Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Σάλος με τα μολυσμένα γερμανικά αβγά και πουλερικά

Σάλο, προκαλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η υπόθεση με τα μολυσμένα με διοξίνη κρέατα πουλερικών και αβγά, κι ενώ ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου τροφίμων (ΕΦΕΤ), έλαβε εντολή να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα προϊόντα από τη Γερμανία που να είναι μολυσμένα με διοξίνη. Πιο ενδελεχείς έρευνες πραγματοποιούνται σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ γερμανικών συμφερόντων.

Η έρευνα διατάχθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, καθώς χιλιάδες τόνοι ζωοτροφών μολυσμένων από διοξίνη πωλήθηκαν σε γερμανικές κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής αυγών και κρέατος, τα οποία και κατέληξαν στο πιάτο των καταναλωτών.
Ο ΕΦΕΤ πάντως σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας εξαιτίας του εντοπισμού διοξίνης σε αυγά και ζωοτροφές στην Γερμανία. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φορέα, Γ. Νυχάς, υπογραμμίζει ότι δεν έχει προκύψει με βάση τις γερμανικές Αρχές εισαγωγή στη χώρα μας προβληματικών παρτίδων τροφίμων. 
Προσθέτει ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τις γερμανικές Αρχές το πρόβλημα ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν τίθεται θέμα ελέγχου στην ελληνική επικράτεια.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ αναφέρει ακόμη ότι ο Φορέας παρακολουθεί συνέχεια την εξέλιξη του διατροφικού σκανδάλου αλλά τονίζει ότι αν συντρέχει κίνδυνος για την ελληνική αγορά θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως δεν υπάρχει ανάγκη απαγόρευσης της εξαγωγής γερμανικών κτηνοτροφικών προϊόντων στην υπόλοιπη ΕΕ, τονίζοντας, όπως αναφέρει το Reuters, πως μέχρι στιγμής πρόβλημα έχει εντοπιστεί μόνο εντός της Γερμανίας.

Προτιμάτε Ελληνικά αβγά και πουλερικά
Προτροπή στους πολίτες να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κατανάλωση ελληνικών αυγών απευθύνει η Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος (ΕΑΕ), διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα με την επιμόλυνση κτηνοτροφικών προϊόντων, που προκλήθηκε στη Γερμανία από ζωοτροφές με διοξίνες, αφορά μόνον τα προϊόντα, που παρήχθησαν στη χώρα αυτή. 
Επίσης, η ΕΑΕ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι δεν εισάγονται φρέσκα αυγά από τη Γερμανία.
Η Ένωση σημειώνει ότι το ελληνικό αυγό ήταν και είναι απόλυτα ασφαλές και διακρίνεται από την επισήμανση EL τόσο στη σφραγίδα επάνω στο κέλυφος όσο και από τη σήμανση στη θήκη συσκευασίας του. 
Τέλος, τονίζει ότι παρακολουθεί τη δραστηριότητα των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου