Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πρωταθλητές της διαφθοράς !!


Η Βουλγαρία μαζί με την Ελλάδα, είναι από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής  Διαφάνεια» για το 2010. Η έρευνα, που καλύπτει 178 χώρες, έδειξε ότι η θέση της Βουλγαρίας όσον αφορά τον τομέα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, επιδεινώθηκε συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο και από 3,8 που ήταν ο σχετικός δείκτης το 2009, έπεσε τώρα στο 3,6 με την Ελλάδα, σύμφωνα ε τα βουλγαρικά ΜΜΕ να έχει 3,5  

Με βάση τον δείκτη αυτό, οι χώρες μετριούνται από ο έως το 10.  Όπου το Ο δείχνει την απόλυτη εξάπλωση της διαφθοράς και το 10 τις χώρες που είναι απαλλαγμένες από το νοσηρό αυτό φαινόμενο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντέβνικ» της Σόφιας, η Βουλγαρία, παρότι ότι  συμμετέχει στη σχετική κατάταξη από το 1998, δεν κατάφερε να φτάσει τον δείκτη 5, που θεωρείται ως ο μέσος όρος στην κατάταξη. «Τα νέα δεν είναι καλά. Αυτό δείχνει ότι είναι υποτονικές οι προσπάθειες ενάντια στη διαφθορά», δήλωσε η 35χρονη Ντιάνα Κοβάτσεβα, εκτελεστικός διευθυντής του βουλγαρικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. 
«Η υποχώρηση του δείκτη υποδηλώνει κάποια απογοήτευση στις ξένες επιχειρήσεις και τους εμπειρογνώμονες καθώς και στο βουλγαρικό κοινό σχετικά με τις δυνατότητες της σημερινής κυβέρνησης να εφαρμόσει μια συνεκτική θεσμική μεταρρύθμιση», ανέφερε ο πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του  βουλγαρικού τμήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας» Μίντσεφ.
Η βαθμολόγηση αυτή, απέχει πολύ από το μέσο όρο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι 6,4 μονάδες αλλά ακόμη κάτω και από τον μέσο όρο βαθμολογίας για τις χώρες της  Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που είναι το 4. 
Με βάση πάντα τα στοιχεία της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», με τη βαθμολογία 3,6 η Βουλγαρία σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται στην 73η θέση, μαζί με το Σαλβαδόρ, τον Παναμά, το Τρινιντάν-Τομπάγκο και τη χώρα-νησί του Ειρηνικού Ωκεανό Βανουάτο με 205.000 κατοίκους. Με μια ελαφρώς καλύτερη βαθμολογία από τη Βουλγαρία, βρίσκεται η Ρουμανία με 3,8, καταλαμβάνοντας έτσι την 69η θέση.
Με βάση πάντα τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, το τρέχον έτος 2010 μόνο επτά χώρες της Ε.Ε. κατάφεραν να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους, συμπεριλαμβανομένης Μάλτας και της Εσθονίας που έχουν άριστα. Από τις υπόλοιπες, οι 4 διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, ενώ 16 υποχώρησαν. Η ισχυρότερη τάση είναι αρνητική στην Ουγγαρία, ενώ στην Ιταλία, η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τα πολύ χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στους θεσμούς που είναι - 3,9.
Σύμφωνα με την παγκόσμια βαθμολογία της Διεθνούς Διαφάνειας, το χαμηλότερο επίπεδο διαφθοράς το έχουν η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη (9,3), ενώ τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφονται στο Αφγανιστάν (1,4), Μιανμάρ (1,4) και Σομαλία (1,1) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου