Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Το μνημόνιο ήταν καταστροφικό, λένε οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης

Καταστροφικές συνέπειες είχε στην οικονομία της χώρας το μνημόνιο, όπως αποφαίνονται επτά στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, ενώ μόλις ένας στους δέκα θεωρεί πως το μνημόνιο γλίτωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία.·         Το 44% των βιοτεχνών εκτιμά πως η αναστολή τού πόθεν έσχες για την αγορά κάθε είδους ακινήτου είναι προς τη λάθος κατεύθυνση
Την ίδια στιγμή πέντε στους δέκα επιχειρηματίες πιστεύουν ότι στο οριακό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε βέλτιστη λύση είναι το “κούρεμα” του χρέους, άποψη που υιοθετούν στην ίδια αναλογία και οι καταναλωτές. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που εκπόνησε η Interview, για τον αντίκτυπο του μνημονίου 13 μήνες μετά την υπογραφή του και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 505 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ και 300 καταναλωτών.

Χάθηκε η ευκαιρία για την ανατροπή
Χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε την ανατροπή. Αντί αυτού γίναμε πρωτοσέλιδο στα διεθνή μέσα σε όλο τον κόσμο τόσο με τους αρνητικούς κυβερνητικούς χειρισμούς όσο και με τα επεισόδια”, ανέφερε κατά την παρουσίαση της έρευνας και σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ο ίδιος τόνισε πως μόνο ενωμένοι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα αποτελείται από τεχνοκράτες και όχι πολικούς. Αναφερόμενος στο μνημόνιο, εξήγησε πως σήμερα βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από ό,τι πριν από 13 μήνες.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΒΕΘ, με αυτό το φόντο τρεις στους δέκα επιχειρηματίες (27,2%) προσανατολίζονται να απολύσουν εργαζόμενους, ενώ επτά στους δέκα (69%) προτίθενται να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, κατά μέσο όρο, τον δρόμο της εξόδου είδαν 3,1 εργαζόμενοι ανά επιχείρηση. Για μείωση τζίρου από την αρχή του έτους κάνει λόγο το 84% των επιχειρηματιών και μόλις 3% είδε αύξηση. Κατά μέσο όρο η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το τελευταίο δωδεκάμηνο αγγίζει το 43%. Αίσθημα ανασφάλειας για το επόμενο διάστημα καταλαμβάνει το 64,2%, που βλέπει μείωση τζίρου τους επόμενους έξι μήνες, ενώ 77,4% εκτιμά ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα χειροτερεύσει.
Οι επιχειρηματίες φαίνεται πως το σκέφτονται πολύ πριν περάσουν την πόρτα κάποιου υποκαταστήματος τράπεζας, καθώς οκτώ στους δέκα τον τελευταίο χρόνο δεν απευθύνθηκαν σε κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να δανειοδοτηθούν. Εκείνοι που τόλμησαν, πάντως, έλαβαν σε ποσοστό 58% αρνητική απάντηση. Απόρροια της περιρρέουσας αρνητικής ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται για το επιχειρείν είναι το 83% να εμφανίζεται λίγο ή και καθόλου αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησής του.
 
·         Το 82% εκτιμά ότι η μετάταξη της εστίασης στον υψηλό συντελεστή θα φέρει λιγότερα έσοδα στο κράτος
·         Το 71% διαφωνεί με την πρόθεση της τρόικας να συνδέσει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
·         Οι τρεις στους δέκα επιχειρηματίες προσανατολίζονται να απολύσουν εργαζόμενους
·         Οι επτά στους δέκα προτίθενται να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους

28% μειώθηκε το οικογενειακό εισόδημα
Στην έρευνα των καταναλωτών οκτώ στους δέκα είδαν το τελευταίο δωδεκάμηνο το οικογενειακό τους εισόδημα να συρρικνώνεται, με τον μέσο όρο της μείωσης να αγγίζει το 28%. Μαχαίρι στις δαπάνες για ένδυση-υπόδηση έβαλε το 82,8% των συμμετεχόντων καταναλωτών, οι γυναίκες κατά 91% και οι άνδρες κατά 70%. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί οι δαπάνες για ψυχαγωγία-ταξίδια (67,2%) και ακολουθούν το σουπερμάρκετ (25%), η χρήση ΙΧ (23,4%) και ο οικιακός εξοπλισμός - αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή (21,9%). Οι μικρότερες παρενέργειες καταγράφονται στις υπηρεσίες εκπαίδευσης (7%). Πάντως ένα 5,5% δεν έχει περιορίσει τίποτε, με τους άντρες να κρατούν τα σκήπτρα (10%) και τις γυναίκες να ακολουθούν με 2,6%. Οι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ ελληνικά προϊόντα αγοράζει πάντα το 45% και συχνά το 42%. Σπάνια απαντά το 11%, ενώ ένα 2% δεν αγοράζει ποτέ ελληνικά προϊόντα.
Το 64% των ερωτηθέντων καταναλωτών εκτιμά πως το επόμενο εξάμηνο η κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει, ενώ για το 86% δεν υπάρχει δυνατότητα αποταμίευσης. Εννέα στους δέκα καταναλωτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου