Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

"Πονοκέφαλος" για το δήμο Θερμαϊκού η αποχέτευση της Επανομής


Από τη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 16/2/2011 στην
Επανομή για τη συνέχιση του έργου αποχέτευσης
Σε αληθινό «πονοκέφαλο» για τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, έχει εξελιχθεί η υπόθεση με την αποχέτευση της Επανομής και την αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που και την ομαλή συνέχιση και αποπεράτωση του έργου θα εξασφαλίζει και τους κατοίκους θα ικανοποιεί.

Όπως είναι γνωστό, στις 16 Φεβρουαρίου είχε πραγματοποιηθεί στο πρώην δημαρχείο Επανομής συνάντηση της δημοτικής αρχής του δήμου Θερμαϊκού με τη διοίκηση του συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Επανομής, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης και να σταματήσει επιτέλους η Επανομή να εμφανίζει όψη βομβαρδισμένης πόλης  με τους σκαμμένους δρόμους. 
Στη συνάντηση εκείνη, είχαν πάρει μέρος, εκτός του δημάρχου Γιάννη Αλεξανδρή και οι πέντε αντιδήμαρχοι του δήμου καθώς επίσης πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Εκεί, στη συζήτηση που είχε διεξαχθεί, και με το γεγονός ότι ο εργολάβος που είχε αναλάβει την εκτέλεση του δικτύου αποχέτευσης εντός του οικισμού της Επανομής, έχοντας να λαμβάνει περίπου 1.800.000 ευρώ, σταμάτησε το έργο και ζήτησε τη διάλυση  της εργολαβίας, διατυπώθηκαν αρκετές προτάσεις για την ομαλή συνέχιση του έργου και από αυτές, τρεις φάνηκε ότι ήταν οι επικρατέστερες:
-Η σύναψη δανείου της ΔΕΥΑ Επανομής με κάποια τράπεζα
-Η προσπάθεια ανάληψης του έργου και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκης.
-Η αποπληρωμή του έργου από τα χρέη που οφείλουν οι δημότες της Επανομής στη ΔΕΥΑ για λογαριασμούς ύδρευσης, ποσό που ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου, καθώς και η προείσπραξη των τελών σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης με σημαντική έκπτωση.
Με βάση τις προτάσεις εκείνες, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, όπως πληροφορηθήκαμε, πραγματοποίησε ένα μήνα τώρα σειρά επαφών, οι οποίες όμως δεν είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Έτσι, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Νίκος Παπαδάκης δήλωσε στο δήμαρχο ότι η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αναλάβει την αποπεράτωση της αποχέτευσης της Επανομής, καθώς αυτή δεν είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα έργων που καταρτίζει η εταιρία. Και ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, κάτι που θα απαιτήσει την παρέλευση 2-3 χρόνων.
Από τη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 16/2/2011 στην
Επανομή για τη συνέχιση του έργου αποχέτευσης
Από την άλλη, οι τράπεζες με τις οποίες επικοινώνησε η δημοτική αρχή, εξέφρασαν αδυναμία, υπό την  συγκυρία της οικονομικής κρίσης, να δανειοδοτήσουν την ΔΕΥΑ Επανομής με το ποσό των 4-5 εκατομμυρίων ευρώ που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της α΄ φάσης του έργου, κι ενώ στις 29 Μαρτίου, έχει δημοπρατηθεί η β΄φάση, για την δημιουργία του αγωγού που θα συνδέσει την αποχέτευση της Επανομής με τη Μηχανιώνα και την κατασκευή των τριών απαιτούμενων αντλιοστασίων. Και όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, δεν θα μπορούσαν να διαθέσουν περισσότερα του ενός εκατομμυρίου ευρώ κι αυτά με υψηλό επιτόκιο.
Μετά από τις εξελίξεις αυτές, δεν απομένει παρά η ολοκλήρωση της α΄ φάσης του έργου με ίδιους πόρους. Και εκτός των όσων προαναφέρθηκαν, για την είσπραξη δηλαδή των οφειλόμενων από τους λογαριασμούς ύδρευσης της Επανομής και την προείσπραξη του τέλους σύνδεσης με τον αγωγό αποχέτευσης, με έκπτωση 20%, τη διοίκηση του δήμου φαίνεται ότι απασχολούν δύο ακόμη σκέψεις: Η μία, για την επιβολή εφάπαξ εισφοράς στους κατοίκους της Επανομής και η δεύτερη για την είσπραξη μίας μικρής εισφοράς της τάξεως των 8 έως 10 ευρώ από το σύνολο των κατοίκων του δήμου.
Για να προλάβουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των δημοτών που κατοικούν στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του στυλ «τι δουλειά έχουν οι Περαιώτες, οι Μηχανιώτες ή οι Αγιατριαδιώτες με την αποχέτευση της Επανομής», τα στελέχη της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού εξηγούν ότι από την ώρα που μετά από ένα χρόνο θα αρχίσει να λειτουργεί η αποχέτευση στην Επανομή, θα υπάρχουν σημαντικά έσοδα στο δήμο από τα τέλη σύνδεσης και τα τέλη αποχέτευσης. Και τα έσοδα αυτά θα μπορούν να διατεθούν για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στο σύνολο του δήμου.
Πάντως, θα πρέπει η δημοτική αρχή να λάβει σύντομα τις σχετικές αποφάσεις, πολύ περισσότερο που εκκρεμεί και η ανοιχτή συγκέντρωση των κατοίκων της Επανομής για ενημέρωσή τους από τη διοίκηση του δήμου για το έργο της αποχέτευσης, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη του δημάρχου με τους Επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου