Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ο «Παραμυθόκοσμος» των κ. Μαυρομάτη και Αλεξανδρή

 Το φαινόμενο των κούφιων προεκλογικών εξαγγελιών και των παραπλανητικών απολογισμών, δεν είναι κάποιο καινούριο φαινόμενο σ΄αυτές τις δημοτικές εκλογές.  Εμείς οι παλαιότεροι που παρακολουθούμε τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδόν μισό αιώνα τώρα, έχουμε δει άπειρες τέτοιες περιπτώσεις σε όλες σχεδόν τις εκλογικές αναμετρήσεις. Είχαμε την τύχη, πριν αρκετές δεκαετίες να γνωρίσουμε και τον Μάρκο: Έναν γραφικό τύπο που κατέβαινε υποψήφιος δήμαρχος Σερρών σε κάθε δημοτικές εκλογές υποσχόμενος ότι… «θα φέρω θάλασσα στα Σέρρας»!!  Εισπράττοντας φυσικά όχι μόνο τους καγχασμούς, αλλά και τις θερμές επιδοκιμασίες του πλήθους. Καθώς, πρέπει να το αναφέρουμε αυτό, ο Μάρκος στις συγκεντρώσεις του είχε πολύ περισσότερο κόσμο από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο δήμαρχο. Μόνο που το πλήθος πήγαινε όχι φυσικά για να ακούσει στα σοβαρά αυτά που θα έλεγε ο υποψήφιος, αλλά για να σπάσει πλάκα !!

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Πως ελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς

Αφιέρωμα στα 66 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τους χιτλερικούς κατακτητές

 Συμπληρώνονται φέτος 66 χρόνια από ένα κορυφαίο για τη Θεσσαλονίκη, για τη Μακεδονία μας, για τη χώρα γεγονός: Την απελευθέρωση της Μακεδονικής πρωτεύουσας από τη γερμανική κατοχή. Μια κατοχή σκληρή, με πάνω από 1.300 εκτελέσεις πατριωτών, με εκατοντάδες άλλους νεκρούς από τα βασανιστήρια των κατακτητών, την πείνα, τις κακουχίες, το κρύο, την ανέχεια. Μα και με έναν υπέροχο αγώνα αντίστασης του λαού της Θεσσαλονίκης και της γύρω περιοχής κατά των κατακτητών και των ελληνόφωνων συνεργατών τους.

Για τη ματαίωση της παρέλασης στη Μηχανιώνα

Η σημερινή παρέλαση στη Νέα Μηχανιώνα, ματαιώθηκε και δικαίως, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Της βροχόπτωσης αλλά και της σημαντικής υποχώρησης της θερμοκρασίας. Και φυσικά δεν ήταν δυνατόν οι μικροί μαθητές του δημοτικού αλλά και οι μεγαλύτεροι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου, που επρόκειτο να παρελάσουν φορώντας μόνο ένα πουκάμισο ή στην καλύτερη περίπτωση από πάνω κι ένα λεπτό αμάνικο πουλοβεράκι, να στέκονται κάτω από τη βροχή και το κρύο. Έτσι ορθώς, αμέσως μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης και την κατάθεση των στεφάνων, οι μαθητές αντί παρελάσεως, στάλθηκαν σπίτια τους.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πρωταθλητές της διαφθοράς !!


Η Βουλγαρία μαζί με την Ελλάδα, είναι από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής  Διαφάνεια» για το 2010. Η έρευνα, που καλύπτει 178 χώρες, έδειξε ότι η θέση της Βουλγαρίας όσον αφορά τον τομέα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, επιδεινώθηκε συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο και από 3,8 που ήταν ο σχετικός δείκτης το 2009, έπεσε τώρα στο 3,6 με την Ελλάδα, σύμφωνα ε τα βουλγαρικά ΜΜΕ να έχει 3,5  

Δέκα χρόνια χωρίς τον Π.Πετρίδη


Συμπληρώνονται δέκα  χρόνια από τον άδικο και τόσο πρόωρο χαμό του καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, προέδρου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Παύλου Πετρίδη, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου 2000, από οξύ πνευμονικό οίδημα, σε ηλικία μόλις 54 ετών.
Ο Παύλος Πετρίδης, γόνος παλιάς και γνωστής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, εκλέχθηκε παμψηφεί καθηγητής της Πολιτικής και Συνταγματικής Ιστορίας, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982. Παράλληλα, ως επισκέπτης καθηγητής, δίδαξε και σε πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Βιέννης, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας και άλλων πνευματικών ιδρυμάτων. Καθώς επίσης, πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου».

Βάρβαρη ενέργεια ο εμπρησμός της Rivieras

H είδηση, συντάραξε όλους τους κατοίκους του νέου δήμου Θερμαϊκού, ιδιαίτερα τους Μηχανιώτες: Άγνωστοι βάνδαλοι, στις 5,30 τα ξημερώματα της 23ης Οκτωβρίου, έκαψαν ολοσχερώς το γνωστό Beach bar "Riviera", χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες εύφλεκτου υγρού. Τα τρία οχήματα της πυροσβεστικής που έσπευσαν επιτόπου δεν κατάφεραν να σώσουν τίποτα, καθώς κάηκαν τα πάντα: Το οίκημα, όλος ο εξοπλισμός του (τραπεζοκαθίσματα, ψυγεία, μηχανήματα κ.α.), αλλά και οι τριγύρω ξύλινες κατασκευές. Ενώ οι ζημιές που υπέστη ο επιχειρηματίας του Riviera, Κώστας Χατζηχριστοφής, ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οι δημοτικές εκλογές και η αποσταθεροποίηση



Πολύ με μπέρδεψε, είναι αλήθεια, αυτή η διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού μας Γιώργου Παπανδρέου. Έτσι που μας τα έλεγε, συλλογίστηκα πως αν δεν εκλεγούν οι  εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, έρχεται η καταστροφή και η οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Για να είμαι ειλικρινής, εγώ είχα αποφασίσει εδώ και καιρό, να «μαυρίσω» τον νυν δήμαρχο Μηχανιώνας και υποψήφιο δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη για πολλούς λόγους: Για το ότι με τα καμώματά του δίχασε την κοινωνία της Μηχανιώνας, για την ανικανότητά του να διοικήσει αποτελεσματικά, για την κατάχρηση επί ενάμιση χρόνο στο ταμείο του Δήμου, για την οποία αυτός.. «αγρόν αγόραζε», για τα τεράστια χρέη που συσσώρευσε η διοίκησή του, τα πρόστιμα, τις αργίες που του επιβλήθηκαν αλλά και για τις ψευτιές που σερβίρει στους ψηφοφόρους για να τον ξαναψηφίσουν.

Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος

Κατάντια κι αυτή: Να είσαι επιστήμονας πράγμα, να επιτελείς υποτίθεται κοινωνικό λειτούργημα και στους συμπολίτες που σε επισκέπτονται στα πλαίσια άσκησης του λειτουργήματός σου, να τους ζητά φορτικά, σε αντάλλαγμα, να ψηφίσουν τη γυναίκα σου που είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος!!  Σε ποιο ψηφοδέλτιο είναι υποψήφια η κυρία; Μα στο συνδυασμό του δημάρχου τον οποίο «στόλιζε» κανονικά το αντρόγυνο όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι πριν ένα μήνα περίπου, βρίζοντάς τον ως «ανίκανο», ως «λαμόγιο», ως «τυχοδιώκτη». Τόσο καλά.  Κατά πως λέει ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός: «Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος»…  

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ποιοι ευθύνονται για το δρόμο-καρμανιόλα


E, αυτό πια και αν είναι η αποθέωση της υποκρισίας. Να είσαι για οκτώ (8) ολόκληρα χρόνια δήμαρχος σε ένα τόπο, να υπάρχει ένας δρόμος-καρμανιόλα που ταλαιπωρεί αφάνταστα νυχθημερόν τους συμπολίτες σου, κι εσύ, που δεν έκανες το παραμικρό όλο αυτό το διάστημα για τη βελτίωσή του, να προσπαθείς τώρα, προεκλογικά, να φορτώσεις τις ευθύνες στις πλάτες άλλων.

Προειδοποίηση προς τυφλοπόντικες των μπλογκς


Από τις πρώτες ημέρες που δημιουργήσαμε τα «Μηχανιώτικα Νέα», είχαμε αναφερθεί, στις 25 Οκτωβρίου 2010, στους «Τυφλοπόντικες των Blogs» Κάτι σιχαμερούς τύπους, οι οποίοι δρώντας υπογείως στο σκοτάδι και στην ανωνυμία ή μάλλον την ψευδωνυμία τους, χρησιμοποιούν σε διατεταγμένη υπηρεσία,  πηλοφόρια λάσπης και παραπληροφόρησης. Τέτοια που θα τους ζήλευε ακόμη και ο άλλοτε αρχιπροπαγανδιστής της χούντας, Γεωργαλάς.
Δυστυχώς, η δραστηριότητα των υποκειμένων αυτών εντείνεται το τελευταίο διάστημα. Ένας τέτοιος τυφλοπόντικας, εμφανίστηκε και στην περιοχή μας, στέλνοντάς μας διάφορα λιβελογραφήματα, με υβρεολόγιο και χαρακτηρισμούς.
Είναι προφανές ότι η μαχητική μας δημοσιογραφία κάποιους ενοχλεί. Οι αποκαλύψεις και σχόλιά μας «τσούζουν». Τα σχόλιά μας εξοργίζουν.
Το Blog μας είναι ανοιχτό σε όλους, δέχεται και δημοσιεύει πάντα και την αντίθετη άποψη, είναι ανοιχτό στον διάλογο και την κριτική. Όμως την καλόπιστη κριτική και όχι το υβρεολόγιο. Και ιδιαίτερα από τύπους οι οποίοι είτε βγάζουν τα απωθημένα τους, είτε εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, χωρίς φυσικά να έχουν το θάρρος της γνώμης, αλλά κρυπτόμενοι πάντα πίσω από την ανωνυμία.
Αυτούς λοιπόν τους τυφλοπόντικες τους καλούμε να σταματήσουν να μας απασχολούν και να μας ζαλίζουν με τις βλακείες τους. Όλα αυτά που μας έστειλαν και τα πρόσφατα αλλά και τα… παλαιότερα (ξέρουν αυτοί), τα έχουμε κρατημένα. Εάν δεν σταματήσουν, η επόμενη κίνησή μας θα είναι να καταφύγουμε στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Διότι και η αντοχή έχει και τα όριά της.
Αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια το άρθρο για τους τυφλοπόντικες των Blogs:   

 «Ο Τυφλοπόντικας, είναι ένα συμπαθέστατο εντομοφάγο τρωκτικό, μικρού μεγέθους, που ζει σε υπόγειες στοές. Έχει μικρά μάτια τα οποία καλύπτονται από επιδερμίδα και γι’ αυτό η όρασή του είναι ασθενής. Εχει πολύ απαλό καστανό-γκρίζο τρίχωμα και παρότι διαθέτει δυνατούς κυνόδοντες και νύχια, είναι ένα άκακο, φοβισμένο αλλά και παρεξηγημένο ζωάκι.
Μεταφορικά, λέμε τυφλοπόντικες ανθρώπους, με ασθενή πνευματική όραση, που συνηθίζουν να ζουν στο σκοτάδι και οι οποίοι δεν είναι τόσο αθώοι, όπως οι ασπάλακες. Φοβούνται και μισούν οτιδήποτε κινείται στο φως. Στη γλώσσα των μυστικών υπηρεσιών, τυφλοπόντικες ονομάζονται οι... διπλοί πράκτορες. Το είδος αυτό ευδοκιμεί και στον βρώμικο ιδεολογικό πόλεμο.
Τον τελευταίο καιρό, βλέποντας την διαρκώς ανερχόμενη ισχύ των Μπλογκς στον τομέα της πληροφόρησης και εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία, οι τυφλοπόντικες βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Το σκοτάδι είναι ο καλύτερος σύμμαχός τους. Σκοπός τους είναι η δημιουργία σύγχυσης, η διάχυση ψευδών ειδήσεων η συκοφάντηση και ο δημόσιος διασυρμός όσων θεωρούν ιδεολογικούς αντιπάλους τους...
Ζουν και εργάζονται συνήθως σε υπόγεια. Προσποιούμενοι δήθεν τους οργισμένους «καθαρούς» πολίτες, χρησιμοποιούν διάφορα ψευδώνυμα για να ρίξουν το δηλητήριό τους, όπως τα ερπετά και εδώ διαφέρουν από τους ασπάλακες. Οι ασπάλακες επέλεξαν το σκοτάδι μόνο και μόνο για να επιβιώσουν, ενώ οι ανθρώπινοι τυφλοπόντικες, το κάνουν, κάποιοι με το αζημίωτο αλλά οι περισσότεροι γιατί ηδονίζονται σπιλώνοντας και ρουφιανεύοντας. Το μοναδικό τους επιχείρημα, είναι η δήθεν Δημοκρατία και Ελευθερία του διαδικτύου και των Μπλογκς. Αυτό ακριβώς που επεσήμανε και ο μέγας μαθητής του Αριστοτέλη και διάδοχός του στην «Περιπατητική Σχολή», ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.) στο Χαρακτήρα του συκοφάντη:»κακώς λέγειν αποκαλών παρρησίαν και δημοκρατίαν και ελευθερίαν και των εν τω βίω ήδιστα τούτο ποιών» (την συκοφαντία την ονομάζει(ο τυφλοπόντικας) ελευθερία του λόγου, Δημοκρατία και ελευθερία (παρότι) η συκοφαντία του προκαλεί την μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή».
Είναι απαραίτητο και θεμιτό να υπάρχει ανωνυμία για όσους σχολιάζουν, εκθέτοντας την άποψή τους με επιχειρήματα και δεν επιθυμούν να εμφανίσουν το πρόσωπό τους. Όταν όμως κάποιοι απλώς συκοφαντούν, βρίζουν και βγάζουν τα εσώψυχά τους σε βάρος άλλων, που δεν τους γνωρίζουν καν, τότε, αυτό δεν έχει καμία σχέση με ελευθερία λόγου αλλά ελευθερία διάδοσης ασθενειών.
Πολλά μπλογκς, έχουν ήδη κατανοήσει τους μελλοντικούς κινδύνους και έχουν θέσει κάποιους όρους. Αν αφήσουμε τους τυφλοπόντικες-συκοφάντες-υβριστές να κυριαρχήσουν στα μπλογκς, σαν ιοί, αφήνοντας παντού και δίχως αιδώ τα απορρίμματά τους, σε λίγο καιρό θα βρωμίσουν τα μπλογκς από τη δυσοσμία τους, πνίγοντας κάθε σοβαρή ελεύθερη έκφραση ανωνυμίας».
 

Προς κρυπτόμενους λασπολόγους

 
«Πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει», δίδασκε ο υπουργός Προπαγάνδας και Διαφωτισμού του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκαίμπελς.  Τον μιμείται ο εντεταλμένος κονδυλοφόρος με το ψευδώνυμο «Αριστείδης Δικαίου (οι τυφλοπόντικες της διαβολής δρουν στο σκοτάδι και όχι στο φως της μέρας, ψευδώνυμα και όχι με τα στοιχεία τους), για να εξαπολύσει μία νέα  επίθεση καταρχάς εναντίον μου και κυρίως, κατά του υποψηφίου δημάρχου Απόστολου Οικονομίδη. Αποκαλύπτοντας με τον τρόπο γραφής και τον εντολέα του. Ποιος είναι αυτός; Ε, καλά τον ξέρουμε πια όλοι. Κάνει… μπαμ.
Την προηγούμενη φορά, βρήκε ως αφορμή την αριστερή μου προέλευση και την 45ετή δημοσιογραφική και κοινωνική μου διαδρομή. Τώρα, προσπαθεί να πλήξει τον δήμαρχο κ. Οικονομίδη, στο ψηφοδέλτιο του οποίου μετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.  Αν βρει το θάρρος, βγει από το σκοτάδι της ανωνυμίας και γράψει τα πραγματικά του στοιχεία, όπως κάνει κάθε υπεύθυνος και ελεύθερος  άνθρωπος, τότε θα του απαντήσω για τις νέες ασυναρτησίες που ξεφουρνίζει. Διάλογο με κρυπτόμενους ψευδόμενους λασπολόγους δεν πρόκειται να ανοίξω.
Όσο για τα «δουλικά εγκώμια», του τα επιστρέφω. Καθώς έμαθα για μισό αιώνα να είμαι ελεύθερος και ανεξάρτητος άνθρωπος, να λέω με παρρησία τη γνώμη μου πάντα επώνυμα, επαινώντας εκείνους που το άξιζαν και κατακρίνοντας, με σκληρό πολλές φορές προσωπικό κόστος, εκείνους που έπρεπε. Αυτή είναι μία στάση ζωής που δεν πρόκειται να την αλλάξω. Άλλοι πρέπει να ψαχτούν. 

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Θαύματα στην Περαία !!

Εάν δεν πιστεύετε σε θαύματα, να που αυτά γίνονται λόγω εκλογών. Έτσι και η οδός Αμπελοκήπων της Περαίας, που λόγω ρέματος επί πάρα πολλούς μήνες τώρα όλο κατασκευάζονταν, να που άνοιξε ξαφνικά δύο μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές. Για να προστεθεί κι αυτή στη λίστα με τα "ένα έργο κάθε δέκα ημέρες" για την οποία κομπάζει ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής.
Θέλετε να βάλουμε ένα στοίχημα; Το επόμενο έργο που θα παραδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι ο ηλεκτροφωτισμός της οδού Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, στο ύψος του δρόμου από τους Νέους Επιβάτες μέχρι την Αγία Τριάδα. Κι αυτό το έργο, ενώ είναι έτοιμο εδώ και καιρό, το κρατούσε η δημοτική αρχή για να ανάψει τα φώτα λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ώστε να δελεάσει τους ιθαγενείς, προκειμένου μετά τις εκλογές να "μας αλλάξει τα φώτα". Αλλά μάλλον ατύχησε, όπως και στην περίπτωση των προεκλογικών "θαυμάτων" που υπόσχεται ο συνονόματος του δήμαρχος Μηχανιώνας. Καθώς οι πολίτες υποψιασμένοι πλέον, έπαψαν να μασάνε κουτόχορτο....

Γροθιά στα φαινόμενα κακοδιοίκησης στους ΟΤΑ


Παραθέτουμε χωρίς σχόλια εκτενές απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Μακεδονία, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής. Δεν χρειάζονται δικά μας σχόλια, καθώς πιστεύουμε τα λέει όλα, δίνοντας γροθιά στο σάπιο σύστημα που καλλιεργήθηκε σε αρκετούς δήμους της χώρας, ακόμη και στην περιοχή μας. Σημειώνει λοιπόν ο κ. Ρακιτζής:

Πως κινδύνευσε να χαθεί η Θεσσαλονίκη το 1912


Ανέκδοτα έγγραφα από το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, μαρτυρίες και άλλα ντοκουμέντα, που δημοσιεύονται στο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου «Το Μεγάλο Άλμα – Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912», αποκαλύπτουν ότι η τότε κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου είχε ενημερωθεί από τον Διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο για το μέγιστο γεγονός, την παράδοση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους στον Ελληνικό στρατό, με καθυστέρηση 45 ωρών. Που οφειλόταν αυτή η μεγάλη καθυστέρηση; Προφανώς, όπως εξηγεί ο συγγραφέας, στο γεγονός ότι ο αλαζονικός και υπερόπτης Κωνσταντίνος, είχε εξοργισθεί από τις εντολές του Βενιζέλου να αλλάξει την πορεία του και αντί του Μοναστηρίου, να σπεύσει για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, πριν προλάβουν να εισέλθουν σ΄αυτή τα βουλγαρικά στρατεύματα. Το περιστατικό αυτό, ίσως αποτελεί και την απαρχή του εθνικού διχασμού, τον οποίο τόσο ακριβά πλήρωσε τα επόμενα χρόνια η χώρα.

Οι οκτώ υποψήφιοι Περιφερειάρχες στην Κεντρική Μακεδονία


Οκτώ συνδυασμοί που καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα, κατέρχονται στην Κεντρική Μακεδονία, διεκδικώντας τη νίκη στη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Αττική, Περιφέρειας της Χώρας. Οι συνδυασμοί αυτοί, με τους επικεφαλείς τους υποψήφιους Περιφερφειάρχες, αλλά και τους Αντιπεριφερειάρχες για το νομό Θεσσαλονίκης, είναι κατά αλφαβητική σειρά οι εξής: