Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Τη γλυτώσαμε κι αυτή τη φορά: Δεν βουλιάζουμε !


Σε συμφωνία για την επιμήκυνση του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ στα 7,5 χρόνια και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2% κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.
«Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.
«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο» και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.
«Σε αυτή την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».
Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος κατά 20%».
«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.
Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.
  
Η συμφωνία
 Οι ηγέτες των «17» κατέληξαν χθες σε μια πολιτική συμφωνία επί του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί εδώ και καιρό η Γερμανία ως αντιστάθμισμα για ορισμένες παραχωρήσεις στις υπόλοιπες πτυχές του «πακέτου» που περιλαμβάνει τις προτάσεις για τη συνολική απάντηση της ευρωζώνης στα προβλήματα δημοσίου χρέους των μελών της.
Η χθεσινή κατ' αρχήν συμφωνία για το Σύμφωνο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής που θα συνέλθει στις 24-25 Μαρτίου, εάν φυσικά επιτευχθεί συναίνεση στο συνολικό πακέτο.
Η πολιτική συμφωνία επί του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας αφορά τις χώρες της ευρωζώνης αλλά η πόρτα δεν κλείνει για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης των «27», οι οποίες μπορούν να μπουν στο «παιχνίδι» σε εθελοντική βάση. Οι βασικές πτυχές της συμφωνίας είναι οι ακόλουθες:
- Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα καθορίζουν κάθε χρόνο τους στόχους που θα πρέπει να πετύχουν στο επόμενο 12μηνο οι χώρες της ευρωζώνης και θα αξιολογούν για καθεμία τα αποτελέσματα των στόχων επί των οποίων είχαν δεσμευθεί το προηγούμενο 12μηνο, με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επιλογή, όμως, «των αναγκαίων πολιτικών δράσεων», δηλαδή των στόχων, «αποτελεί ευθύνη κάθε κράτους-μέλους»... Κάθε κυβέρνηση θα προσαρμόζει τους υποχρεωτικούς αυτούς στόχους, εκτός της φορολογίας, ανάλογα με τις ανάγκες της.
Οι στόχοι αυτοί είναι:
1. Μισθοί. Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι μισθοί στο δημόσιο τομέα συνδέονται με την παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα. Με άλλα λόγια, ζητείται συγκράτηση των μισθών. Προκειμένου να αποφευχθούν αποκλίσεις που θα θίξουν την ανταγωνιστικότητα, οι μισθολογικές αυξήσεις σε μία συγκεκριμένη περίοδο θα ελέγχονται και θα συγκρίνονται με άλλα κράτη-μέλη, ανά τομέα (βιομηχανία, υπηρεσίες...). Οι μισθοί θα πρέπει να εξελίσσονται «στην ίδια γραμμή με την παραγωγικότητα».
Δεν προβλέπεται κατάργηση της αυτόματης προσαρμογής των μισθών με τον πληθωρισμό, που αποτελούσε αίτημα της Γερμανίας και προκάλεσε αντιδράσεις πολλών χωρών, αλλά εκτιμάται ότι στις χώρες που υφίστανται τέτοιοι μηχανισμοί «θα πρέπει να επανεξεταστούν».
2. Απασχόληση. Τα κράτη-μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας, ώστε να καταστεί ο τομέας της απασχόλησης πιο ελκυστικός και να υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται να προβούν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις, όπως μείωση της φορολογίας της εργασίας.
3. Συνταξιοδότηση. Τα κράτη-μέλη πρέπει να επαγρυπνούν για τη βιωσιμότητα του συστήματος συντάξεων, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών παροχών. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την εθνική δημογραφική κατάσταση και να λαμβάνεται υπόψη για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το προσδόκιμο ζωής σε κάθε χώρα.
4. Δημόσια οικονομικά. Καλούνται οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα συγκρατήσουν το χρέος και να πάρουν μέτρα για τη μείωσή του σε περίπτωση που υπερβαίνει το όριο. Οσον αφορά τη δέσμευση για τη μείωση του χρέους, που έχει ζητήσει επίμονα η Γερμανία, αφήνεται στην ευχέρεια κάθε κράτους-μέλους η νομική μορφή που θα χρησιμοποιηθεί.
5. Φορολογία. Προβλέπεται προσέγγιση των εθνικών πολιτικών. Και προτείνεται ο καθορισμός μιας ενιαίας φορολογικής βάσης για τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου