Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Αγνοούνται οι 10.000 κάτοικοι μιας ολόκληρης πόλης στην Ιαπωνία!


Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, οι νεκροί από τον εφιαλτικό σεισμό των 8,9 ρίχτερ στην Ιαπωνία ανέρχονται σε 1700 και οι τραυματίες σε 1200.Περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται στην πόλη Μιναμισανρίκου στη βορειανατολική Ιαπωνία. Οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν κανένα νέο από τους κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, όπως αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ήταν ο χειρότερος σεισµός στην ιστορία της Ιαπωνίας και προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούµενους. Τα σωστικά συνεργεία έδιναν µάχη µε δεκάδες πυρκαγιές. Δευτερόλεπτα µετά τον σεισµό, στο Τόκιο και τις παρακείµενες περιοχές επικράτησε πανικός. Ουρανοξύστες κλυδωνίζονταν, δρόµοι καταστρέφονταν, κτίρια κατέρρεαν και κύµατα λάσπης πληµμύριζαν πόλεις και χωριά. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόµους και συγκεντρώνονταν µπροστά από τις οθόνες των καταστηµάτων για να ενηµερωθούν για τον σεισµό. Περίπου τέσσερα εκατοµµύρια νοικοκυριά έµειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύµα και χιλιάδες πολίτες προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν µε τα κινητά τους τηλέφωνα, µάταια όµως αφού τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών είχαν υπερφορτωθεί και δεν λειτουργούσαν. 
Το κεντρικό αεροδρόµιο του Τόκιο έκλεισε. Σύµφωνα µε τα ιαπωνικά µέσα ενηµέρωσης, στην επαρχία Μιγιάγκι, στη Βορειοανατολική Ιαπωνία, το τσουνάµι παρέσυρε ένα ολόκληρο πλοίο µε 100 επιβάτες, η τύχη των οποίων ώς χθες το βράδυ αγνοούνταν. 
Στην ίδια επαρχία, το τσουνάµι παρέσυρε επίσης και εξαφάνισε ένα επιβατικό τρένο µε άγνωστο αριθµό επιβατών. Αρκετές ώρες µετά τον σεισµό, 200 ώς 300 πτώµατα εντοπίστηκαν στην ακτή της πόλης Σεντάι στην ίδια επαρχία (Μιγιάγκι). 
Η αστυνοµία ανακοίνωσε πως πρόκειται πιθανότατα για τις σορούς κατοίκων που πνίγηκαν από το κύµα ύψους 10 µέτρων που σάρωσε την περιοχή. Στο λιµάνι Οφουνάτο αγνοούνταν η τύχη 48 ανθρώπων, ανάµεσα στους οποίους περιλαµβάνονται 23 µαθητές. Αµέσως µετά τον σεισµό, το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού σήµανε  συναγερµό για τσουνάµι σε όλο τον Ωκεανό: τη Ρωσία, την Ταϊβάν,τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το νησί Γκουαχάν, τις Νήσους Μαριάνες, την Παπούα - Νέα Γουινέα, τοΝαουρού, τη Χαβάη, καθώς και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. 
Αµεση υπήρξε η αντίδραση των ρωσικών Αρχών,οι οποίες κάλεσαν 11.000 πολίτες των παράκτιων περιοχών του Ειρηνικού Ωκεανού να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ωστόσο αργότερα οι προειδοποιήσεις ήρθησαν για µερικές από τιςπιο πυκνοκατοικηµένες χώρες τηςπεριοχής, περιλαµβανοµένων της Αυστραλίας, της Ταϊβάν και της Νέας Ζηλανδίας. 
Εντονη υπήρξε η ανησυχία των ιαπωνικών αρχών για τα πυρηνικά, χηµικά, πετροχηµικά και ηλεκτρονικά εργοστάσια και τα διυλιστήρια, η λειτουργία των οποίων διακόπηκε αµέσως. Εντούτοις µεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tohoku Electric Power Co, στην Οναγκάουα, ανατολικά της Ιαπωνίας, η οποία ευτυχώς τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. 
Πυκνός καπνός τύλιξε ακόµη το διυλιστήριο Cosmo, στην περιφέρεια Σίµπα, όπου οι φλόγες έφθαναν τα 30 µέτρα ύψος. Ισχυρή έκρηξη σηµειώθηκε επίσης σε τεράστιο πετροχηµικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη Σεντάι, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες. 
Αν και οι Αρχές της Φουκουσίµα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power διαβεβαίωναν από νωρίς ότι δεν υπήρχε διαρροή ακτινοβολίας, 3.000 κάτοικοι της περιοχής σε ακτίνα 3 χλµ. από τον πυρηνικό σταθµό αποµακρύνθηκαν επειδή το επίπεδο του ύδατος στο σύστηµα ψύξης του αντιδραστήρα είχε χαµηλώσει σε κρίσιµα επίπεδα – πρόβληµα το οποίο τέθηκε αργότερα υπό έλεγχο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου