Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Βάζουν τώρα "χέρι" και στις περιουσίες των ... πεθαμένων!


Προκειμένου να αντλήσει έσοδα για την κάλυψη των δραματικών υστερήσεων στα έσοδα, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τώρα την «κρατικοποίηση» των περιουσιακών στοιχείων των… πεθαμένων !

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης στο Dow Jones Newswires, «η αναζήτηση κεφαλαίων από «σχολάζουσες κληρονομιές», όπως αποκαλούνται και από τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν έχουν δικαιούχους λόγω θανάτου είναι κάτι που εξετάζεται».
Ο ίδιος εκτιμά ότι τα έσοδα από περιουσιακά στοιχεία που έχουν μείνει χωρίς δικαιούχους θα μπορούσαν να φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ, αν και σημειώνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αντιδράσεις από το εσωτερικό της, την επιχειρηματική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι «εξετάζεται επίσης η επιβολή φόρου στα αναψυκτικά» που την προβλέπει το μνημόνιο για το 2012, αλλά δεν αποκλείεται να επισπευστεί για το καλοκαίρι του 2011.
Τα παραπάνω μέτρα και εκείνα που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λαμβάνονται επειδή, όπως παραδέχεται, «η είσπραξη των φορολογικών εσόδων δεν έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση, εκτός από την ενίσχυση των προσπαθειών στο συγκεκριμένο μέτωπο, θα αναζητήσει και άλλους τρόπους για να κλείσει το χάσμα». Προσθέτει, δε, ότι «η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα δεν είναι αμετάκλητη, αλλά θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα τα καταφέρουμε».
Ακόμα αναφέρει ότι «περίπου 15 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές και 7 δισ. ευρώ από επιπλέον έσοδα», σχολιάζοντας ότι «και τα δύο είναι πολύ δύσκολα», λόγω των αντιδράσεων.
«Τα υπουργεία και εταιρίες του δημόσιου τομέα έχουν προειδοποιήσει ότι επιπλέον περικοπές θα θέσουν σε κίνδυνο βασικές υπηρεσίες, ενώ είναι ξεκάθαρο στην κυβέρνηση ότι και νέοι άμεσοι φόροι θα θέσουν σε δοκιμασία την κοινωνική αποδοχή», σημειώνει ο ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου