακολουθούσαν την ενημέρωση που έκαναν ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Γιάννης Αλεξανδρής και ο τέως δήμαρχος Επανομής κ. Απόστολος Οικονομίδης, για την πορεία του έργου της αποχέτευσης,  ήθελαν να ενημερωθούν «από πρώτο χέρι». Τελικά έφυγαν όλοι, μετά από 2,30 ώρες, ικανοποιημένοι.

Τον τόνο στην εκδήλωση, τον έδωσε ο ίδιος ο κ. Αλεξανδρής, δηλώνοντας αρκετές φορές τόσο στην αρχική του ομιλία όσο και στις παρεμβάσεις του, ότι είναι ομόφωνη η θέληση των κατοίκων αλλά και της δημοτικής αρχής για την ολοκλήρωση της αποχέτευσης. «Όλοι είμαστε από την ίδια μεριά, κανείς δεν είναι απέναντι», παρατήρησε εύστοχα και ο κ. Οικονομίδης.

Συμμετοχή των κατοίκων στη συζήτηση
Οι ίδιοι οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι, μετείχαν ενεργά στη συζήτηση. Και άλλοτε χειροκροτούσαν τους ομιλητές, άλλοτε έκαναν μεγαλόφωνα τις παρατηρήσεις τους. Όταν για παράδειγμα στο τέλος της εκδήλωσης  ο δήμαρχος  Θερμαϊκού ανέφερε ότι υπάρχουν στην ΔΕΥΑ Επανομής περισσότερα από 1.300.000 ευρώ ανείσπρακτα από λογαριασμούς νερού, πολλές φωνές ακούστηκαν από το ακροατήριο «να τα πάρετε αυτά, να τα ζητήσετε». Ενώ μία γυναίκα, που τα τελευταία 3 χρόνια εγκαταστάθηκε στην Επανομή, ανεβαίνοντας στο βήμα των ομιλητών τόνισε ότι «δεν μπορεί να χαθεί το έργο της αποχέτευσης για κάποιους που δεν πληρώνουν».
Επίσης, μετά την εκδοχή που παρουσίασε ο κ. Αλεξανδρής, ότι μία από τις λύσεις που σκέφτεται ο Δήμος για να βρει χρήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, είναι η προείσπραξη του μισού τέλους σύνδεσης, με έκπτωση της τάξεως του 20%-30%, πετάχτηκαν κάποιοι από κάτω λέγοντας ότι «εάν εγγυηθείτε ότι θα τελειώσει το έργο, τότε το συζητάμε».

«Ο ασθενής στην εντατική»
Ήταν χαρακτηριστική επίσης η παρέμβαση ενός νέου σε ηλικία Επανομίτη ο οποίος σηκώθηκες όρθιος για να πει, απευθυνόμενος στον δήμαρχο ότι «ενώ ο ασθενής είναι στην εντατική, εμείς ακόμη συζητάμε για τον τρόπο θεραπείας του. Μην καθυστερείτε άλλο γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί το έργο».

Επικρίσεις σε υψηλούς τόνους από τον κ.Μαυρομάτη
Διαφορετική όμως άποψη, είχε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ο οποίος εξαπέλυσε έντονη επίθεση κατά της διοίκησης του δήμου, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται περί σοβαρής διοίκησης» και «δεν ασχολείται σοβαρά με τα προβλήματα». Ενώ ακόμη δήλωσε ότι  «πρόκειται για μέγα ψέμα της διοίκησης ότι κίνησε τη διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου».
Απαντώντας στα όσα είχε πει ο κ. Αλεξανδρής ότι απευθύνθηκε σε 4 τράπεζες, αναζητώντας δάνειο για την ολοκλήρωση της αποχέτευσης, ο τέως δήμαρχος Μηχανιώνας ισχυρίστηκε ότι «οι τράπεζες δεν δίνουν δάνειο γιατί ο δήμος Θερμαϊκού κατάντησε αναξιόπιστος και αφερέγγυος».
Ο κ. Μαυρομάτης, τις δυσκολίες που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή για την εξεύρεση χρημάτων, τις αποκάλεσε «υπεκφυγές», για να μην γίνει το έργο και να επιβληθούν χαράτσια στο κάθε ρολόϊ  της ύδρευσης. Ενώ την κατηγόρησε επίσης ότι με την ρήτρα των 13.500 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης του έργου, εάν ο εργολάβος κάνει προσφυγή, ανέρχεται μέχρι σήμερα, στους 6 αυτούς μήνες ένα ποσό της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ που θα το επιβαρυνθεί ο δήμος. Για να κλείσει λέγοντας ότι «δεν είναι οι κάτοικοι της Επανομής πολίτες Β΄ κατηγορίας».

Παράσχου προς Μαυρομάτη: «Εκμεταλλεύεστε κάθε συγκέντρωση»
Την απάντηση, την πήρε από τον επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» κ. Νίκο Παράσχου. Ο οποίος, όταν τον διαδέχθηκε στο βήμα, τα «έριξε» άγρια στον πρώην δήμαρχο Μηχανιώνας, λέγοντας σε πρώτο πρόσωπο:  
«Εσείς κ. Μαυρομάτη εκμεταλλεύεσθε κάθε συγκέντρωση που γίνεται για να επιτεθείτε κατά της δημοτικής αρχής, καθώς το θεωρείτε ως ευκαιρία για την προσωπική σας προβολή. Σε τέτοια όμως ζητήματα, όπως η αποχέτευση της Επανομής, δεν χωρούν αντιπολιτευτικοί τόνοι. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται σήμερα στο δήμο Θερμαϊκού και απαιτείται συναίνεση για να ολοκληρωθεί»
Νωρίτερα ο κ. Παράσχου, απευθυνόμενος στους κ. Αλεξανδρή και Οικονομίδη, για τις ενέργειες που έκαναν σχετικά με το έργο της αποχέτευσης, τους είπε ότι «συγχαρητήρια γιαυτά που κάνατε, αλλά ήσασταν  υποχρεωμένοι να τα κάνετε».

Η απάντηση του κ. Αλεξανδρή
Απάντηση όμως, έδωσε παρεμβαίνοντας και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, ο οποίος απευθυνόμενος στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης παρατήρησε: «Εδώ κ. Μαυρομάτη δεν είναι δημοτικό συμβούλιο για να επιτίθεστε στη δημοτική αρχή. Εδώ δεν κάνουμε αντιπαράθεση. Το πρόβλημα ήρθαμε να λύσουμε. Και επ΄αυτού δεν άκουσα κάποια πρότασή σας».
Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξανδρής και εξηγώντας το λόγο που δεν δίνουν δάνειο οι τράπεζες στην ΔΕΥΑ Επανομής, ανέφερε ότι σε αυτή την εποχή της κρίσης, οι τράπεζες, όπως γίνεται με όλους τους δανειολήπτες, πρέπει κάτι να ενεχυριάσουν. Στο νερό όμως, τι ενέχυρο να βάλουν; Τους σωλήνες της ύδρευσης;»

Επίθεση Θ.Μπαλασά στον Οικονομίδη
Τα χνάρια του κ. Μαυρομάτη, τα ακολούθησε και ο σύμβουλός του από την Επανομή κ. Θανάσης Μπαλασάς, που επιτέθηκε κι αυτός κατά του δημάρχου κ. Αλεξανδρή για την μη επίλυση μέχρι σήμερα του προβλήματος αλλά και γιατί δεν δημιουργεί γραφείο στην Επανομή, ώστε να είναι εκεί μία μέρα την εβδομάδα, και άλλη μια μέρα στη Μηχανιώνα «παρά κάθεστε κλειδαμπαρωμένος στην Περαία», όπως είπε. Τα κύρια πυρά του όμως, τα συγκέντρωσε κατά του κ. Οικονομίδη, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι «ενώ το έργο εγκρίθηκε το 2006, ο πρώην δήμαρχος Επανομής σκόπιμα το κωλυσιέργησε επί 3 χρόνια μέχρι το 2009, για να κλέψει την ψήφο των Επανομιτών»!

Ο εκπρόσωπος των φορέων της Επανομής
Στη συγκέντρωση, μίλησε επίσης ο εκπρόσωπος των φορέων της Επανομής κ. Κώστας Λυκεσάς ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά στον δήμαρχο Θερμαϊκού για την καθυστέρηση, κατά τρείς μήνες στην ενημέρωση των κατοίκων. «Ο δήμαρχος δεν κράτησε την υπόσχεσή του και απαξίωσε τη δική μας συγκέντρωση με φτηνές δικαιολογίες», είπε. Ενώ κατηγόρησε επίσης τον κ. Αλεξανδρή ότι δεν έδωσε σαφή διαβεβαίωση πως θα τελειώσει το έργο εντός του 2011. Ενώ σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Οικονομίδη, είπε ότι «ο προηγούμενος δήμαρχος, ενώ μας είπε για ένα σωρό ζητήματα, και δεν αμφισβητούμε τις προσπάθειες που έκανε, δεν μας είπε γιατί δεν τελείωσε το έργο μέσα στο 2010».

Ο αντιδήμαρχος κ. Κ.Κούτουκας
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κωστής Κούτουκας, παίρνοντας το λόγο, δήλωσε ότι είναι προσβολή το να αμφισβητείται  η ειλικρίνεια ενός δημάρχου ο οποίος είναι μόλις πέντε μήνες εκλεγμένος, ενώ χαρακτήρισε «λαϊκίστικη» την τοποθέτηση του κ. Μαυρομάτη και ανέφερε τις κοπιώδεις προσπάθειες της δημοτικής αρχής  να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση με τα χρέη του δήμου, τα οποία ανέρχονται σήμερα στα 16,5 εκατ. ευρώ, συν άλλα 5,5 εκατ. ευρώ που είναι τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων. Τέλος απαντώντας σε «παράπονα» Επανομιτών ότι πληρώνουν ακριβότερα δημοτικά τέλη από τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα, ο  αντιδήμαρχος Οικονομικών υπενθύμισε ότι ναι μεν στην Επανομή τα δημοτικά τέλη είναι 3 ευρώ το τετραγωνικό (2,57 στη Μηχανιώνα), όμως αυτό, μόνο στην Επανομή, αντιστοιχεί μόνο στην κύρια κατοικία και δεν περιλαμβάνει τα υπόγεια, τις πυλωτές, τις αποθήκες και τους κοινόχρηστους χώρους για τα οποία επιβαρύνονται στις άλλες περιοχές.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αμανατίδου
Λίγο πριν το τέλος της συγκέντρωσης παίρνοντας σύντομα το λόγο η καταγόμενη από την Επανομή, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Λίτσα Αμανατίδου, παρότρυνε τη διοίκηση του δήμου να επισπεύσει τις διαδικασίες της αποχέτευσης για να προλάβει τις προθεσμίες. «Βιαστείτε», είπε απευθυνόμενη στον δήμαρχο κ. Αλεξανδρή, ο οποίος ζήτησε την παρέμβασή της, προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει την αποπεράτωση της αποχέτευσης.

2 σχόλια:

  1. Η Αμανατίδου είναι από το Μεσημέρι και όχι από την Επανομή και είναι και πόντια . Άλλη νοοτροπία
    άλλα ήθη και έθιμα άλλος τρόπος σκέψης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι εννοείτε με το σχόλιό σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή