Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Από μία κλωστή κρέμονται οι σχέσεις Σλάβων-Αλβανών στην ΠΓΔΜ


Με καζάνι που βράζει, μοιάζει σήμερα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας. Και παρά την επιφανειακή ηρεμία, είναι άγνωστο πότε θα ξεσπάσει η υποβόσκουσα κρίση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών που κατοικούν στη χώρα. Πολύ περισσότερο που η κρίση είναι δισυπόστατη, εθνοτική, ανάμεσα στις δύο εθνότητες που συγκροτούν το κρατικό μόρφωμα και πολιτική, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, τους δεξιούς εθνικιστές του VMRO-DPMNE και τους κεντροαριστερούς της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης».

Οι λεπτές ισορροπίες, κρέμονται σε μία κλωστή και η σπίθα μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε στιγμή. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ανησυχούν μήπως η ενδοσλαβική πολιτική διένεξη που υπάρχει στα Σκόπια, λόγω της αδιάλλακτης στάσης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι απέναντι στην αντιπολίτευση, πυροδοτήσει μία νέα σύγκρουση Σλάβων και Αλβανών της ΠΓΔΜ με κάποια απρόβλεπτη αφορμή. Ετσι ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια κάλεσε τελευταία τον Γκρούεφσκι και απαίτησε να επιδιώξει την αποκατάσταση πολιτικού διαλόγου με τον Τσερβένκοφσκι, πράγμα που έκανε και ο επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.
Πρόσφατα ακόμη, το Ινστιτούτο «Liberta» παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας με θέμα : «Πολιτική κρίση στην πΓΔΜ: πολικοί και κοινωνικοί δείκτες», όπου εμφανίζεται μια σαφής διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών ομάδων με διαφορετικά πολιτικά και κοινωνικά θέματα, επισημαίνοντας, συγχρόνως,  ότι η κοινωνία στην πΓΔΜ χρειάζεται – με την σύγχρονη έννοια- μια «ανακατασκευή».
H ανέγερση εκκλησίας στο Κάστρο των Σκοπίων, προκάλεσε
τον προηγούμενο μήνα σύγκρουση Σλάβων-Αλβανών
Τα αποτελέσματα  της έρευνας δείχνουν σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων, τόσο στην επίλυση της διαφοράς της ονομασίας της χώρας, με  την Ελλάδα, όσο και στην τοποθέτηση  προς το μποϊκοτάζ που προχώρησε η αντιπολίτευση ως μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας.
Η έρευνα που διενεργήθηκε, παρουσιάζει τον αλβανικό πληθυσμό, ως εξαιρετικά απογοητευμένο από τη σημερινή κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί σε μεγάλο ποσοστό, την  σημερινή κυβέρνηση, ως κύρια αιτία της πολιτικής κρίσης. Τάσσεται δε υπέρ της ανάγκης πρόωρων εκλογών ως τη μόνη διέξοδο από τη βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση που διέρχεται η χώρα.
Ο αναλυτής,  Κιμ Μεχμέτι, εμβάθυνε στη διαίρεση που παρατηρείται μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών στην πΓΔΜ.
«Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ζούμε σε ένα κράτος με δύο πληθυσμούς  ή δύο ξεχωριστές  οντότητες: η ΠΓΔΜ με τους Αλβανούς και η ΠΓΔΜ με τους Σλάβους», δήλωσε ο Μεχμέτι.
 Αυτοκυβέρνητοι οι Αλβανοί σε μεγάλα τμήματα
χάρτης Μεγάλης Αλβανίας
Νομοτελειακά αργά ή γρήγορα τα πράγματα θα φθάσουν στα άκρα στα Σκόπια. Ενδεικτικό της κατάστασης αυτής, είναι ότι μόλις προ μερικών εβδομάδων η κυβερνώσα παράταξη του Γκρούεφσκι κατήγγειλε το «σύστημα Σόρος» και φράξιες της αντιπολίτευσης και των Αλβανών ότι θέλουν να διαλύσουν τη χώρα. Σε μεγάλα τμήματα της επικράτειας της ΠΓΔΜ, οι Αλβανοί είναι ουσιαστικά αυτοκυβέρνητοι, και δημογραφικά αυξάνονται, ενώ οι Σλάβοι έχουν χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, ένα από τα χαμηλότερα στο κόσμο.
Με ανεργία επισήμως καταγεγραμμένη στο 33%, με υποτυπώδη οικονομία, με την πρωτεύουσα των Σκοπίων να είναι διάτρητη από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και το οργανωμένο έγκλημα, με τους πάγιους Βουλγαρικούς σκοπούς απορρόφησης των Σκοπίων και με τη δυναμική πολιτική διείσδυση της Τουρκίας, το μέλλον της χώρας είναι άδηλο.
Η Συμφωνία της Αχρίδας
Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας της Αχρίδας, με την οποία οι Αλβανοί (30% του πληθυσμού) σταμάτησαν την ένοπλη εξέγερσή τους. Έκτοτε έχουν ανακηρύξει στις δυτικές επαρχίες ένα κράτος εν κράτει, την ημιαυτόνομη Δημοκρατία της Ιλλυρίδας, στην οποία κυματίζει μόνο η αλβανική σημαία και δεν τολμά να εισέλθει Σλάβος αστυνομικός. Οι Αλβανοί μετέχουν πάντα με ένα από τα τρία κόμματά τους σε συγκυβέρνηση με ένα από τα σλαβικά κόμματα, αλλά αυτό δεν τους αρκεί. Ζητούν πλήρη ισότητα στη Βουλή, στην κυβέρνηση, στη γλώσσα, στην εκπαίδευση και αλλού. Το παράδειγμα των ομοεθνών τους του Κοσσόβου, που αναγνωρίσθηκαν ως ανεξάρτητο κράτος από πολλές χώρες, τους ελκύει όλο και περισσότερο. Αν οι Σλάβοι δεν κάνουν κι άλλες υποχωρήσεις δεν αποκλείεται οι αλβανικές επαρχίες να αποσχισθούν και να ενωθούν με το Κόσσοβο στο πλαίσιο της Μεγάλης ή -όπως τώρα λέγεται –Φυσικής Αλβανίας. 
Σε ότι αφορά τους Αμερικανούς, δεν κάνουν τίποτε άλλο, από το να εφαρμόζουν την άριστη τακτική του "Διαίρει και βασίλευε". Και αυτό δεν αφορά μόνο τις διαφορές Σλάβων-Αλβανών στα Βαλκάνια , αλλά και άλλες διαφορές στην ίδια περιοχή.

Οι «φυσικοί Αλβανοί»
Δεν πάει πολύς καιρός  που το τηλεοπτικό «Κανάλι 5» των Σκοπίων παρουσίασε ρεπορτάζ για μία νέα πολιτική οργάνωση που ιδρύθηκε στην Αλβανία,  με επικεφαλής τον πολιτικό Κότσο Ντανάϊ και η οποία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΑ έσπευσε αμέσως να δώσει στη δημοσιότητα έναν «Κατάλογο των φυσικών Αλβανών», στον οποίο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι Αλβανοί πολιτικοί της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, της πΓΔΜ και άλλων περιοχών.
«Ο στόχος μας είναι μέσα από θεσμικές διαδικασίες να επιδιώξουμε την ενοποίηση όλων των Αλβανών σε ένα κράτος μέχρι το έτος 2013. Και μέσα από τη λίστα αυτή, θα επιδιώξουμε να εκλεγούν εκπρόσωποι των Αλβανών στην Αλβανία, το Κόσοβο, στην ΠΓΔΜ, στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στο Μαυροβούνιο και στο σύνολο της διασποράς», δήλωσε ο Ντανάϊ.

Σχέδιο Καντονοποίησης
Οι εθνικιστές της ΠΓΔΜ, δεν παύουν να θεωρούν
πρωτεύουσά τους τη Θεσσαλονίκη !
Σχέδιο για καντονοποίηση της FYROM έχει θέσει σε εφαρμογή το αλβανικό κόμμα DPA, κάτι που επίσημα πλέον με δηλώσεις του διακηρύσσει ο ηγέτης του Μεντούχ Θάτσι. Η θέση αυτή του Θάτσι για καντονοποίηση, δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς το 1986 ο τότε αρχηγός του VMRO Λιούπτσε Γκεοργίεφσκι, -αργότερα πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ που όταν έχασε την εξουσία έλαβε βουλγαρικό διαβατήριο - σε εκπομπή του κρατικού Ραδιοσταθμού των Σκοπίων και στο πρόγραμμα Μπιλιάνα, είχε μιλήσει από τότε για διαχωρισμό του κράτους σε 2 καντόνια, σε Μουσουλμανικό (Βόρειο) και χριστιανικό (Νότιο).

Αγάλματα στην υπηρεσία της εθνικής ταυτότητας 
Μεγάλη διχόνοια έχει πέσει στα γειτονικά Σκόπια σχετικά με την πανάκριβη επιχείρηση τοποθέτησης αγαλμάτων που υποτίθεται ότι μαρτυρούν το ιστορικό «μακεδονικό» μεγαλείο της χώρας. 
Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο έχει βρεθεί το έργο «Σκόπια – 2014» - αμφιλεγόμενο και πολύ ακριβό, που εκτός των άλλων προβλέπει και την τοποθέτηση προτομής του Μεγ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Μέχρι στιγμής εκατομμύρια ευρώ έχουν πεταχτεί σε ανόητες προτομές, δίχως καμιά καλλιτεχνική αξία. Και παρά τις αντιδράσεις, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. 
Όλα τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, πολλές ΜΚΟ, η αντιπολίτευση, διαμαρτύρονται συνεχώς, αλλά το έργο συνεχίζεται. 
Η εφημερίδα της αλβανικής μειονότητας υποστηρίζει πως τα λιοντάρια που τοποθετήθηκαν στις δύο πλευρές της γέφυρας Γκότσε Ντέτσεφ, είναι «γελοία, ανόητα και μοιάζουν με κινέζικες μαριονέτες από αυτές που πωλούνται στα καροτσάκια» (η δήλωση ανήκει στην καλλιτέχνιδα Ρεσμά Αχμέντ). Όσο για τους δημιουργούς τους, είναι εντελώς άγνωστοι. 
Το κόστος ανέρχεται στα 200 εκ ευρώ και οι Αλβανοί βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα όταν έγινε η συζήτηση στο κοινοβούλιο. 
Η αλβανόφωνη εφημερίδα γράφει επίσης πως η αντιπολίτευση έχει ζητήσει δημοψήφισμα και πως όλα γίνονται με σκοπό το ξέπλυμα χρημάτων και επομένως η διαμόρφωση της πλατείας των Σκοπίων στηρίζεται σε μια απάτη. 
Ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι υποστηρίζει πως το κόστος ανέρχεται σε 80.000 ευρώ, αλλά ως τώρα έχουν δαπανηθεί 200.000-300.000 ε. 
Τέλος, η εφημερίδα χαρακτηρίζει το έργο «μονοεθνικό», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το χρησιμοποιεί για να «χτίσει την ψεύτικη ταυτότητα της χώρας». 

Και καπήλευση της ιστορίας
Το αλβανικό κίνημα «Ξύπνα» της ΠΓΔΜ, διαμαρτύρεται για την εκστρατεία καπήλευσης που γίνεται από την κυβέρνηση των Σκοπίων και ιδιαίτερα από τον υπεύθυνο της σκοπιανής αρχαιολογίας, Πάσκο Κούζμαν, με στόχο οι Σλάβοι να ιδιοποιηθούν τον αρχαίο πολιτισμό των Ιλλυριών, των Αλβανών και των Δαρδάνων.
«Η αρχαιολογική αβεβαιότητα  από την οποία διακατέχεται ο αρχαιολόγος Κούζμαν, τον οδηγεί σε παράλογα συμπεράσματα. Αυτό το είχαμε επισημάνει, ήδη, από το 2007 όταν άρχισε ανασκαφές στο Kάστρο και αργότερα με το διαβολικό σχέδιο του έργου της πρωτεύουσας «Σκόπια 2014», αναφέρει το κίνημα «Ξύπνα». 
Την καπήλευση της ιστορίας των Ιλλυριών δεν μπορούν να την ανεχτούν οι Αλβανοί οι οποίοι είναι η διάδοχοι των Ιλλυριών» δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος, Αρτάν Κρούμπι.
Και συνέχισε ότι δεν αρνείται την ύπαρξη άλλων πολιτισμών που προϋπήρξε των Αλβανών. «Δεν αρνούμαι ότι άλλοι πολιτισμοί έχουν ζήσει και περάσει από αυτές τις περιοχές, αλλά ο πιο σημαντικός πολιτισμός που υπήρξε σε αυτήν την περιοχή ήταν ο Ιλλυρικός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αλβανικής οργάνωσης των Σκοπίων.

Νίκολα Γκρούεφσκι
Η πολιτική αντιπαράθεση
Τον προηγούμενο μήνα, η αποχώρηση των σοσιαλιστών (SDSM) και ακόμη τεσσάρων κομμάτων από το Κοινοβούλιο κλιμάκωσε την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να ελέγχει τις εξελίξεις. Αφορμή αποτέλεσε απόφαση δικαστηρίου να δεσμεύσει τους λογαριασμούς ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση. 
Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες έχει οξυνθεί ιδιαίτερα, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι στη χώρα δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία και τον Ν. Γκρούεφσκι να κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι υπονομεύουν την ευρωπαϊκή πορεία της. 
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχει ένα σοβαρό πισωγύρισμα σε μια εθνικιστική πολιτική. Άλλωστε το έλλειμμα προόδου το διαπιστώνουν ρητά το τελευταίο διάστημα τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ. Έτσι, οι συναντήσεις στη Ν. Υόρκη μεταξύ των διαπραγματευτών για το θέμα της ονομασίας, γίνεται καθαρά για τυπικούς λόγους, δηλαδή για να επιβεβαιωθεί η στήριξη στη διαδικασία του ΟΗΕ. Οι εξελίξεις και στις δύο χώρες αποδεικνύουν το πόσο εύθραυστοι είναι οι θεσμοί. 

Εθνοτικά επεισόδια
Να θυμήσουμε παρακάτω μερικά από τα πιο σοβαρά εθνοτικά επεισόδια που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια μεταξύ Σλάβων και Αλβανών της ΠΓΔΜ. Αναφερόμαστε μόνο στα επεισόδια και όχι στα πολεμικά γεγονότα που είχαν συνταράξει την ΠΓΔΜ παλαιότερα, κυρίως το 2001 όταν είχαν εξεγερθεί οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ διεκδικώντας την αυτονομία τους:

13-02-2011:  Συγκρούσεις μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών σημειώθηκαν στα Σκόπια, με αφορμή την ανέγερση μίας εκκλησίας-μουσείου στο κάστρο των Σκοπίων. Από τα επεισόδια τραυματιστήκαν τουλάχιστον οχτώ άτομα, μεταξύ αυτών δύο αστυνομικοί.
29-3-2009: Επεισόδια στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, μεταξύ φοιτητών της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, οι οποίοι διαδήλωναν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για την ανέγερση ορθόδοξης εκκλησίας στην πλατεία της πόλης και «αντιδιαδηλωτών» οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανέγερσης εκκλησίας. Αποτέλεσμα των συμπλοκών ήταν να τραυματιστούν ελαφρά ορισμένοι από αυτούς. Η αστυνομία επενέβη και εμπόδισε την επέκταση των επεισοδίων.
17-8-2009: Σοβαρά επεισόδια στη συνοικία Νέρεζι των Σκοπίων, μεταξύ οπαδών της ομάδας «Βάρνταρ» και Αλβανών κατοίκων της περιοχής.  Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν  οι οπαδοί της «Βάρνταρ», οι οποίοι συνδέονται με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, επιτέθηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα Αλβανών, την ώρα που μετέβαιναν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα.
2-6-2008: Αιματηρά επεισόδια και νοθεία στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίσθηκαν σε ένοπλο επεισόδιο με την αστυνομία στην αλβανόφωνη κωμόπολη Αρατσίνοβο (10 χλμ, βόρεια των Σκοπίων), ενώ έξι ακόμη άνθρωποι τραυματίσθηκαν από πυροβολισμούς στον αλβανόφωνο δήμο των Σκοπίων, Τσάιρ.
13-1-2007: Περίπου 30 νεαροί, με ρόπαλα, αλυσίδες και σιδερόβεργες επιτέθηκαν κατά πολιτών της Βουλγαρίας αλλά και της ΠΓΔΜ, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στον τάφο της αγωνίστριας Μ. Μπούνεβα για να τιμήσουν την 79η επέτειο από το θάνατό της. Η Βουλγαρική κυβέρνηση με επίσημες δηλώσεις θεώρησε ως «αντιβουλγαρική» την ενέργεια
25-10-2002: Μία «ένωση μαθητών της μέσης εκπαίδευσης» που ελέγχεται από το VMRO, πραγματοποιώντας στο κέντρο των Σκοπίων διαδήλωση διαμαρτυρίας για την ένοπλη επίθεση που είχαν πραγματοποιήσει Αλβανοί λίγες μέρες πριν στο Τέτοβο εναντίον ομάδας νεαρών Σλάβων, από την οποία ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο άλλα τραυματίστηκαν, προέβησαν σε εκτεταμένες καταστροφές. Οι διαδηλωτές άρχισαν να καταστρέφουν προθήκες καταστημάτων και να πετροβολούν κατοικίες, ενώ παράλληλα ξυλοκόπησαν αρκετούς ανύποπτους διαβάτες με την υποψία ότι ήταν Αλβανοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου