Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Δέκα χρόνια χωρίς τον Π.Πετρίδη


Συμπληρώνονται δέκα  χρόνια από τον άδικο και τόσο πρόωρο χαμό του καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, προέδρου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Παύλου Πετρίδη, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου 2000, από οξύ πνευμονικό οίδημα, σε ηλικία μόλις 54 ετών.
Ο Παύλος Πετρίδης, γόνος παλιάς και γνωστής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, εκλέχθηκε παμψηφεί καθηγητής της Πολιτικής και Συνταγματικής Ιστορίας, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982. Παράλληλα, ως επισκέπτης καθηγητής, δίδαξε και σε πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Βιέννης, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας και άλλων πνευματικών ιδρυμάτων. Καθώς επίσης, πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου».

Αποχαιρετώντας τον, ο στενός φίλος και συνεργάτης του, τότε υπουργός Πολιτισμού και σήμερα Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωνε μεταξύ των άλλων:
«Ο Παύλος Πετρίδης ήθελε πάντοτε να κάνει ανατροπές. Να υπονομεύει τα στερεότυπα. Το έκανε όμως πάντοτε με διάθεση επιεική και αγαπητική για όλους και για όλα. Ήθελε να βλέπει τα καλά και αισιόδοξα στοιχεία κάθε κατάστασης και κάθε προσώπου.
Ήταν γνήσιος ερευνητής και ήθελε να πηγαίνει αντίθετα προς το ρεύμα και στα μικρά και στα μεγάλα πράγματα. Και στις καθημερινές πρακτικές και στις πανεπιστημιακές αντιλήψεις αλλά και στον τρόπο προσέγγισης του επιστημονικού  του αντικειμένου. Γι’ αυτό είναι μεγάλη η εισφορά του. Γιατί άφησε ένα ιδιαίτερο προσωπικό άρωμα,  μία οσμή ευωδίας πνευματικής, με χαρούμενη πάντα διάθεση αλλά και δισταγμό ως προς την αποδοχή των κρατουσών απόψεων».
Στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο οποίο τοποθετήθηκε Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου το 1994, ο Παύλος Πετρίδης συνέβαλε τα μέγιστα στην θεσμική του αναβάθμιση και την αλματώδη του εξέλιξη, γεγονός που είχε σαν συνέπεια το Μ.Π.Ε. να διαδραματίσει  πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, την Ομογένεια και τον Κυβερνοχώρο.
Πολυγραφότατος συγγραφέας, είχε στο ενεργητικό του πάνω από 40 βιβλία, κυρίως ιστορικά, μερικά από τα οποία γνώρισαν κυκλοφοριακή επιτυχία και πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες εκδόσεις.
Aντί άλλων, παραθέτουμε τους χαρακτηριστικούς τίτλους των εφημερίδων για την απώλεια του Παύλου Πετρίδη:
-«Στην Αγία Σοφία «κλείνει» άλλο ένα κεφάλαιο Ιστορίας»
(«Θεσσαλονίκη», 21-10-2000).
-«Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον καθηγητή  Παύλο Πετρίδη»
(«Τα Νέα», 30-10-2000).
-«Στο καλό, δάσκαλε…» («Θεσσαλονίκη, 30-10-2000).
-«Έφυγε ένας εργάτης της Ιστορίας» («Πολιτισμός» 31-10-2000).
-«Στερνό αντίο  στον «πολίτη του κόσμου» Παύλο Πετρίδη»
(«Ελευθεροτυπία», 1-11-2000).
-«Τελευταίο αντίο». Με θλίψη η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτισε χθες τον καθηγητή, το «γελαστό παιδί», τον εχθρό της σοβαροφάνειας και της συμβατικότητας»
(«Μακεδονία», 1-11-2000).
-«Στερνό αντίο» στον «Πολίτη του κόσμου»»
(«Αυριανή Μακεδονίας-Θράκης», 1-11-2000).
Θέλουμε να χαιρετίσουμε νοερά για μία ακόμη φορά, τον καλό μας φίλο Παύλο. Μας λείπει πολύ δέκα χρόνια τώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου