Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Γροθιά στα φαινόμενα κακοδιοίκησης στους ΟΤΑ


Παραθέτουμε χωρίς σχόλια εκτενές απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Μακεδονία, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής. Δεν χρειάζονται δικά μας σχόλια, καθώς πιστεύουμε τα λέει όλα, δίνοντας γροθιά στο σάπιο σύστημα που καλλιεργήθηκε σε αρκετούς δήμους της χώρας, ακόμη και στην περιοχή μας. Σημειώνει λοιπόν ο κ. Ρακιτζής:

«Αυτές τις ημέρες όλοι μας παρατηρούμε σ’ όλους τους δήμους όργιο δημοτικών έργων: πλατείες ανασκάπτονται, οδοστρώματα επιστρώνονται με άσφαλτο, πεζοδρόμια ανακατασκευάζονται, τις περισσότερες φορές χωρίς να υπάρχει ανάγκη, κρήνες και πεζογέφυρες εγκαινιάζονται, σωλήνες για διάφορες παροχές εναποθέτονται στα πεζοδρόμια περιμένοντας να τοποθετηθούν και όλοι έχομε την απορία, πόσο αναγκαία ήταν αυτά τα έργα, εάν θα τελειώσουν μέχρι τις εκλογές ή αν θα εγκαταλειφθούν και θα παραμείνουν ημιτελή μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα από τα έργα αυτά κατασκευάζονται πρόχειρα, χωρίς πλήρεις μελέτες και μάλιστα περιβαλλοντολογικές, χωρίς να έχει εγκριθεί η απαιτούμενη πίστωση και πολλές φορές χωρίς νόμιμους διαγωνισμούς, αλλά με απευθείας αναθέσεις. Η πρακτική αυτή γεννά προβληματισμούς ότι τα έργα αυτά γίνονται κυρίως για λόγους ψηφοθηρικούς, αλλά χωρίς να αποκλείεται ότι μέρος της δαπάνης περιέρχεται ως πολιτικό χρήμα για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ως αποζημίωση για μερικούς αιρετούς άρχοντες, για την προσπάθεια που καταβάλλουν υπέρ των κοινών, δεδομένης και της μικρής διάρκειας της θητείας τους».
Και σε ερώτηση για τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης απαντά:
«Σαφώς η τοπική αυτοδιοίκηση ασκεί χρήσιμο έργο σ’ όλους τους τομείς αρμοδιότητας της και μπορούμε να πούμε ότι χειρίζεται τα τοπικά θέματα ικανοποιητικά, κυρίως με την άριστη λειτουργία των ΚΕΠ, υπάρχουν δε αιρετοί άρχοντες που έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση του λαού ως εξαιρετικοί. Ελπίζουμε ότι με την εισαγωγή του “Καλλικράτη” και τη λειτουργία των “καλλικρατικών” δήμων οι παραπάνω δυσλειτουργίες θα εξαλειφθούν, οι δήμοι επιτέλους θα εξυγιάνουν τα οικονομικά τους και οι τοπικοί άρχοντες θα σέβονται περισσότερο τους πολίτες τους, δεν θα ενεργούν μονομερώς υπέρ κάποιων τοπικώς ισχυρών, όπως συμβαίνει συχνά, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, θα τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και θα φείδονται το δημόσιο χρήμα, το οποίο δεν θα διαθέτουν σε έργα βιτρίνας ή ανούσια φεστιβάλ, αλλά επωφελώς για όλη την τοπική κοινωνία».
Μακάρι, από το στόμα του και στων υποψηφίων δημάρχων το αυτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου