Tα «Μηχανιώτικα Νέα» δεν αναρτούν ειδήσεις, μετέχοντας όπως και όλοι οι δημοσιογράφοι στις δύο 48ωρες, επαναλαμβανόμενες απεργίες, από τις 6 π.μ. της 7ης Απριλίου έως τις 6 π.μ. της Δευτέρας 11 Απριλίου, που κήρυξαν τα διοικητικά συμβούλια των ενώσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία που κηρύχτηκε ποτέ στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και είναι ενδεικτική της κρίσης στον τύπο, τα ραδιοτηλεοπτικά και τα άλλα μέσα ενημέρωσης, εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών αλλά και της στάσης των εργοδοτών.Πιο αναλυτικά, τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών και άλλων συνεργαζομένων σωματείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αποφάσισαν την κήρυξη δύο 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών όλων των εργαζομένων στις εφημερίδες, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τα ειδησεογραφικά site, τα πρακτορεία διανομής Τύπου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα περιοδικά, το δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, από 6.00 π.μ. της Πέμπτης 7 Απριλίου έως 6.00 π.μ. του Σαββάτου 9 Απριλίου και από 6.00 π.μ. του Σαββάτου 9 Απριλίου έως 6.00 π.μ. της Δευτέρας 11 Απριλίου 2011.
Τα αιτήματα είναι η υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, η διασφάλιση των θεσμικών κατακτήσεων και των θέσεων εργασίας και να σταματήσουν οι περικοπές στις αποδοχές.
Η απεργία και οι …παρασπονδίες
«Ρολά» κατεβάζουν από σήμερα κανάλια, ραδιόφωνα και ενημερωτικά σάιτ μέχρι και τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας (11/4), ενώ από αύριο δεν θα εκδίδονται και εφημερίδες. Oι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο των ΜΜΕ και οι Ομοσπονδίες έχουν κηρύξει δύο 48ωρες κυλιόμενες απεργίες.
Την Παρασκευή στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων (διοικητικοί, τεχνικοί και δημοσιογράφοι) σε όλα τα μέσα ενημέρωσης έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), ενώ θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή και το υπουργείο Απασχόλησης.
Σήμερα, Πέμπτη, πάντως, οι εφημερίδες «Εθνος», «Βήμα», «Πρώτο Θέμα», «RealNews», «Ριζοσπάστης», «Παρόν», «Παρασκήνιο», «Aρθρο», «Πριν» προχώρησαν σε έκδοση των κυριακάτικων εκδόσεών τους. Ο «Αδέσμευτος Τύπος» έβγαλε Σαββατοκυριακάτικη έκδοση, ενώ κυκλοφόρησαν οι Σαββατιάτικες εκδόσεις «Ισοτιμίας», «Επενδυτή» και «Ημερησίας».
Οι εφημερίδες «Καθημερινή», «Δημοκρατία» και «Ελεύθερος Τύπος» κυκλοφόρησαν και με προσφορές της Κυριακής, η «Εσπρέσο» με το ένθετο της Παρασκευής, ενώ υπήρξαν πληροφορίες ότι «Νέα» και «Eθνος» θα επιχειρήσουν να βγάλουν τη Δευτέρα ολιγοσέλιδες εκδόσεις σε Αθήνα-Πειραιά, παρά την απεργία της Kυριακής. Μόνο η «Ελευθεροτυπία» και η «Αυγή» κυκλοφόρησαν τις κανονικές τους εκδόσεις, ενώ δεν εκδόθηκαν οι κυριακάτικες «Αποκαλύψεις».
Eπίσης, οι μόνες κυριακάτικες εκδόσεις που δεν θα κυκλοφορήσουν θα είναι η «Kυριακάτικη E» και η «Aυγή».
Οι Ενώσεις διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τονίζουν ότι δεν θα υποκύψουν «στην προσπάθεια των εργοδοτικών οργανώσεων που, συνεπικουρούμενες από την κυβερνητική πολιτική, επιδιώκουν την πλήρη εργασιακή απορρύθμιση στο χώρο των ΜΜΕ...».
Τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΗΕΜΘ, με ανακοινώσεις τους καλούν τους δημοσιογράφους σε όλα τα ΜΜΕ (μέλη και μη) και όσους εργάζονται σε ειδησεογραφικά σάιτ «να δώσουν μαζικό και αγωνιστικό παρών», ενώ ζητούν από τα διευθυντικά στελέχη να πειθαρχήσουν στην απόφασή της «και να αποφύγουν κάθε ενέργεια, η οποία οδηγεί στην υπονόμευση της απεργίας».
Καλούν επίσης την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική «του Πόντιου Πιλάτου και να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά στην αντεργατική τακτική των εργοδοτών στα ΜΜΕ και τους προφανείς κινδύνους για την ενημέρωση και τα δημοκρατικά δικαιώματα».
Καλούν επίσης την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική «του Πόντιου Πιλάτου και να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά στην αντεργατική τακτική των εργοδοτών στα ΜΜΕ και τους προφανείς κινδύνους για την ενημέρωση και τα δημοκρατικά δικαιώματα».
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ διευκρινίζει ότι δεν επιτρέπεται η μετάδοση ειδήσεων, ενημερωτικών και δημοσιογραφικών εκπομπών από το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ενώ απαγορεύεται και η μεταδόση μαγνητοσκοπημένων ή ηχογραφημένων εκπομπών. Δεν επιτρέπεται η έκδοση δελτίων Τύπου, οι συντάκτες δεν θα παραστούν σε καμιά συνάντηση, συνέντευξη ή briefing. Σε ενδεχόμενο σοβαρού γεγονότος, την απόφαση για διακοπή της απεργίας θα πάρει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, δίνοντας σχετικές οδηγίες.
* Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα στα ΜΜΕ, τονίζοντας ότι στη Γαλλία η κυβέρνηση «αντιμετώπισε το θέμα, πήρε κάποια μέτρα» Ο υποέυθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης ΜΜΕ της Ν.Δ. Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων αποδεικνύουν με τον πλέον δραματικό τρόπο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο των ΜΜΕ» τονίζοντας ότι απειλείται με «περαιτέρω επιδείνωση η ποιότητα ενημέρωσης των πολιτών».
* Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για όσα συμβαίνουν στο χώρο των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι στηρίζει την απεργία των εργαζομένων στα Μέσα, «που είναι από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου