Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

"Αυλαία" για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Φτωχότερα τα ελληνικά γράμματα
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο μεγάλος μας θεατρικός συγγραφέας, Ιάκωβος Καμπανέλλης.  Άφησε την τελευταία του πνοή στις 13:50 της Τρίτης 29 Μαρτίου στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Μητέρα» του Ομίλου «ΥΓΕΙΑ», μετά από δίμηνη νοσηλεία.

Ο συγγραφέας έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια. Μετά από αιμοκάθαρση η υγεία του παρουσίασε επιπλοκές, οι οποίες αποδείχθηκαν μοιραίες.
O Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 3 Δεκεμβρίου του 1922. Η οικογένεια, γονείς και εννέα παιδιά, μετακομίζει το 1934 στην Αθήνα. 
Στη κατοχή πήρε μέρος στο αντιστασιακό κίνημα κατά των Γερμανών κατακτητών, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς, το 1942, οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945 οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Αργότερα, παντρεύτηκε την ηθοποιό Τάνια Σαββοπούλου.
Αν και δεν ολοκλήρωσε γυμνασιακή μόρφωση έδειξε ιδιαίτερη αφοσίωση στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Επηρεασμένος από το Θέατρο Τέχνης του Κουν γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο "ο Χορός πάνω στα στάχυα" που παρουσιάζεται από το θίασο Λεμού το 1950 στο θέατρο "Διονύσια" της Καλλιθέας. Ακολουθούν "Η Αυλή των θαυμάτων", "Παραμύθι χωρίς όνομα", "Βίβα Ασπασία",  "Γειτονία των Αγγέλων", "Οδυσσέα γύρισε σπίτι", "Αποικία των τιμωρημένων", "Το μεγάλο μας τσίρκο" "Ο εχθρός λαός" και "Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα".κ.α ενώ έγραψε και σενάρια για τον κινηματογράφο μεταξύ των οποίων για τις ταινίες "Στέλλα", "Ο Δράκος", "Η αρπαγή της Περσεφόνης" κ.α 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου