Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Δυστοκία στο σχηματισμό κυβέρνησης - Ανακοινώνεται σήμερα

Στη μία μετά το μεσημέρι, ενώπιον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί στις 9 π.μ.Η μετάθεση της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος κρίθηκε αναγκαία, γιατί καθυστέρησε να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χθες το βράδυ, ενώ και ο πρωθυπουργός, Γ.Α. Παπανδρέου, περίμενε την τελική απάντηση σημαίνοντος εξωκοινοβουλευτικού ανδρός, στον οποίον είχε προτείνει να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει λιγότερα μέλη, με αξιοποίηση όλων των έμπειρων στελεχών, ενώ θα εγκαθιδρυθεί και Κυβερνητική Επιτροπή, για τον επιτελικό σχεδιασμό και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.
Χειροκροτήματα αλλά και κριτική
Σε διαδικασία επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως μετά τις παραιτήσεις των βουλευτών κ.κ. Γ. Φλωρίδη και Έκτορα Νασιώκα, χθες.
Ο κ. Παπανδρέου -έγινε δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής- απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είπε ότι γνωρίζει το κόστος και τις δυσκολίες κάθε βουλευτή και τόνισε: «Μπορείτε να στηριχτείτε πάνω μου και εγώ να στηρίξω εσάς για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Είναι δική μας ευθύνη και δεν την απεμπολούμε».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι αλλαγές είναι επώδυνες λόγω της ταχύτητας και του βάθους τους, με έναν τρόπο που αδικεί πολλούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε. Όλοι είμαστε παρόντες σε αυτή τη μάχη».
Αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσπάθειά του -προχθές- να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και χρέωσε την ευθύνη της αποτυχίας στη Ν.Δ.
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού μίλησαν 60 βουλευτές και υπουργοί με τη συντριπτική πλειονότητα των ομιλητών να δηλώνουν την υποστήριξή τους στον κ. Παπανδρέου.
Η κα Βάσω Παπανδρέου πάντως, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, ενώ εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Απευθυνόμενη στον ενικό προς τον πρωθυπουργό, η κα Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, είπε: «Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί σε έκτακτες συνθήκες.
Πρέπει να αναλάβεις μέρος της ευθύνης. Δεν μπορείς να λειτουργείς με παρέες. Εάν συνεχίσεις έτσι ο βίος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ θα είναι μικρός και θα συρθούμε σε εκλογές».
Ωρα ενότητας...
Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, κάλεσε χθες τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να αποφύγουν «την κομματική πολιτική». «Η ώρα δεν είναι για διαίρεση, αλλά για ενότητα στη δράση», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου