Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Πολύ κακό για το τίποτα …

«Άνθρακες ο θησαυρός» στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Επανομής.
«Πολύ κακό για το τίποτα», τη Δευτέρα το βράδυ, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Επανομής, για την οποία γινόταν πολύς θόρυβος και διατυπώνονταν πολλά υπονοούμενα τις προηγούμενες μέρες, κυρίως κατά της απερχόμενης δημοτικής αρχής και προσωπικά κατά του τελευταίου- λόγω Καλλικράτη-  δημάρχου Επανομής, Απόστολου Οικονομίδη. Αιτία; Μία επιστολή που είχε στείλει ο μέχρι τώρα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επανομής, Χρήστος Γεροβασιλείου, εγκαλώντας τον κ. Οικονομίδη ότι δεν ενημέρωνε μέχρι τώρα επαρκώς το δημοτικό συμβούλιο « για τα οικονομικά του Δήμου, τις υποχρεώσεις του σε τρίτους, ζητήματα προσωπικού, καθαριότητας, εκτέλεσης έργων κλπ».
Πέρα από το δεοντολογικό ζήτημα που δημιουργήθηκε, το κατά πόσο δηλαδή είναι θεμιτό ένας άνθρωπος που για τέσσερα ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στην ιεραρχία αμέσως μετά τον δήμαρχο, επικροτεί με τη στάση του επί τέσσερα χρόνια το έργο της δημοτικής αρχής και βρίσκει να καταλογίσει ευθύνες ελάχιστες μέρες (μάλλον ώρες) πριν την λήξη της θητείας του, στη συνεδρίαση δεν προέκυψε το παραμικρό μεμπτό κατά του δημάρχου κ. Οικονομίδη. Και όπως προκύπτει και από τα δημοσιεύματα των τοπικών sites  Activistis και Ορίζοντας, το μόνο που αντί αποκαλύψεων συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν η…. ανταλλαγή ευχών για το Νέο Έτος !!.

Επομένως, πήγε τζάμπα και η βενζίνη που έκαψαν ο απερχόμενος δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης με τους επιτελείς του, οι οποίοι είχαν σπεύσει στην Επανομή να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, πιστεύοντας ότι θα βγάλουν… «λαυράκι» κατά του δημάρχου Επανομής και το άχτι τους σχετικά με τις προεκλογικές καταγγελίες του κ. Οικονομίδη σχετικά με την αδιαφανή λειτουργία του δήμου Μηχανιώνας και την κατάχρηση στο ταμείο του Δήμου.
Λειτουργώντας πάντα δεοντολογικά, παραθέτουμε παρακάτω την επιστολή Γεροβασιλείου και τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο του Activistis και του Ορίζοντα σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Επανομής, δεδομένου ότι οι υπεύθυνοί τους, Χρήστος Ιβάνοβιτς και Ευγένης Κύρκος ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.  Λείπει η απάντηση επί των καταγγελιών Γεροβασιλείου, του Απόστολου Οικονομίδη, αλλά η επωδός των δημοσιευμάτων «Άνθρακες ο θησαυρός», τα λέει πιστεύουμε όλα

Η επιστολή Χρ. Γεροβασιλείου

Γεροβασιλείου Χρήστος 
Πρόεδρος Δ.Σ. Επανομής
ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Επανομής κ.Οικονομίδη Απ. 
Κοιν.: Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Επανομής.

Αξιότιμε Δήμαρχε κ. Οικονομίδη,
Όπως άριστα γνωρίζετε η θητεία της διοίκησης του Δήμου Επανομής με Δήμαρχο εσάς, τυπικά και ουσιαστικά σε λίγες μέρες τερματίζεται. 
Αυτός είναι και ο λόγος που σε καθημερινή σχεδόν βάση μέλη του νέου Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου επισκέπτονται τον Δήμο και ζητούν ενημέρωση από εσάς και άλλα στελέχη της διοίκησης τόσο για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο, αλλά και ζητούν ουσιαστικά να μάθουν τι θα παραλάβουν μετά από λίγες μέρες.
Πολλά από τα ζητήματα για τα οποία ενημερώνονται, αν και μέλος της απερχόμενης διοίκησης, δεν τα γνωρίζω. Θέματα που αφορούν τα οικονομικά του Δήμου, τις υποχρεώσεις του σε τρίτους, ζητήματα προσωπικού, καθαριότητας, εκτέλεσης έργων κλπ.
Βέβαια με εκπλήσσει το γεγονός θέματα με τα οποία στο άμεσο παρελθόν ασχολήθηκα π.χ. διαγωνισμός Κεπελέκ, να έχουν διαφορετική εξέλιξη την οποία γνωρίζουν υπάλληλοι του δήμου ενώ εγώ ως διοίκηση του δήμου αγνοώ. Το περιστατικό αυτό, που αφορά την ενημέρωσή μου, δεν αποτελεί μοναδικό γεγονός στα τέσσερα χρόνια της διοίκησης όπου συμμετέχω.
Καθώς όμως η θητεία μας τερματίζεται είναι λογικό να με ενδιαφέρει η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία μου στην κοινωνία της Επανομής και θέλω να γνωρίζω τι ακριβώς παραδίδω, ως μέλος της απερχόμενης διοίκησης, ώστε αργότερα να μην ακούω διφορούμενες απόψεις που πιθανόν να προσβάλουν την προσωπικότητά μου.
Ζητώ στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρξει πλήρης ενημέρωση τόσο από εσάς όσο και από τους δύο αντιδημάρχους για θέματα των αρμοδιοτήτων σας, καθώς επίσης και από τους Προέδρους της ΔΕΥΑ και της Δημοτικής Επιχείρησης.
Θεωρώ ότι η ενημέρωση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου για το τι παραδίδει στην επόμενη διοίκηση είναι ενέργεια απολύτως δεοντολογική και δημοκρατική .
Με εκτίμηση
Γεροβασιλείου Χρήστος

Ο Activistis
Αυτό ήταν το μήνυμα που πέρασε σε μια συνεδρίαση που μάλλον άργησε να γίνει και ίσως και να μην έγινε.
Κι αυτό γιατί ο χρόνος που έγινε κατορθωτό να εισάγει προς συζήτηση, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Γεροβασιλείου, τις αντιρρήσεις του για το τρόπο άσκησης της διοίκησης  και τις συγκεκριμένες καταγγελίες για την αδιαφάνεια και το μαγείρεμα ως προς τις προσλήψεις κάποιων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, μάλλον δεν ήταν ο κατάλληλος.
Με αποτέλεσμα και απολογισμός του Δημάρχου να μην γίνει - απλώς δόθηκαν τα οικονομικά στοιχεία που μιλούν για συνολικό χρέος ....
μεγαλύτερο  των τριών εκατομμυρίων συν τα δάνεια και το έργο αποχέτευσης - αλλά και  το φιλεργατικό και ανθρώπινο πρόσωπο του ο Δήμαρχος   να προσπαθήσει να "περάσει" σε μια συνεδρίαση κατά την οποία δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει μια πολιτική συζήτηση που να θέσει τα ζητήματα της διαφάνειας, της δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων και πως αυτή κατοχυρώνεται.
Σε μια συνεδρίαση που μάλλον οι περισσότεροι  έδειχναν να είχαν το νου τους στην αλλαγή του χρόνου και στην ανταλλαγή ευχών.
Σε μια συνεδρίαση που αν και υπήρξαν σφυροκοπήματα από  δυο τρεις συμβούλους, δεν φάνηκε να υπάρχει αντιπολίτευση (ή τουλάχιστον δεν ήθελε να φανεί). Και αυτό δείχνει και ο δισταγμός για καθαρό λόγο αλλά και η αποφυγή όποιας ψηφοφορίας ή απόφασης ψηφίσματος.
Να υποθέσουμε ότι κάπως έτσι θα κινηθούν και τα αντανακλαστικά κατανόησης και των άλλων υπό συγχώνευση δήμων του νέου Καλλικράτειου δήμου μας.
Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ένα νέο Δημοτικό Συμβούλιο με πολιτικές απόψεις και πραγματικές μάχες για το καλό του τόπου και των  κατοίκων και φυσικά με στόχο τη σύγκλειση των θέσεων και σύνθεση των προτάσεων".
  
Οριζοντας

"Διαδικαστικό χαρακτήρα είχε η σύγκλιση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου στο Δήμο Επανομής, καθώς η απερχόμενη δημοτική αρχή και το πλήθος των παρευρισκόμενων περιορίστηκαν στην ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος και σε μισές κουβέντες και υπονοούμενα.
Τις τελευταίες ημέρες είχε προκληθεί ένταση μετά από επιστολή του μέχρι τώρα προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεροβασιλείου, ο οποίος άφηνε αιχμές για ελλιπή ενημέρωση στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Όπως διαφάνηκε όμως χθες κατά τη συνεδρίαση… άνθρακες  ο θησαυρός.
Με έλλειψη διάθεσης για κριτική και αυτοκριτική οι απερχόμενοι αιρετοί εκπρόσωποι του Δήμου Επανομής αντάλλαξαν γενικόλογες θέσεις και απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι δεν ανταποκρίνονται στο ύψος των περιστάσεων. Παρόλα αυτά, αναδείχθηκε το ζήτημα ως ένα βαθμό και δημιούργησε ερωτήματα που πρέπει   να απαντηθούν.
Παρόντες ήταν και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι του νέου Δήμου Θερμαϊκού, οι οποίοι πήραν μία πρώτη γεύση από το τι έχουν να αντιμετωπίσουν με την ανάληψη των καθηκόντων τους. Και με τη χθεσινή τυπική συνεδρίαση της απερχόμενης δημοτικής αρχής στην Επανομή κλείνει ένας κύκλος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το σίγουρο είναι όμως ότι ανοίγει ένας άλλος, που πολλοί ελπίζουν ότι εκτός από τη διαφάνεια, θα συμβάλει και στον ουσιαστικό δημόσιο διάλογο που μέχρι τώρα λείπει από τα δημοτικά δρώμενα".

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια στον κ. Γεροβασιλείου για την άριστη κατάρτισή του σε τεχνικές της πολιτικής επιστήμης.
    …….Ο Αδόλφος Χίτλερ διαμόρφωσε τη μεγαλύτερη σχολή του Λόγου στον 20ου αιώνα. Πολιτικοί ηγέτες όλων των αποχρώσεων, ακόμα και διακεκριμένοι λαϊκιστές και δημοκράτες δημεγέρτες, το πολιτικό μάρκετινγκ, οι speech writers, οι ειδικοί στις εκλογικές καμπάνιες, η επιθετική δημοσιογραφία, η εμπορική διαφήμιση, οι ποικίλοι συγγραφείς εγχειριδίων πολιτικής επικοινωνίας εκλογίκευσαν, μείωσαν τη δόση της τοξικότητας τους, αφομοίωσαν και χρησιμοποίησαν στον ένα ή στον άλλο βαθμό, βασικές τεχνικές του Αδόλφου Χίτλερ.«Η τέχνη όλων των ηγετών», γράφει, «συνίστατο πάντα στο να μπορούν να επικεντρώνουν την προσοχή σε έναν και μοναδικό εχθρό». ..Εντόπισε το πιο αδύναμο σημείο του αντιπάλου κάθε φορά και σφυροκοπήστε αμείλικτα. Αναζητήστε έναν αποδιοπομπαίο τράγο με όνομα, επίθετο, διεύθυνση. Δυσφημήστε επώνυμα τον αντίπαλο έως τον πλήρη εξευτελισμό του. Ρίξτε πολιτικά πυροτεχνήματα, εντυπωσιάστε με εκπλήξεις. «Όσο πιο θεαματικό, τόσο το καλύτερο», θα επιμένει ο Χίτλερ (Αδόλφος Χίτλερ, Mein Kampf). Μνήμη επιλεκτική και διαστρέβλωση των γεγονότων ήταν η δική του συνταγή…..Παίρνε το μέρος του «κοσμάκη». Οι λέξεις να βγαίνουν από μέσα σου. Παίξε όλους τους ρόλους του οργισμένου, του μειλίχιου, του «πατρικού», του οραματιστή του μαχητή του δρόμου. Ακόνισε το ένστικτο του παίκτη, μπλόφαρε αδίστακτα! Απλότητα και διαρκής επανάληψη. Μαύρο – άσπρο, δίπολο απόλυτο, «εμείς»-«εσείς»…..[Απόσπασμα από το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Ζητούνται αλχημιστές», κεφάλαιο « Παιξ’το κακός»,σελ.178-184, εκδόσεις Καστανιώτη, ένατη έκδοση]

    ΑπάντησηΔιαγραφή