Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Η φωνή απόγνωσης μιας συνταξιούχου

Μας συγκλόνισε, ακούγοντας το μεσημέρι σε ραδιοφωνικό σταθμό, τη φωνή μιας συνταξιούχου, μιας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει με την «ψαλιδισμένη» λόγω λιτότητας σύνταξή της και από αυτή να ζήσει και το άρρωστο εγγονάκι της που πασχίζει  να το κρατήσει στη ζωή, μια και στερείται γονείς.
Η ίδια, δούλεψε δεκαετίες στη ΔΕΗ, στην οικονομική υπηρεσία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. «Από τα χέρια μου πέρασαν ποταμοί χρήματος, δισεκατομμύρια», λέει και θυμάται την ώρα που έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί, με μία σύνταξη ύψους 1.300 ευρώ. «Είπα ότι με το ποσό αυτό θα μπορέσω να ζήσω αξιοπρεπώς και να φροντίσω και το άρρωστο ορφανό εγγονάκι μου. Και ήρθε μία ανάλγητη κυβέρνηση και τη σύνταξή μου την κατέβασε στα 720 ευρώ. Πως θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε δύο άτομα με το ποσό αυτό; Πως θα συμπληρώσουμε το νοίκι;  Μήπως πρέπει να κοιμόμαστε στα παγκάκια από εδώ και πέρα;», ακούστηκε να λέει η ηλικιωμένη γυναίκα, με φωνή που μόλις ακούγονταν, καθώς ήταν βουτηγμένη στα δάκρυα.

Και όταν κάπως συνήλθε από το κλάμα, βρήκε το κουράγιο να ψελλίσει: «Τα 1.200 ευρώ που έπαιρνα, δεν ήταν κλεμμένα, είχα μάθει από μικρή ακόμη να μην απλώνω χέρι στα ξένα χρήματα, αλλά τα είχα δουλέψει. Ήταν ο μόχθος μιας ολόκληρης ζωής. Κι έρχονται τώρα αυτοί και μου στερούν την ίδια μου τη ζωή, για να μισθοδοτήσουν με τα χρήματα αυτά στρατιές συμβούλων και παρατρεχάμενων».   
Αυτή είναι η μοίρα του εργαζόμενου. Να προσφέρει μία ζωή και στο τέλος, από τις κρατήσεις που για δεκαετίες του αφαιρούσαν από τις αποδοχές του, από τα δεδουλευμένα δηλαδή, αντί να του τα αποδίδουν κανονικά, αντί να του επαυξάνουν σαν μια συνεισφορά του κράτους στους απόμαχους της ζωής, να τα πετσοκόβουν κι αυτά.
Πριν κλείσει το τηλέφωνο η ανήμπορη συνταξιούχος βρήκε το κουράγιο να πει μια σοφή κουβέντα: «Κι όμως, αυτοί που μας κυβερνούν, κοκορεύονται κιόλας για το «κούρεμα» των μισθών και  συντάξεων, παριστάνοντας κάπου και τους ήρωες.  Ηρωϊσμός όμως δεν είναι να χτυπάμε τους ανήμπορους. Ηρωϊσμός είναι να τους ανυψώνουμε».  !!  Που να κάνουν τέτοιες σκέψεις ανάλγητοι γραφειοκράτες και πολιτικοί που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση της τρόϊκας και των επιταγών της……   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου