Τρίτη 24 Μαΐου 2011

"Χρόνου φείδου" και όχι αμετροέπεια


Είναι δυνατόν να συζητάει ένα δημοτικό συμβούλιο επί 2,5 και 3 ώρες θέματα  εκτός ημερήσιας διάταξης και αρκετοί από τους συμβούλους να λένε κάθε φορά «το μακρύ και το κοντό» τους, μόνο και μόνο για να δείξουν στο ακροατήριο που παρακολουθεί τη συνεδρίαση, ότι προασπίζονται τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών; Και όμως αυτό συμβαίνει στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού.
Το αποτέλεσμα είναι να εξαντλούνται όλοι στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση και όταν έρθει η ώρα να συζητηθούν τα κύρια θέματα, να είναι όλοι καταπονημένοι, να έχει περάσει και η ώρα και όλοι να βιάζονται να φύγουν.
Από ότι ξέρουμε, ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου καθορίζει ότι όλες οι ερωτήσεις των συμβούλων προς τη διοίκηση, πρέπει να υποβάλλονται γραπτώς, προκειμένου και εξοικονόμιση χρόνου να γίνεται και  να έχει την ευχέρεια η διοίκηση του δήμου να ερευνήσει το θέμα που τίθεται στην κάθε ερώτηση, ώστε να δίδεται ολοκληρωμένη απάντηση και όχι… «στο γόνατο».
Δυστυχώς όμως, αυτό καταστρατηγείται μόνιμα αυτούς τους 5 μήνες που λειτουργεί ο νέος δήμος Θερμαϊκού. Και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι στην αρχή της συνεδρίασης, «βομβαρδίζουν» με ερωτήσεις και παρεμβάσεις τους για ανούσια πολλές φορές θέματα, μόνο και μόνο για να ακουστούν από το ακροατήριο.
Βεβαίως και χρειάζονται οι προ ημερησίας διατάξεως ερωτήσεις. Όμως μόνο εφόσον αφορούν κατεπείγοντα θέματα. Και για την καταστρατήγηση αυτή του κανονισμού, θεωρούμε ότι φέρει σοβαρή ευθύνη και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος θα πρέπει να είναι πιο αυστηρός, επαναφέροντας στην τάξη τους συμβούλους που παρεκτρέπονται.
Καλό είναι να έχει κανείς αυξημένο το αίσθημα της δημοκρατικής λειτουργίας, όπως πολλές φορές το έδειξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ.Κυριάκος Στεφανίδης. Απαιτείται όμως κάποιες φορές να είναι άτεγκτος στα θέματα εφαρμογής του κανονισμού, ώστε να μην μετατρέπονται οι συνεδριάσεις σε χώρο άσκοπων φλυαριών.
Ουσιαστικοί όμως, θα πρέπει να είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι και στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. «Χρόνου φείδου», έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Κι αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους όλοι οι σύμβουλοι, ώστε να είναι και πιο ουσιαστική και κατά συνέπεια περισσότερο αποτελεσματική η προσπάθειά τους.  
Για παράδειγμα, στην τελευταία συνεδρίαση, από αφορμή την προβολή στο δήμο Θερμαϊκού της απογραφής, το δημοτικό συμβούλιο απασχολήθηκε  για μισή ώρα σχεδόν εάν η προβολή αυτή θα γίνει με αεροπανό ή πανό σκέτα, εάν τα πανό θα είναι… κινέζικα (το μάθαμε κι αυτό) και άλλα παρόμοια. Κι αυτό, μόνο και μόνο για να πάρουν κάποιοι σύμβουλοι το μικρόφωνο στο χέρι.
Δεν λέμε,  είναι θεμιτή η προσπάθεια όλων των δημοτικών συμβούλων για να υπάρξει έργο στο δήμο μας, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη περίοδο της κρίσης. Όμως το σωστό έργο προκύπτει από τη σωστή λειτουργία και όχι από την αμετροέπεια.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου