Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ξενώνας στη Θεσσαλονίκη για θύματα του trafficking


Ένας μοναδικός ξενώνας, λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από τον Μάρτιο του 2008, για γυναίκες θύματα trafficking. Ο ξενώνας, δημιουργήθηκε από την παγκόσμια οργάνωση “Εκστρατεία Α 21” και φιλοξενεί γυναίκες, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είχαν πέσει θύματα σωματεμπόρων οι οποίοι τις ανάγκαζαν με τη βία, ακόμη και με βασανιστήρια, να εκδίδονται.

Τα μέλη της οργάνωσης στην Ελλάδα, πραγματοποίησαν την πρώτη εκδήλωση βράβευσης ανθρώπων που υποστηρίζουν τα θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου, ευελπιστώντας την επόμενη χρονιά να έχουν συλληφθεί περισσότεροι δουλέμποροι και να δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας και στήριξης σε περισσότερες γυναίκες - θύματα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο αρμόδιος σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών Ηρακλής Μοσκώφ.
“Είναι εντυπωσιακό ότι αναγκαστήκαμε να επαναφέρουμε διατάξεις περί δουλεμπορίου, μέσα στον 21ο αιώνα”, είπε χαρακτηριστικά η αντεισαγγελέας Εφετών Χανίων Ειρήνη Χρυσογιάννη, η οποία βραβεύτηκε για τις προσπάθειες που έχει κάνει στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα ζήτησε τη συγκρότηση ενός εθνικού φορέα για τον συντονισμό όλων των ενεργειών που θα αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα. “Ακολουθούμε ασθμαίνοντας τα άλματα που γίνονται σ’ αυτού του είδους το έγκλημα”, είπε χαρακτηριστικά. 
“Στην Ελλάδα, πάνω από 800 γυναίκες έχουν χαρακτηριστεί θύματα, ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες τις οποίες προστατεύσαμε, αλλά δεν ήθελαν να χαρακτηριστούν θύματα από φόβο ή από ντροπή, και επέστρεψαν στις πατρίδες τους”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος στην Αθήνα Γιώργος Βανικιώτης. “Το μήνυμα είναι πως όλοι μας είμαστε υποψήφια θύματα”, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδρά, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στους “πελάτες” των γυναικών αυτών. “Οι κακοί πάντα θα υπάρχουν, εμείς πρέπει να απευθυνθούμε σ’ αυτούς που προσφέρουν τα λεφτά, οι οποίοι είναι δύσκολο να πειστούν ότι διαπράττουν έγκλημα”, υπογράμμισε. 
“Η μάχη μας για τη δικαιοσύνη και την εξάλειψη της αδικίας μόλις έχει αρχίσει”, τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της οργάνωσης στην Ελλάδα Μαρία Σταμάτη, αναφέροντας ότι ήδη εξετάζεται η επέκταση των δραστηριοτήτων και σε γειτονικές χώρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου