Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Προς δήμο Θερμαϊκού: Βάλτε κάδους κομποστοποίησης

Μια θαυμάσια ιδέα που την ακολουθούν αρκετοί δήμοι, μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών
Μας ρωτούν αρκετοί αναγνώστες γιατί ο δήμος Θερμαϊκού δεν ακολουθεί το παράδειγμα άλλων δήμων της χώρας, οι οποίοι προκειμένου να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών στο δήμο τους, προχώρησαν στην πιλοτική διανομή στους δημότες κάδων κομποστοποίησης.
Η θαυμάσια αυτή ιδέα θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στο δήμο Θερμαϊκού, δεδομένου ότι πέρα από τα οργανικά οικιακά απορρίμματα που πετιούνται καθημερινά, είναι και τα χόρτα από τις αυλές και τους κήπους, που συνήθως καταλήγουν στους κοινούς κάδους απορριμμάτων, συμβάλλοντας στην υπερπλήρωσή τους.
Με τους κάδους κομποστοποίησης θα μπορούν οι δημότες να έχουν φυτόχωμα  πολύ καλής ποιότητας για τον κήπο ή την πρασιά της πολυκατοικίας τους, αξιοποιώντας τα απορρίμματα της κουζίνας τους, φρούτα, λαχανικά, μαραμένα λουλούδια, κατακάθια του καφέ ακόμη και τσόφλια αυγών. Παράλληλα, θα μειώσουν σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων στον κοινό κάδο της γειτονιάς.
Τις τελευταίες ημέρες ο δήμος Παύλου Μελά έκανε νέα διανομή 108 κάδων κομποστοποίησης από τον δήμο άρχισε προ ημερών, όπου οι πολίτες μπορούν να αποθέτουν αυτού του είδους τα απορρίμματα. Όλα τα οργανικά απορρίμματα (φρούτα, λαχανικά κτλ.) που τοποθετούνται μέσα χάνουν το νερό τους, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο τους. Ο κάδος κομποστοποίησης τοποθετείται στον κήπο του κάθε σπιτιού ή πολυκατοικίας ή σε μέρος όπου υπάρχει λίγο χώμα κήπου και κατά προτίμηση σε ένα ημισκιερό μέρος, προστατευόμενο από τον αέρα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου Παύλου Μελά, Μενέλαο Τριανταφυλλίδη, που μίλησε στην εφημερίδα «Μακεδονία», ο δήμος είχε βάλει στο παρελθόν 15 τέτοιους κάδους, οι οποίοι σημείωσαν μεγάλη ζήτηση από τα νοικοκυριά της περιοχής. Αποτέλεσμα, όπως είπε, ήταν να γίνει προμήθεια άλλων 108 κάδων κομποστοποίησης, με στόχο να φτάσουν τους 200 μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το κόστος των 108 κάδων ανήλθε σε 25.000 ευρώ και θα τοποθετηθούν σε σημεία για τα οποία κατατέθηκαν αιτήσεις από τους πολίτες.

Τα αποτελέσματα στο δήμο Συκεών
Μειωμένος κατά 500 τόνους είναι πλέον ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων που παράγουν ετησίως οι κάτοικοι του δήμου Συκεών, μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, από την οποία εξασφαλίζουν ένα πρώτης τάξεως φυτόχωμα (λίπασμα) για κήπους και πρασιές.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υλοποίησε πρώτος ο δήμος Συκεών, ο οποίος σήμερα διαθέτει πάνω από 200 κάδους, τους οποίους τοποθέτησε σε διάφορες περιοχές. Ο συνδυασμός ανακύκλωσης και χουμοποίησης των απορριμμάτων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των σκουπιδιών στη δημοτική ενότητα Συκεών από 139.000 τόνους το 2007 σε 132.000 το 2010. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2006, οπότε η ετήσια παραγωγή σκουπιδιών στις Συκιές ανήλθε σε 15,3 εκατ. κιλά, το 2007 σε περίπου 14 εκατ. κιλά και πέρυσι μειώθηκε στα 11,1 εκατ. κιλά.

6 σχόλια:

  1. Εδώ δεν έχουνε καύσιμα για τα απορριματοφόρα κι εσείς προτείνετε κάδους κομποστοποίησης ; Που θα βρούν 25.000 ευρώ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με έναν σωστό προγραμματισμό, μπορούν να βρεθούνε χρήματα για την αγορά των κάδων κομποστοποίησης. Σε πρώτη φάση θα μπορούσε να γίνει πιλοτική εφαρμογή. Αλλά και εάν σκεφθούμε την μείωση στα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και την εξοικονόμηση στα καύσιμα, τότε πολύ γρήγορα θα μπορούσε να γίνει απόσβεσή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙΣ ΚΑΔΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ . ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΚΛΩΣΗΣ . ΠΟΛΟΥ ΠΕΤΟΥΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΕ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ . ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΟΥΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΣΕ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΓΙΑΤΙ Η ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Ο ΚΑΔΟΣ Η ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ . ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣ ΣΥΧΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ. ΣΤΗΝ ΓΕΡΝΑΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ 1% ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ , ΕΔΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστή η παρατήρησή σας, αγαπητέ φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανείς δεν ισχυρίζεται πως η κομποστοποίηση δεν είναι καλή . Και συμφωνώ με τα οικονομικά αποτελέσματα που θα έχει μακροπρόθεσμα .
    Το ζητούμενο είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για καύσιμα για τα απορριματοφόρα . Εδώ φθάσαν στο σημείο να κάνουν μετάγγιση καυσίμων από άλλα αυτοκίνητα στα απορριματοφόρα . Θεωρώ σωστή μεν αλλά άκαιρη την πρόταση .
    Είναι σαν να μου λέτε πως , ενώ βγαίνει η ψυχή μου (ετοιμοθάνατος)να σκεφθώ να κάνω οικονομία ή επενδύσεις . Γίνεται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΕ ΟΤΙ ΕΙΔΟΣ ΜΠΟΡΩ . ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ ( ΧΑΡΤΙ ,ΓΥΑΛΙ, ΚΛΠ) ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΔΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ , ΣΕ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΕΛΑΙΑ
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΡIΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ

    ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 50€ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΔΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή