Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Καίμε, λόγω κρίσης, λιγότερο πετρέλαιο θέρμανσης


Παρά το τσουχτερό κρύο, ο κόσμος στη Βόρεια Ελλάδα περιόρισε στο ελάχιστο την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της «τσουχτερής» τιμής του. Και είτε ελαχιστοποίησε τις ώρες λειτουργίας των καλοριφέρ, είτε εναλλακτικά καταφεύγει σε άλλες, παλαιότερες μεθόδους θέρμανσης, όπως οι ξυλόσομπες, είτε πάλι επισπεύδοντας τη σύνδεση με το δίκτυο του αερίου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», σε ένα πολύ καλό ρεπορτάζ του Βασίλη Πεκλάρη, φέτος στη Μακεδονία και τη Θράκη,- βοηθούντος και του φετινού χειμώνα, ο οποίος παρά την επιδείνωση των τελευταίων ημερών, ήταν σχετικά ήπιος -  τα νοικοκυριά κατανάλωσαν περίπου 20% - 30% λιγότερο πετρέλαιο από πέρσι για τη θέρμανση του σπιτιού τους.
Σύμφωνα με πρατηριούχους και μεταπωλητές υγρών καυσίμων, τα περισσότερα σπίτια κατέβασαν έως δύο βαθμούς το θερμοστάτη, προσπαθώντας να περιορίσουν την κατανάλωση πετρελαίου και κατάφεραν να εξοικονομήσουν έως και 500 ευρώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για παράδειγμα, ένα μέσο διαμέρισμα που χρησιμοποιούσε περίπου 2.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ετησίως φέτος δεν αγόρασε περισσότερα από 1.500. 
«Πουλήσαμε λιγότερες ποσότητες πετρελαίου, όμως κάναμε περισσότερα δρομολόγια, αφού οι περισσότερες παραγγελίες ήταν για 200 - 300 λίτρα. Φέτος η μεγαλύτερη παραγγελία, σε μεγάλη πολυκατοικία, που κάποτε γέμιζε με 5.000 λίτρα, δεν ξεπέρασε τα 1.000 λίτρα πετρελαίου, αφού δεν μπορούσαν να μαζέψουν τα χρήματα», σημείωσε ο Γιάννης Αγάντας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων Θεσσαλονίκης.
«Σε πολλά σπίτια πηγαίνουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα για 100 - 200 ευρώ. Δυστυχώς ακόμη και η πίστωση που την είχαμε κόψει, τις τελευταίες ημέρες επέστρεψε, καθώς πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν μετρητοίς», τόνισε ο Σίμος Τσινιάρης, πωλητής πετρελαίου θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου