Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Όταν γίνονται καταγέλαστοι οι "Οίκοι Αξιολόγησης"....


Αυτοί οι λεβέντες εκεί στους τρεις Οίκους Αξιολογήσεων, με τη στάση τους απέναντι όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ισπανία αλλά και άλλες χώρες, αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά τον τρόπο λειτουργίας τους: Χρειάστηκε ο οίκος Standard and Poor's.να περάσουν περίπου δύο μήνες συγκρούσεων στη Λιβύη, για να φτάσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Λιβύης κατά τέσσερις βαθμίδες!
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αποφάσισε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, «λόγω του εμφυλίου πολέμου που έχει ξεσπάσει».
Επίσης, ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις αξιολογήσεις της για τη Λιβύη τόσο λόγω της επιβολής διεθνών κυρώσεων στη χώρα, όσο και επειδή δεν είναι πλέον σε θέση να παρακολουθεί την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στη χώρα λόγω της έλλειψης πρόσφατων και αξιόπιστων πληροφοριών.
Στο μεταξύ, «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις» για τη ρύθμιση της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης, θα παρουσιάσει πριν από το τέλος του καλοκαιριού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προαναγγέλλουν με κοινή δήλωσή τους οι Επίτροποι Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.
«Οι τελευταίες ημέρες αναδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μεγαλύτερη και καλύτερη ρύθμιση στην αγορά των οίκων αξιολόγησης», σημειώνουν οι δύο κοινοτικοί επίτροποι.
Όπως εξηγούν οι κ.κ. Ρεν και Μπαρνιέ, στόχος των μεταρρυθμίσεων θα είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια σε αυτό τον υπερσυγκεντρωμένο τομέα, η μείωση της εξάρτησης από τις αξιολογήσεις, η βελτίωση της αξιολόγησης που αφορά το δημόσιο χρέος και η αντιμετώπιση των υπολοίπων θεμάτων σύγκρουσης συμφερόντων».
Οι δύο επίτροποι επισημαίνουν παράλληλα ότι εξετάζονται τα ανάλογα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ ώστε να μην υπάρχουν ανακολουθίες και αντιφάσεις.
Αναφερόμενοι στην Ελλάδα δηλώνουν πεπεισμένοι για τα θετικά αποτελέσματα των δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου